Koronavirus niittää useita MM-ralleja – Jyväskyläkin uhattuna

Meksikon MM-ralli keskeytettiin koronapandemian takia.

Meksikon MM-ralli keskeytettiin koronapandemian takia. (Kuva AOP)

Koronavirus uhkaa Jyväskylän MM-rallia. Kisan ajamisesta tänä vuonna tehtäneen päätös kesäkuussa.

RALLI Rallin MM-sarja on koronaviruspandemian takia tauolla ainakin heinäkuulle saakka. On mahdollista, että tauko kestäisi syksyyn saakka, eikä Jyväskylän MM-rallia ajettaisi.

Kaudesta ehdittiin ajaa kauden kolme ensimmäistä osakilpailua. Koronapandemian seurauksena on peruttu kolme kilpailua.

Vain kauden avauskilpailu, Monte Carlo, on viety läpi suunnitellusti. Helmikuussa Ruotsin ralli ajettiin lumenpuutteen takia tynkäkisana.

Toissa viikolla kisatusta Meksikon rallista päätöspäivän erikoiskokeet jätettiin ajamatta koronapandemiasta seuranneiden matkustusrajoitusten takia.

Huhtikuussa ohjelmassa ollut Argentiinan ralli peruttiin jo pari viikkoa sitten. Tällä viikolla vahvistettiin, että Portugalin toukokuussa ja Sardinian ralli kesäkuussa on peruttu.

Keniassa pitäisi ajaa heinäkuussa MM-sarjan ohjelmaan 18 vuoden tauon jälkeen palaava Safari-ralli. Koronaviruspandemia on kuitenkin voimistumassa Afrikassa, joten lienee todennäköistä, ettei Keniassa tänä vuonna ajeta.

Elokuun alussa olisi jo vuorossa Jyväskylän MM-ralli. Myös Jyväskylän yllä on synkkiä pilviä.

Koronaviruspandemian kestosta on ristiriitaisia ennusteita. Jos pandemia hellittäisi kesäkuussa, voitaisiin Jyväskylässä kilpailla.

– Osallistujien ja muiden näkökulmasta ajateltuna päätös pitää tehdä hyvissä ajoin ennen ilmoittautumisajan päättymistä. Tarkkaa päivämäärää en osaa sanoa, mutta kesäkuun puolella kuitenkin, Suomen MM-rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen kertoi Ylelle.

Tarkiaisen mukaan kilpailua ei tulla siirtämään toiseen ajankohtaan.

– Itse suhtaudun hyvin skeptisesti siihen, että rallin siirtäminen kuluvan vuoden puolella olevaan uuteen ajankohtaan olisi mahdollista, Tarkiainen totesi.

Jyväskylän MM-rallin jälkeen ohjelmassa olisi vielä viisi kilpailua. Syksyllä olisi määrä kilpailla Uudessa-Seelannissa, Turkissa, Saksassa, Walesissa ja Japanissa. Kausi kattaisi kaikkiaan yhdeksän osakilpailua.

MM-sarja jatkuisi jännittävissä merkeissä. Toyotan Sebastien Ogier johtaa sarjaa kahdeksan pisteen erolla tallikaveriinsa Elfyn Evansiin. Kolmantena oleva Hyundain Thierry Neuville on jäänyt Ogierista 20 pistettä.

Toyotan sensaatio Kalle Rovanperä on neljäntenä 22 pisteen päässä Ogierista. Toyotalta Hyundaille siirtynyt hallitseva maailmanmestari Ott Tänak on viidentenä 24 pistettä Ogieria perässä.

Rovanperä antaa tasoitusta olemattomalla kokemuksellaan ja tuskin tulee voittamaan mestaruutta vielä tänä vuonna. Ogier, Evans, Neuville ja Tänak ovat kaikki kuitenkin vahvoilla mestaruustaistossa.

Vaikka urheilullisella puolella tilanne on jännittävä, on rallin MM-sarja koronapandemian jälkeen kovien taloushaasteiden keskellä. Maailmanlaajuinen lama uhkaa ja sillä olisi isoja vaikutuksia autoteollisuuteen.

Fordin kalustolla kisaava M-Sport-talli on useiden lähteiden mukaan pahoissa talousvaikeuksissa jo nyt. Vaikka toiminta jatkuisi, eivät M-Sportin resurssit ainakaan riitä Toyotan ja Hyundain haastamiseen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jälleen yksi F1-kilpailu siirretty – kauden avaus hämärän peitossa

Kommentoi Facebookissa