Korvaako Skoda Karoq suositun kompaktiluokan katumaasturin Yetin?

Uusin lisä Skodan mallistoon on iso Kodiaq-katumaasturi, joka tarjoaa jopa Audi Q7:ään verrannolliset tilat VW Tiguanin hinnalla.

Uusin lisä Skodan mallistoon on iso Kodiaq-katumaasturi, joka tarjoaa jopa Audi Q7:ään verrannolliset tilat VW Tiguanin hinnalla. (Kuva Skoda)

Skodalla on ollut viime aikoina kova vauhti päällä.

AUTOT Tšekkibrändin autot ovat käyneet kaupaksi niin hyvin, että Skoda on alkanut uhata jo emomerkki Volkswagenin asemaa. Uusin lisä Skodan mallistoon on iso Kodiaq-katumaasturi, joka tarjoaa jopa Audi Q7:ään verrannolliset tilat VW Tiguanin hinnalla.

Alaskalaiselta karhulta nimensä saanut Kodiaq ei ole kuitenkaan tšekkien ensimmäinen SUV, vaan Skodan valikoimaan on kuulunut jo usean vuoden ajan Yeti-niminen kompaktiluokan katumaasturi. ”Lumimies” on tarjonnut kaupunkikäyttöönkin sopivat ulkomitat pirteästi muotoillussa paketissa, mutta auton persoonallinen ulkonäkö muuttui hieman tavanomaisemmaksi nelisen vuotta sitten lanseeratun faceliftin myötä.

Yeti tuli markkinoille jo kohta kahdeksan vuotta sitten, joten seuraajaa on ehditty odotella. Sen aika koittaa loppuvuodesta, ja suuri yleisö näkee auton ensimmäistä kertaa todennäköisesti syyskuisessa Frankfurtin autonäyttelyssä. Nyt julkisuuteen on vuotanut tietoja, joiden mukaan Skoda saattaa luopua Yeti-mallinimestä auton toisen sukupolven yhteydessä.

Kompaktin SUV:n tyyli muuttuu entistä aikuismaisemmaksi ja kokokin kasvaa, joten myös mallinimi voidaan vaihtaa muutoksen korostamiseksi. Uudeksi nimeksi huhutaan Kodiaqin kanssa rimmaavaa Karoqia, jonka alkuperästä ei ole varmaa tietoa. Tavallaan nimen vaihtuminen olisi harmillista, koska myös Yeti-lumimies ja Kodiaq-karhu sopivat ainakin ajatustasolla hyvin yhteen.

Skoda Yeti tuli markkinoille jo kohta kahdeksan vuotta sitten, joten seuraajaa on ehditty odotella.
Skoda Yeti tuli markkinoille jo kohta kahdeksan vuotta sitten, joten seuraajaa on ehditty odotella. (Kuva Skoda)

Skoda rekisteröi Karoqin omaksi tavaramerkikseen viime kuussa, mutta kyseessä ei ole välttämättä Yetin seuraaja. Tšekkimerkki on nimittäin kehittämässä kahta muutakin crossoveria vuoteen 2019 mennessä. Toinen niistä on ainakin alkuvaiheessa pelkästään Kiinan markkinoille tarkoitettu Kodiaqin coupé-versio, ja toinen saattaa olla kompaktiluokan alapuolelle sijoittuva crossover.

Jos Yeti saakin säilyttää nykyisen nimensä, tämä pienempi SUV ristitään todennäköisesti Karoqiksi. Skoda on itsekin kutsunut uutuuttaan Model K:ksi ja Yetin seuraajaa New Yetiksi, joten kyseessä voi hyvin olla kaksi eri mallia.

Yetin seuraaja on joka tapauksessa Skodan versio Seat Atecasta, joka on itse asiassa tšekkien osittain kehittämä. Muotoilu seuraa Kodiaqin viitoittamaa tietä, ja tilat ovat todennäköisesti Atecaa paremmat Skodalle tyypilliseen tapaan.

Tšekkimerkin SUV-uutuus perustuu VW:n modulaariselle MQB-perusrakenteelle konsernin monien muiden autojen tapaan, ja pellin alla nähdään sekä bensa- että dieselkäyttöisiä turbonelosia. Tehokkaampien pariksi saa myös nelivedon, ja pistokehybridikin saattaa olla kehitteillä. Auto tulee myyntiin varsin pian ensiesittelynsä jälkeen, ja niinpä ensimmäiset asiakkaat saavat uutuusmallin alleen vielä tämän vuoden puolella.

Lähde Motor1

Kommentoi Facebookissa