Suomessa väärää tietoa koronaviruskuolemista – kymmenet Helsingin hoivakodeissa menehtyneet puuttuvat raporteista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kerää tiedot koronaviruksen aiheuttamista kuolemantapauksista sairaanhoitopiireiltä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kerää tiedot koronaviruksen aiheuttamista kuolemantapauksista sairaanhoitopiireiltä. (Kuva AOP)

THL:n tilastoihin ja lausuntoihin pohjautuen poliitikot tekevät päätöksiä rajoituksista.

KORONAVIRUS Suomessa on paljastunut, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämistä ja päivittäin julkaisemista tiedoista puuttuu Helsingin hoivakodeissa koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia. Ero saattaa olla useita kymmeniä menehtyneitä.

THL kerää tiedot sairaanhoitopiireiltä, ja perjantaina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tiedoissa Helsingin kaupungin ilmoittamaksi kokonaiskuolinluvuiksi oli merkitty vain 20 koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta. Helsingin kaupunki kertoi kuitenkin jo aikaisemmin, että pelkästään alueen hoivakodeissa oli koronavirukseen liittyen kuollut 48 ihmistä.

HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi arvioi Yleisradiolle, että THL:lle menevistä tiedoista näyttävät puuttuvan kaikki Helsingin hoivakodeissa kuolleet henkilöt. Kunnat ovat ilmeisesti raportoineet eteenpäin ainoastaan sairaaloissa kuolleet.

– Tätä raportointia ollaan nyt laittamassa kuntoon, koska onhan se merkityksellistä, kuinka paljon näitä kuolemia on hoivakodeissa, Mäkijärvi kommentoi Ylelle.

Helsingin kaupunginsairaalan johtajalääkäri Laura Pikkarainen sanoo puolestaan, että Helsingin hoivakodeissa kuolleiden määrä on jo suurempi kuin 48, mutta osasta hoivakotikuolemista olisi mennyt THL:lle tieto muun muassa tartuntatautirekisterin kautta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koko Suomessa on viimeisimmän päivityksen mukaan menehtynyt yhteensä 82 henkilöä koronavirukseen liittyen, HUS:n erityisvastuualueelta näistä oli 54 kuolemantapausta. Mäkijärvi uumoilee, että Helsingin hoivakodeissa tapahtuneet kuolemat korjataan THL:n tilastoihin ensi viikolla.

Raporttien luotettavuus on erittäin tärkeää, sillä poliitikot tekevät päätöksiä koronaviruksen aiheuttamista rajoituksista perustuen eri tahojen arvioihin epidemiatilanteesta. Kun hallitus päätti tällä viikolla poistaa Uudenmaan liikkumisrajoitukset välittömästi, yhtenä taustamuistiona oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausunto.

THL:n lausunnon mukaan esimerkiksi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri olisi noussut hetkellisesti tartuntojen ilmaantuvuudessa Uudenmaan ohi, kun edeltävän viikon aikana oli tullut ilmi 22 uutta tartuntatapausta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen perjantaina päivittämän sovelluksen mukaan Uudellamaalla oli todettu kaikkiaan 2224 tartuntaa ja Länsi-Pohjassa 67. Koko Suomessa varmistettuja tautitapauksia oli 3489.

Lue myös: Uudenmaan liikkumisrajoitukset kumotaan heti – hallitus vetoaa ”oikeudellisiin perusteihin”

Kommentoi Facebookissa