Italialaistyyppinen makaronivuoka on mitä parhainta lohturuokaa – ja oikein hyvää lapsiperheille

Jompi kumpi löytyy lähikaupastasi.

Jompi kumpi löytyy lähikaupastasi. (Kuva Timo Ernamo)

Tarvitaan mielellään isoja pastaputkiloita, joita on kiva täyttää ja jotka myös pysyvät pystyssä.

RUOKA Pastavuoka on lohturuokien kuninkaallinen! Sen voi tehdä edullisesti ja helposti tai sitten pitemmän kaavan kautta. Itse suosin jälkimmäistä, useimmille voisi suositella oikotietä.

Raaka-aineiden määrällä ei ole oikeastaan merkitystä, koska kaiken ylijäämän voi helposti käyttää muihin ruokiin. Olennaista on se, mitä tarvitaan.

Ruoka on oikein hyvä lapsiperheille, kun käyttää maustamattomia tomaattivalmisteita tai korkeintaan yrttimaustettuja.

Hankalinta on useimmille riittävän tuhtien putkimakaronien löytäminen. No, jos ei ota löytyäkseen, voi aina tehdä sapuskan makaronilaatikon tapaan. Siitä myöhemmin.

Kuvan kaltaisia makaroneja eli Paccheri-pastaa tuo maahan Ceesta, jolla on myös postimyynti. Kivijalkapuoteja on vain yksi enkä tiedä montaa markettia, mistä näitä saisi. Artesaanipasta on aina tavallista kalliimpaa, mutta siitä voi tehdä myös todellista juhlaruokaa eikä se nyt niin kauhean paljon maksa, loppujen lopuksi. Puolen kilon pussi Paccheria maksaa nettikaupassa 5,31 euroa.

Tarvitaan kuitenkin mielellään isoja putkiloita, joita on kiva täyttää ja jotka myös pysyvät pystyssä. Voi niitä toki makuuttaakin.

Artesaanipastaa. Toimii varmasti.
Artesaanipastaa. Toimii varmasti. (Kuva Timo Ernamo)

Tarpeet

400 g jauhelihaa

1 prk tomaattimurskaa (saa olla maustettua, esim. yrtti tai valkosipuli)

1 prk paseerattua tomaattia (mielellään yrttimaustettua)

paksuja putkimakaroneja

juustoraastetta (esim. mozzarellaa)

suolaa, pippuria (timjamia, rosmariinia, sipulia, valkosipulia)

öljyä paistamiseen ja vuoan voiteluun

Jos teet pitkän kaavan mukaan, valmistat itse tomaattikastikkeen. Suosittelen niille, jotka haluavat todella herkutella. Mutta voin vannoa, että kyllä se safka maaliin menee ihan näillä yllä mainituilla eväillä.

Tällä palstalla on aiemmin kirjoitettu jo tomaattikastikkeesta, joten siihen ei nyt palata. Linkki löytyy tästä.

Tee

Aloita paistamalla jauheliha öljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Jos haluat, voit kuullottaa sipuleita, chiliä ja vaikka kuivattua timjamia ja rosmariiniakin ensin ja lisätä sitten jauhelihan. Tulee vähän maukkaampaa.

Laita paistettu liha kulhoon jäähtymään.

Kun liha ei enää polta näppejä, lisää joukkoon jonkin verran tomaattimurskaa. Sekoita. Lisää niin, että saat aikaan tavallaan liian paksun kastikkeen. Sillä on tarkoitus täyttää makaronit.

Mittaa uunivuokaan makaroneja niin, että se tulee täyteen. Ota makaronit pois ja ala täyttää niitä kastikkeella. Jos kastiketta jää vähän yli, voi lopun laittaa vuokaan mukaan. Jos jää paljon, laita se syrjään vaikka lämpimiä voileipiä varten. Jos kastike ei riitä, jätä osa makaroneista vain täyttämättä, mutta laita ne vuokaan mukaan.

Voitele vuoka kuitenkin ennen sen täyttämistä, niin eivät ota makaronit kiinni.

Laita uuni lämpiämään 180-asteiseksi (kiertoilma) tai 200-asteiseksi (ei kiertoilmaa).

Askartelun lopputulos.
Askartelun lopputulos. (Kuva Timo Ernamo)

Asettele nyt makaronit vuokaan, vaikka yksi kerrallaan aina kun olet saanut sen täytteen paikoilleen. Kannattaa tehdä pestyin käsin, sillä käsityötä tämä on.

Laita kasariin paseerattu tomaatti ja loput tomaattimurskasta. Kuumenna. Voit maustaa niitä, jos haluat. Usein kannattaa ainakin harkita ruokosokerin, suolan ja pippurin lisäämistä. Kuitenkin maltillisesti.

Kaada tomaattikastiketta makaronien päälle niin, että ne juuri ja juuri peittyvät.

Pistä uuniin, laita tarvittaessa – jos soosi on lähelläkään vuoan reunaa – vuoan alle vaikka suojattu uuninpelti roiskeiden varalle.

Anna paistua noin 35-40 minuuttia. Kastike imeytyy makaroneihin ja antaa niille oivallisen maun.

Raastetta saa olla runsaasti.
Raastetta saa olla runsaasti. (Kuva Timo Ernamo)

Ota pois uunista ja peitä paistos juustoraasteella.

Paista vielä 10-15 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Vinkki: vielä nätimpää tulee, jos laitat hieman voinokareita siihen päälle.

Toinen vinkki: myös pippurimyllyä voi käyttää juustolle potkua antamaan.

Valmista nautittavaksi!
Valmista nautittavaksi! (Kuva Timo Ernamo)

Laatikkoversio

Toimitaan muuten samoin, mutta makaroneja ei täytetä. Sen sijaan ne kannattaa keittää valmiiksi. Ihan tavalliset Torinot kelpaavat.

Sekoitetaan massa, päälle juustoraaste ja uuniin ottamaan lämpöä.

Ei ihan niin hyvää, mutta oikein kelvollinen ruoka tuokin.

Ja erittäin helppo tehdä.

Juomista

Juo, mitä nyt yleensäkin tällaisen ruoan kanssa olet tottunut juomaan: vettä, maitoa, olutta tai sitten viiniä.

Viinistä käyvät hyvin esimerkiksi toscanalaiset Chiantit, piemontelaiset Barberat, venetolaiset Ripassot ja eteläranskalaiset (Roussillon) tuhdit punaviinit.

Aina voi kysyä paikallisen Alkon myyjältä vinkkiä tähän makumaailmaan.

Hyvää vapun odotusta itse kullekin säädylle!

Lue myös: Vapautunutta miilunpolttajan pastaa – per favore!

Kotigokki

Timo Ernamo on 62-vuotias isoisä, joka valmistaa ruokaa rakkaudella perheelle, suvulle ja ystäville. Ihan kaikenlaisille ruokailijoille. Hän on toiminut kirjankustantamoissa vuodesta 1987 ja on kirjoittanut ruoasta 80-luvulta lähtien. Ernamo viihtyy myös mainiosti nenä viinilasissa.

Kommentoi Facebookissa