Korona on lisännyt käsityöintoa – ”Kansa on haastanut itsensä kutomaan”

Virpi Ali-Haapala on huomannut, että korona ja kotoilu ovat saaneet ihmiset innostumaan myös käsitöistä.

Virpi Ali-Haapala on huomannut, että korona ja kotoilu ovat saaneet ihmiset innostumaan myös käsitöistä. (Kuva Anne Anttila)

Virpi Ali-Haapala sanoo aloittaneensa kutomisen jo seitsemänvuotiaana pikkutyttönä.

KÄSITYÖT Toholammin Sykäräisen kylässä sijaitseva PiipaShop on sanan varsinaisessa merkityksessään käsityöharrastajan aarreaitta. Vanhaan navetan vinttiin saneerattu lankapuoti aloitti toimintansa reilut kuusi vuotta sitten.

Kaikki sai alkunsa rakkaudesta käsitöihin.

– Meitä oli alun alkaen neljä innokasta ja yllytyshullua käsityöharrastajaa. Erään kokoontumiskerran yhteydessä heitimme ilmoille idean, että kyllähän joukkoon mahtuisi enemmänkin puikkojen kilistelijöitä. Niinpä tilasimme navetan ylisille vähän enemmän lankoja, keitimme hyvät kahvit ja kutsuimme kylään myös muita alan harrastajia. Viikonloppu oli todellinen menestys, joten seuraavan kerran rohkenimme tilata jo hieman enemmän lankoja, lankapuotia pyörittävä Virpi Ali-Haapala taustoittaa hymyillen.

Lankapuodin alkuperäinen idea oli vain myydä lankoja ja hankkia niistä saaduilla tuloilla lisää lankoja.

– Lankojen kysyntä oli kuitenkin sitä luokkaa, että seuraava askel oli pistää pystyyn omanlaisensa kivijalkamyymälä. Suurelle yleisölle navettapuoti pidettiin avoinna vain erilaisten tapahtumien aikana, sillä rinnalle perustettu nettikauppa saavutti lähes samantien suuren suosion.

– Kutominen on hyvä rentoutumiskeino, mutta samalla tässä harrastuksessa pysyvät myös sormet notkeina.
– Kutominen on hyvä rentoutumiskeino, mutta samalla tässä harrastuksessa pysyvät myös sormet notkeina. (Kuva Anne Anttila)

Varsinkin näin koronan aikaan asiointi netissä on turvallista ja muutenkin vaivatonta. Vaikka myös PiipaShop on joutunut koronakurimuksen myötä muuttamaan alkuperäistä toimintamalliaan, itse lankojen menekkiin ei virus ole päässyt iskemään.

– Nettikauppa on kasvanut entisestään, joten se kertoo jo sen, että ihmiset ovat tosissaan innostuneet neulomaan, Virpi iloitsee.

Myös itse innokkaana kutojana tunnettu Virpi sanoo hankkivansa myytävät langat suoraan valmistajalta ja osan maahantuojilta.

– Laadusta en tingi, enkä myöskään hyvästä ja kattavasta valikoimasta. Myös hintahaarukka on laaja. Pidän tärkeänä, että olipa kutoja vasta-alkaja tai alansa mestari, niin jokainen saa mahdollisuuden toteuttaa kutomisen riemua. Vintin lootista löytyy lankoja niin perussukkaan kuin vaativimpiinkin käsitöihin.

Virpi on varautunut varastoja täydentäessään myös vallitseviin muoti-ilmiöihin.

– Tämän päivän hitti on islantilainen kirjoneule, joten myös tähän erikoisneuleeseen löytyy mukava määrä lankoja. Ja sitä mitä ei ole hyllyssä, niin sitten tilataan.

PiipaShopin pyörittäminen on Virpille muun yritystoiminnan ohella myös mieluisa harrastus.

– Kutominen on minun tapani rentoutua. Olen pikkutytöstä lähtien viihtynyt kutimet kädessä ja vaikka aikaa on kulunut, niin käsityöt ovat edelleen minun juttuni. Kuulun myös niihin neulojiin, joilla on aina useampi kudelma työn alla.

Välillä on mukava kutoa muutama kierros lapasia ja kiire nollaantuu mukavasti sukan parissa

– Ja sitten kun on enemmän aikaa, ryhdyn työstämään villapuseroa. Myös pipot on mukavia kudottavia, joten kyseessä on hyvin koukuttava ja suorastaan lapasista lähtenyt harrastus, Virpi luonnehtii naureskellen.

Lue myös: Marjatta on kutonut ja lahjoittanut lähes 3 000 villasukkaa – ”Sukat tuottavat lämpimien jalkojen lisäksi hyvää mieltä”

Kommentoi Facebookissa