Lähdeveden ja perheen voimalla maitotilalta maailmalle – ”Mummokin kiristeli näppylähanskoilla korkkeja”

– Minun tehtäviini kuului nostella pulloja niin sanottuun karuselliin ja pitää huoli, etteivät pullot jää jumiin, nyt myynti- ja markkinointipäällikkönä toimiva Iida muistelee naureskellen.

– Minun tehtäviini kuului nostella pulloja niin sanottuun karuselliin ja pitää huoli, etteivät pullot jää jumiin, nyt myynti- ja markkinointipäällikkönä toimiva tytär Iida muistelee naureskellen. (Kuva Anne Anttila)

Virpi ja Hannu Ali-Haapalan tehdasrypäs on nykyisin Suomen suurin lähdeveden pullottaja.

YRITYSTARINA Keski-Pohjanmaalla, Toholammin Härkänevan kylässä sijaitsevan Finn Springin yritystarina ei ole ihan tavallisimmasta päästä. Taustalta löytyy rohkea visio, rakennemuutos sekä tietenkin ehtymätön vesilähde.

– Olen valtavan ylpeä vanhemmistani. He ovat lähteneet liikkeelle pienestä, mutta suunnan näyttäjänä ovat toimineet kuitenkin rohkeus, ennakkoluulottomuus ja määrätietoisuus. Vastoinkäymistenkään edessä he eivät ole lannistuneet. Heillä on aina ollut toisensa sekä keskinäinen tuki, turva ja pettämätön kannustus. Rohkeana visionäärinä tunnettu isä on tämän tiimin kaasu ja äiti menoa tasoitteleva jarru, Virpi ja Hannu Ali-Haapalan tytär, Iida Nylander luonnehtii vanhempiaan ja jatkaa.

– Ja lisäksi kun ottaa huomioon, että isäni on käynyt ”vain” pyhäkoulun, kansakoulun, rippikoulun, autokoulun ja armeijan, niin tältä pohjalta tie maaseudulta maailmalle on omanlaisensa tuhkimotarina.

Lähdevesillä liikkeelle lähtenyt Finn Spring on ajan myötä kasvattanut tuotevalikoimaansa ja saanut rinnalleen muun muassa kivennäisvesiä, hyvinvointi- ja virvoitusjuomia, alkoholittomia siidereitä sekä energiajuomia.

Omien tuotemerkkien lisäksi yritys valmistaa kattavan määrän lähdevesipohjaisia juomia myös asiakkaiden tuotemerkeille.

Hannu Ali-Haapala sanoo alkumatkan vaikeimpia rasteja olleen alaan kohdistunut epäluulo. – Idealle veden myynnistä jopa naureskeltiin, joten usein jätimme jopa kertomatta, minkä alan yrittäjiä olemme.
Hannu Ali-Haapala sanoo alkumatkan vaikeimpia rasteja olleen alaan kohdistunut epäluulo. – Idealle veden myynnistä jopa naureskeltiin, joten usein jätimme jopa kertomatta, minkä alan yrittäjiä olemme. (Kuva Anne Anttila)

Sisko lausui taikasanat

Mutta, palataanpa hieman taaksepäin ja aikaan ennen Finn Springiä. Elettiin 1980-lukua, kun Virpin ja Hannun tiet kohtasivat. Virpi kertoo jo nuorena päättäneensä, että haluaa rinnalleen miehen, joka on raitis, reipas ja työteliäs.

Tällainen mies löytyi Toholammin Härkänevalta. Se oli kerralla menoa, kun maatalon poika likaisissa saappaissaan käveli Virpiä vastaan.

– Naimisiin mentiin vuonna 1984 ja sen myötä alkoi myös lypsykarjatilan pyörittäminen. Työtä riitti, sillä perinteisessä parsinavetassa lähes kaikki työt tehtiin käsin. Halu tilan kehittämiseen oli kova, mutta maidon tuotantokiintiöt löivät kuitenkin jarrua suunnitelmille. Rakennemuutos oli niin kova, että mukana pysyminen laittoi suunnitelmat täysin uusiksi, Hannu muistelee.

Samoihin aikoihin, kun Ali-Haapalan isäntäpari mietti karjatilansa jatkomahdollisuuksia, Hannun Lontoossa asuva sisko otti puheeksi lapsuudenkotinsa erinomaisen veden laadun.

– Siskoni lausui taikasanat. Hän ylisti, että Lontoossa ei saa edes pullotettuna niin hyvää vettä kuin Toholammilla lasketaan hanasta. Tämä oivallus avasi uuden ladun tulevaisuuteen. Raikas lähdevesi on itsestään selvä asia Toholammin Härkänevalla, mutta luksusta melkein kaikkialla muualla.

Raaka-aineen riittävyys ja ennen kaikkea sen erinomaisuus johtivat siihen, että Virpi ja Hannu Ali-Haapala perustivat lähdeveden ympärille vuonna 1991 yrityksen, joka sai nimen Finn Spring Oy.

Alkuun vaatimattomasti

Maatilan konehallin yhteyteen tehdyissä tiloissa oli ensihetkistä lähtien tekemisen meininki. Alkuun lähdevesi pussitettiin, mutta jo muutaman kuukauden kuluttua vettä ryhdyttiin pakkaamaan pulloihin.

Perheen esikoistytär Iida Nylander oli tuolloin alakouluikäinen mutta muistelee, kuinka koko perhe, isovanhemmat mukaan lukien, olivat vesibisneksessä mukana.

– Tähtihetkiä oli paljon. Muistan niin elävästi, kun mummokin istui korkituskoneen äärellä ja kiristeli näppylähanskoilla korkkeja. Minun tehtäviini kuului vastaavasti nostella pulloja niin sanottuun karuselliin ja pitää huoli, etteivät pullot jää jumiin. Se oli pikkutytölle todella tärkeä ja vastuullinen työtehtävä, myynti- ja markkinointipäällikkönä toimiva Iida muistelee naureskellen.

Toimitusjohtaja Hannu Ali-Haapala on kiitollinen, että yrityksen toiminnassa ovat vahvasti mukana myös omat lapset, kuten kuvassa olevat Aleksi sekä Iida Nylander.
Toimitusjohtaja Hannu Ali-Haapala on kiitollinen, että yrityksen toiminnassa ovat vahvasti mukana myös omat lapset, kuten kuvassa olevat Aleksi sekä Iida Nylander. (Kuva Anne Anttila)

Alku Finn Springillä oli Iidan mukaan hyvinkin vaatimatonta, mutta tahtotila sitäkin kovempi.

– Halvalla hankitut koneet olivat vanhoja, mutta toimivia. Eteenpäin mentiin kuitenkin tahdon ja kahden sukupolven voimalla. Isovanhemmat olivat sekä apuna että sylinä, sillä perheessä oli viisi pientä lasta ja ensimmäiset viisi vuotta rinnalla kulki vielä myös karjatalous.

Myös yrityksen toimitusjohtajana toimiva Hannu muistelee alkuaikojen olleen todella työntäyteisiä. Kaikki oli niin uutta, joten koko ajan piti hankkia tietoa, kysellä ja jopa kyseenalaistaa. Alkumatkan vaikeimpia rasteja oli myös alaan kohdistunut epäluulo.

– Se oli vahvasti läsnä ja näkyi muun muassa siinä, että pullotettu vesi joutui kaupoissa perunoiden viereen juuresosastolle. Panimot olivat tarkkoja reviireistään ja eivät halunneet uusia toimijoita juomaosastolle. Idealle veden myynnistä jopa naureskeltiin, joten joskus jätimme jopa kertomatta, minkä alan yrittäjiä olemme, Hannu taustoittaa.

Jännittävä Venäjän kauppa

Kovalla työllä ja keskipohjalaisella periksiantamattomuudella Virpi ja Hannu ovat kuitenkin taistelleet lähdevetensä juuresten vierestä juomahyllylle ja lopulta myös vientituotteeksi Kiinaa ja Lähi-Itää myöten.

Alkuun Finn Springin lähdevettä ryhdyttiin viemään kuitenkin Venäjälle. Markkinat Venäjälle avautuivat 1990-luvun alussa ja ensimmäiset kaupat solmittiin vuonna 1993.

Kyseinen vuosikymmen ja Venäjän kauppa oli hyvin jännittävää, mutta samalla myös opettavaista aikaa. Aikakausi oli niin täynnä tapahtumia, että jopa yrityksen historian mieleenpainuvin muisto on Venäjältä.

– Tapahtuma sijoittuu vuoteen 1996, kun raja oli jo avautunut, mutta uudet toimintaperiaatteet vielä hakusessa ja säännöksetkään eivät olleet niin tarkkoja. Ja niinhän siinä kävi, että minäkin lensin Moskovan messuilta koti-Suomeen jonkun toisen lipulla. Ei onnistu enää, Hannu kertoo naureskellen.

Monivaiheiseen vuosikymmeneen sisältyy myös lukuisia hetkiä, joista erityisesti yksi on piirtynyt yrittäjäparin mieleen.

– Yhtenä suurena henkisenä kohokohtana oli yrityksen saaminen voitolliseksi. Muistan edelleen, kun sanoin Virpille, että kunhan saavutamme yli kolmen miljoonan markan liikevaihdon, yritys alkaa tuottamaan ja voimme elättää itsemme tällä.

Ei siis ihme, että ensimmäinen tilinauha Finn Springin kirjoilla on jäänyt myös Virpin mieleen.

– Tällöin elettiin vuotta 1997. Olimme pari vuotta aikaisemmin laittaneet lehmät pois, joten maitotilin tuoma säännöllinen tulo loppui luonnollisesti siihen. Niinpä oikean rahapalkan saaminen pitkän tauon jälkeen tuntui todella juhlalliselta ja myös turvalliselta. Näin jälkeenpäin voin sanoa, että yrittäjäuran kohokohta voidaan kiteyttää yhteen lauseeseen. Tyhjästä tähän päivään, yrityksen hallintojohtajana toimiva Virpi luonnehtii.

– Muistan edelleen sen tunteen, kun pystyimme nostamaan veden myynnistä ensimmäistä kertaa myös itselle palkkaa. Se tuntui todelliselta työvoitolta, Virpi tunnustaa.
– Muistan edelleen sen tunteen, kun pystyimme nostamaan veden myynnistä ensimmäistä kertaa myös itselle palkkaa. Se tuntui todelliselta työvoitolta, Virpi tunnustaa. (Kuva Anne Anttila)

Suurten tekijöiden puristuksessa

Finn Spring on tällä hetkellä Suomen suurin lähdeveden pullottaja 90 prosentin markkinaosuudella. Kasvu ja kehitys ovat olleet haasteet huomioon ottaen rivakkaa. Yrityksellä on kaksi lähdevesitehdasta Suomessa: pääyksikkö Toholammin Härkänevalla sekä toinen Lestijärvellä.

Vuonna 1994 yritys pullotti lähdevettä 2,5 miljoonaa litraa, tällä hetkellä lähdevettä ja lähdevesipohjaisia juomia pullotetaan noin 90 miljoonaa litraa.

– Toimintamme eteenpäin puskevia voimia ovat aina olleet innovatiivisuus sekä kasvuhakuisuus. Matkanteko on pitänyt sisällään kuitenkin ison kasan haasteita. Esimerkiksi tien raivaaminen suurten yritysten puristuksessa, alkuvaiheen rahoitukselliset haasteet sekä kasvun riskit ovat tekijöitä, jotka ovat vaatineet rohkeuden lisäksi myös riskinsietokykyä sekä vahvaa luottamusta omaan liiketoimintaan.

– Välillä tämä kaikki on luonnollisesti horjahdellut, mutta meillä on aina ollut toisemme, perheen tuki sekä erinomaiset ja työhönsä sitoutuneet työntekijät, Virpi ja Hannu kiittelevät.

Matkanteko 1990-luvun alusta 2020-luvulle on pitänyt sisällään myös uudistumista ja erilaistumista ja merkittävimpiin askeleihin kuuluu lisäksi kansainvälistyminen.

– Ostimme vuonna 2011 ruotsalaisen virvoitusjuomatehtaan Guttsta Källa AB:n, joka valmistaa luonnon mineraalivesituotteita asiakkaiden omilla merkeillä. Tämä kauppa oli ensiarvoisen tärkeä ja paras pääsylippu Ruotsin markkinoille. Tulevaisuuden visioihimme kuuluu olla jossakin vaiheessa Pohjoismaiden suurin lähdevesitehdas, yrittäjäpari kertoo.

Finn Spring vie lähdevesiä muun muassa Lähi-Itään, Venäjälle, Saksaan ja Kiinaan. Viennin osuus liikevaihdosta on kuitenkin alle kymmenen prosenttia.

– Suomalaisten juomatottumusten muuttuminen terveellisempään suuntaan avasi ovet myös kotimaan markkinoille. Sokerittomien juomien menekin kasvu on lisääntynyt ja vahvistanut näin ollen myös meidän asemia voimakkaasti kilpailluilla virvoitusjuomamarkkinoilla.

Pärjääminen ei ole Virpin ja Hannun mukaan sidottu yksinomaan ajassa liikkuviin ilmiöihin.

– Investoinnit, ajan mukainen teknologia sekä alan kehityksen tarkka seuranta ovat avainsanoja kilpailukyvyn ylläpitämiseen. Unohtaa ei sovi myöskään ylivertaista asiakaspalvelua. Periaatteemme on, että kuluttajien toiveita kuunnellaan äärimmäisen herkällä korvalla.

Härkänevan tehtaan vieressä toimii monipuolisia palveluita tarjoava Lylyn Pisara Oy. Uimahalli on kaikkien käytettävissä ja toimii myös tehtaan sammutusvesivarastona.
Härkänevan tehtaan vieressä toimii monipuolisia palveluita tarjoava Lylyn Pisara Oy. Uimahalli on kaikkien käytettävissä ja toimii myös tehtaan sammutusvesivarastona. (Kuva Anne Anttila)

Teollisuuden tienraivaaja

Finn Spring on toiminut näyttävänä tienraivaajana virvoitusjuomateollisuudessa. Yritys on ottanut käyttöönsä ensimmäisenä Suomessa muun muassa omien pullojen valmistamisen suoraan tuotantolinjaan.

– Alkuun pullot ostettiin ulkopuolelta valmiina, mutta tämä toimintamalli söi reippaasti katetta. Niinpä päädyimme siihen, että pulloaihiot aukipuhalletaan omalla tuotantolinjalla. Tämä on osoittanut hyvin järkeväksi ja ennen kaikkea kustannustehokkaaksi ratkaisuksi, Hannu selvittää.

Toimintamalli ja rinnalla kulkeva innovatiivinen tuotekehitys on huomattu myös maailmalla. Ali-Haapalat ovat vastaanottaneet muun muassa kansainvälisiä maku- ja muotoilupalkintoja, kuten esimerkiksi Pentawards-designpalkinnon Spring Aqua Premiumista.

– Yrittäjäuran yksi hienoimmista kohokohdista sijoittuu kuitenkin vuoteen 2017, jolloin saimme kunnian vastaanottaa Suomen yrittäjien myöntämän valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon. Tämä oli hieno huomionosoitus meille kaikille, sillä yritys ei kasva eikö kehity ilman ammattitaitoisia työntekijöitä.

Virpi ja Hannu antavatkin vahvan tunnustuksen yrityksensä työntekijöille.

– Kaiken perustana on oikea asenne. Meillä on todella asiansa osaava ja työhönsä sitoutunut henkilökunta. Vahva sidos Finn Springiin näkyy myös siinä, että joukossa on myös toisen sukupolven edustajia. Hyvät tekijät ovat yrityksemme kantavimpia voimavaroja, Virpi ja Hannu painottavat kiitollisina.

  • Haastattelu on julkaistu aikaisemmin Meidän Suomi -lehdessä

Lue myös: Maatilan kalusto rapistui ja jopa konkurssi uhkasi – ”Kaikki oli aloitettava täysin alusta”

Kommentoi Facebookissa