Korona jyllää – Pekingin kisoja odotellaan sekavissa tunnelmissa

Kuva Fotolia

Kuva Fotolia

Koronatilanne luo paljon epävarmuutta Pekingin olympialaisten ylle.

OLYMPIALAISET Pekingin olympiakisat alkavat reilun viikon kuluttua. Urheilijoita matkaa jo Kiinaan, mutta epävarmaa on, ketkä Kiinassa lopulta pääsevät kilpailemaan.

Koronaviruksen omikron-variantti jyllää maailmalla, eikä karanteenikaan aina auta. Norjan olympiajoukkueeseen valituista hiihtäjistä Heidi Weng ja Anne Kjersti Kalvå ovat antaneet positiivisen koronatestin.

Weng ja Kalvå pääsevät olympialaisiin, mikäli antavat ennen Kiinan matkaansa kaksi negatiivista testiä 96 tunnin sisällä. Karanteenissa molemmat ovat joka tapauksessa ensi viikon torstaihin saakka, joten osa kilpailuista jäänee heiltä väliin, vaikka testit ensi viikolla negatiivisia olisivatkin.

Suomen Olympiajoukkue vahvisti, että yksi jääkiekkoilija ei vielä pääse matkaan koronavirustartunnan vuoksi. Naisleijoniin valittu Viivi Vainikka ei pääse vielä matkaan positiivisen koronatestituloksen takia. Vainikan tilannetta seurataan Suomessa, ja liittyminen joukkueeseen myöhemmin on mahdollista.

Vainikan puuttumiseen ryhmästä on reagoitu. Emmi Rakkolainen matkustaa muun joukkueen mukana, tässä vaiheessa ylimääräisenä pelaajana, Pekingiin.

Pekingin jääkiekkoturnausten ylle koronatilanne tuo isoja kysymysmerkkejä. Tshekin KHL-pelaajilla havaittiin jo kuusi koronatartuntaa.

Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF sopi Pekingin kisajärjestäjien kanssa, että olympiajoukkueisiin voi nimetä kuusi varapelaajaa, jotka voidaan kutsua tarvittaessa hätiin, jos varsinaisissa joukkueissa ei ole riittävästi pelikelpoisia pelaajia. NHL:ssä on tällä kaudella ollut vastaava ”Taxi squad” -nimellä tunnettu järjestelmä käytössä.

Varapelaajakäytäntö on pakon sanelema ratkaisu. Otteluperuutuksia tai luovutusvoittoja ei olympialaisissa haluta nähdä.

Koronatilanne ja Kiinan karanteenikäytännöt eivät huoleta pelkästään urheilijoita. Olympiakisojen Suomen mediaoikeudet omistava Discovery on tehnyt päätöksen siirtää kaikkien markkinoidensa olympiaselostukset tehtäväksi Euroopasta, myös siis Suomen osalta. Discovery perustelee, että Kiinan koronatulkinnat ja karanteeniolosuhteet johtivat tähän päätökseen, joka on tehty yhtiön työntekijöiden hyvinvointia ja lähetysten laadukasta läpiviemistä ajatellen.

Discovery ilmoittaa, että Pekingiin lähetetään kuitenkin toimittajia ja teknistä henkilökuntaa. Discovery vakuuttaa, että urheilijoiden tunnelmat saadaan välitetyksi kotikatsomoihin.

Pekingissä on ollut koronan suhteen erittäin tiukat turvatoimet. Siitä huolimatta Kiinassa on jo havaittu omikronia.

Tokion kesäolympialaiset vietiin viime kesänä läpi poikkeusolosuhteissa. Muutamia koronatartuntoja havaittiin, mutta tilanne ei riistäytynyt käsistä.

Omikronia ei Tokion kisojen aikaan kuitenkaan vielä esiintynyt. Omikronin tehokkaamman tarttumisen takia Pekingin tilanne on Tokiota haastavampi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Pekingissä tehdään myös surullista suomalaista olympiahistoriaa

Kommentoi Facebookissa