Kotikeittiö muuntautuu makujen maailmaksi – ”Hellan ääressä on mahtavaa päästä mielikuvitus laukkaamaan”

Kotoileva kokkipariskunta Jaana Kähtävä ja Mika Tiirinki arvostavat perinteistä ja lähellä tuotettua kotiruokaa. Myös savustus kuuluu olennaisena osana ruoanlaittoon.

Kotoileva kokkipariskunta Jaana Kähtävä ja Mika Tiirinki arvostavat perinteistä ja lähellä tuotettua kotiruokaa. Myös savustus kuuluu olennaisena osana ruoanlaittoon. (Kuva Anne Anttila)

Jaana Kähtävä ja Mika Tiirinki rummuttavat itse tehdyn lähiruoan nimiin.

RUOKA Pariskunta Jaana Kähtävän ja Mika Tiiringin kokeileva keittiö tunnetaan Pyhäjoella taitavasti tehdystä kotiruoasta sekä makunystyröitä hivelevistä leivonnaisista.

– Keittiössä puuhastelu on meidän juttu, sillä yhdessä tekeminen on mukavaa ja todella palkitsevaa. Kokemuksesta voimme sanoa, että makujen maailma vie kerralla mennessään. Paluuta entiseen ateriakokonaisuuteen ”kuoripotut ja mikrossa lämmitetty lihapiirakka” ei enää ole, Jaana ja Mika luonnehtivat naureskellen.

Vaikka kokkaileva pariskunta sanoo viihtyvänsä keittiössä normaalia enemmän, niin johtotähtenä toimii kuitenkin tavallinen kotiruoka.

– Yksinkertaisillakin raaka-aineilla saadaan maukasta, kunhan joukkoon laittaa kunnon lorauksen kermaa, sopivasti voita, ripauksen suolaa sekä ison mitallisen mielikuvitusta.

Erityisesti Jaanalle reseptien tuunaaminen on mieluista puuhaa. Kun uskaltaa kokeilla, niin periaatteessa kaikki on muunneltavissa.
Erityisesti Jaanalle reseptien tuunaaminen on mieluista puuhaa. Kun uskaltaa kokeilla, niin periaatteessa kaikki on muunneltavissa. (Kuva Kähtävä-Tiiringin kotialbumi)

Tuotteet suoraan tuottajalta

Jaana ja Mika suosivat ruoanlaitossa lähellä tuotettuja, puhtaita raaka-aineita.

– Tuoreus on asia, josta emme tingi. Niinpä hankimme kaiken mahdollisen, kuten lihat, kalat, perunat ja juurekset suoraan tuottajalta. Maidonkin hakisimme suoraan tonkasta, jos se olisi säädösten puitteissa mahdollista.

Pariskunta Kähtävä-Tiirinki ilmaisee kiitollisuutensa myös siitä, että heillä on ympärillä monen alan tuottajia.

– Tämän suurempaa tuoretoria ei tarvita, kun yksi kaveri on kalastaja, toinen perunanviljelijä ja puhelinsoiton päässä ovat myös porkkanat, sipulit sekä monet muut tykötarpeet. Pienen kylän etu on suuri ystäväpiiri, Jaana ja Mika kiittelevät tyytyväisinä.

Hyvä ja terveellinen kotiruoka kuten karjalanpaisti syntyy yksinkertaisista, mutta tuoreista raaka-aineista.
Hyvä ja terveellinen kotiruoka kuten karjalanpaisti syntyy yksinkertaisista, mutta tuoreista raaka-aineista. (Kuva Kähtävä-Tiiringin kotialbumi)

Reseptejä tuunaten

Työnjako Jaanan ja Mikan keittiössä on selkeä; molemmat taituroivat ruoan parissa, mutta Jaana on erikoistunut myös leivonnaisiin ja Mika vastaavasti mestaroi savustuksen parissa.

– Oma osaamisalue tuo harrastukseen mukavan lisämausteen. On todella palkitsevaa luoda esimerkiksi savustamisesta oman näköisensä maailman. Sama koskee myös leivontaa, sillä reseptitkin on mahdollista muunnella omalle maulle sopiviksi.

Erityisesti Jaanalle reseptien tuunaaminen on mieluista puuhaa.

– Kun uskaltaa kokeilla, soveltaa ja säveltää, niin periaatteessa kaikki on muunneltavissa. Saaristolaisleipään saadaan kivasti lisäpotkua luonnon omilla antimilla, kuten puolukoilla tai karpaloilla. Ja vappumunkkeihinkin saa mukavan makuharmonian, kun taikinan maustaa appelsiinilla, Jaana paljastaa hymyillen.

Myös Mika on antanut itselleen ruoanvalmistuksen suhteen vapaat kädet.

– En tavoittele alhaisia rasvaprosentteja, vaan suunmyötäisiä makuja. Niinpä meidän keittiössä ei pihistellä kerman, voin eikä suolan kanssa. Tämä kolmikko taipuu moneksi, joten niitä käytetään aina tarpeen tullen ja sopivasti.

Pariskunta savustaa kaikkea mahdollista lihasta vihanneksiin, seuraavaksi menee savuun viskissä liotettu merisuola.
Pariskunta savustaa kaikkea mahdollista lihasta vihanneksiin, seuraavaksi menee savuun viskissä liotettu merisuola. (Kuva Kähtävä-Tiiringin kotialbumi)

Savustettu viskisuola

Kokeilevan kotikeittiön yksi rohkeimmista kokeiluista on kuitenkin savustus.

– Kaikki sai alkunsa vanhasta ulkohuussista. Ajattelin, että malli ja muoto soveltuvat mitä parhaiten myös savustuskopiksi, joten siitä se ajatus sitten lähti. Nyt näitä savustimia on neljä, kaikki erilaisia, mutta jokaisella oma käyttötarkoituksensa. Tuorein pönttö on tehty romulavalta löydetystä vesivaraajasta. Kokemuksesta voin sanoa, että paras savustin on ehdottomasti itse tehty, Mika kertoo tyytyväisenä.

Ja eivät Jaanan ja Mikan savustimet koristeeksi ole tehty, sillä eräkokiksi kouluttautunut Mika sanoo lähes hurahtaneensa savustamisen saloihin.

– Liikkeelle lähdettiin hyvin varovaisesti. Pönttöön laitettiin kokeilumielessä kalaa ja juustoa ja kun lopputulos oli pienen räätälöinnin jälkeen suun myötäinen, niin päästimme mielikuvituksen laukkaan. Nyt savustamme kaikkea mahdollista, lihasta vihanneksiin ja jopa suolaan. Seuraavaksi menee savuun viskissä liotettu merisuola. Odotettavissa voi olla huikea makukaruselli.

Lue myös: Italialaistyyppinen makaronivuoka on mitä parhainta lohturuokaa – ja oikein hyvää lapsiperheille

Jaanan ja Mikan vappumenu

Itse valmistettu ja perusraaka-aineet suoraan tuottajalta

* Kylmäsavulohi

* Paikalliset Tuuttilan perunat

* Perinteinen purjolla sävytetty perunasalaatti

* Täytetyt herkkusienet (aurajuusto/pekoni)

* Kylmäsavulohipiirakka

* Paukkunakit

* Saaristolaisleipä

* Sipsikupit (täyte mm. tuorejuusto)

* Appelsiinimunkit ja sima

Kommentoi Facebookissa