Koronarokotteen saaminen on arpapeliä – juoksukuntoiset kiilaavat riskiryhmäläisten ohitse?

Riskiryhmään ikänsä ja terveytensä puolesta kuuluvat odottelevat vielä monella paikkakunnalla koronarokotetta.

Riskiryhmään ikänsä ja terveytensä puolesta kuuluvat odottelevat vielä monella paikkakunnalla koronarokotetta. (Kuvituskuva PPSHP)

Kolumnistimme ihmettelee, kuinka ajanvaraus tökkii ja moni riskiryhmään kuuluva odottelee edelleen rokotetta.

KOLUMNI Diabetesta sairastava Pentti, 81, kertoo minulle olleensa rokotusjonossa jo useamman viikon ajan.

”Tämä on täysin p****ä koko homma. Lieneekö pärstäkertoimella merkitystä tai sosiaalisella statuksella, sillä perusterveitä kuuskymppisiä on rokotettu ja monisairaat riskiryhmäläiset odottelevat edelleen vuoroaan?”

Jo ikänsä puolesta riskiryhmään kuuluva Pauli on toinen, joka ihmettelee vallitsevaa käytäntöä. Myös diabetesta ja astmaa sairastava Aili, 79, on odottanut omaa vuoroaan jo viikkojen ajan.

”Minuun ei ole otettu asian tiimoilta minkäänlaista yhteyttä. Soitin jopa annettuun ajanvarausnumeroon. En tiedä, oliko langan päässä robotti vai ihminen, mutta sieltäkään ei ole kuulunut mitään. Ihmetellä täytyy, sillä tiedän muutaman perusterveen ja kaikin puolin juoksukuntoisen puolieläkeläisen, jotka ovat saaneet koronarokotteen jo alkuvaiheessa.”

Pohjois-Pohjanmaalla vallitseva rokotustilanne ei ole laatuaan ainoa, sillä toiminnan ontuminen näkyy eri puolilla Suomea. Myös itse riskiryhmään kuuluva ja edelleen rokotusjonossa oleva Reino, 76, sanoo ettei Savossakaan ole sen parempi tilanne. On kuntia, joissa jopa riskiryhmään luokiteltavia syöpäsairaita on rokottamatta.

”Ei tämä paljon puhuttu rokotusjono ole edennyt julkisuudessa esitetyllä tavalla. Väärinkäytöksiäkin tapahtuu koko ajan ja rokotusjonon kunnioittaminen jää puheiden tasolle.”

Reino sanoo kyselleensä aikataulujen perään ja ihmetelleensä rokotteiden valumista vähän sinne sun tänne. Reino luuli syövästä toipuvana ja muutenkin monisairaana kuuluvansa rokotettavien listalla sinne ensimmäiselle sivulle.

”Näin minulle ainakin sanottiin, kun asian perään kyselin. Nyt ei ole kuulunut mitään. Ihmettelen kuitenkin suuresti, kun eräs parikymmentä vuotta nuorempi sukulaismies, kaikin puolin perusterve ja muutenkin kovakuntoinen rokotettiin lähes ensimmäisten joukossa. Samoin hänen vaimonsa. Ymmärtäisin oikein hyvin, jos he kuuluisivat ammattinsa puolesta eturiviin, mutta tässä lienee kuitenkin kyseessä aivan muut tekijät.”

Reino luuli syövästä toipuvana ja muutenkin monisairaana kuuluvansa rokotettavien listalla sinne ensimmäiselle sivulle.

Osasyynä koronarokotusten ontumiseen ovat toki myös rokotteiden saatavuudessa ilmenneet ongelmat. Tavallinen maalaisjärki ei tahdo kuitenkaan ymmärtää, että miten esimerkiksi samaan sairaanhoitopiiriin kuuluvat kunnat ovat myös rokotteiden jakamisen osalta niin eriarvoisessa asemassa. Varsinkin jos nämä kunnat ovat asukasmäärältään ja jopa ikärakenteeltaankin lähes samankaltaiset.

Mutta suurinta huolta ja samalla myös suurta pahennusta herättävät nämä rokotusjonossa olevat etuilijat ja erilaisiin väärinkäytöksiin syyllistyvät kansalaiset.

”Se on tämä nettipirulainen, joka sekoittaa koko pakan. Me vanhemman koulukunnan edustajat kun emme osaa emmekä välttämättä edes halua seikkailla tuolla nettimaailmassa. Mutta ne, jotka hallitsevat tietokoneen käytön, saavat mahdollisuuden varata netin kautta myös rokotusajan.”

Mikkelin laitamailla vaikuttava Reino tietää kertoa, että ajanvarauksessa riittää vain yksi rasti ruutuun, jonka myötä ajanvaraaja kuuluu iästä ja terveydentilasta riippumatta riskiryhmään. Ja kun tilaisuus mahdollistaa väärinkäytöksiin, niin tätä porsaanreikää käytetään sumeilematta hyväksi.

Anne Anttila

Kirjoittaja on Päivän Lehden vakituinen avustaja ja nykypäivän elämänmenoa hämmästelevä toimittaja.

Lue myös: Minuutin lumitöistä mummolle satasen lasku – pyyteetön auttaminen on jäänyt ahneuden jalkoihin

Kommentoi Facebookissa