Koulujen syysloma julistetaan lukulomaksi – kampanjan takana myös kulttuuriministeri

Koukuttava teksti vie mukanaan ja avaa ovia maailmoihin, joihin ei fyysisesti voi matkustaa.

Koukuttava teksti vie mukanaan ja avaa ovia maailmoihin, joihin ei fyysisesti voi matkustaa. (Kuva Fotolia)

Lukumatkalle pääsee lähikirjastoissa ja kirjakaupoissa, joissa annetaan lukuvinkkejä eri ikäisille lukijoille.

LUKEMINEN Koulujen syysloma julistetaan lukulomaksi, jolloin perheitä kannustetaan lukemaan yhdessä ja matkustamaan kirjan siivin. Lukemisenedistämiskampanja Lukuliikkeen jatkoksi syntyneen hankkeen takana on Suomen kirja-alan järjestöt sekä tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko. Syyslomaa vietetään kouluissa eri aikaan lokakuun loppupuolella.

Lukemisharrastus ja lukuinto ovat hyvinvointia lisääviä arvoja. Lukeminen avartaa maailmankuvaa, vähentää eriarvoisuutta ja auttaa ymmärtämään enemmän muita ihmisiä ja itseä. Tänä päivänä into lukemiseen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Perheiden vapaa-ajasta kilpailee yhä useampi asia ja kirjaan tartutaan harvemmin.

Suomen kirja-alan järjestöt ovat osaltaan tarttuneet toimeen lukemisharrastuksen lisäämiseksi ja luoneet hankkeen koulujen syysloman nimeämiseksi lukulomaksi. Tuore kulttuuriministeri Saarikko innostui ideasta ja twiittasikin heinäkuussa:

”Juteltuani kirja-alan edustajien kanssa pidän hyvänä ajatusta, että #lukuliikettä jatkettaisiin julistamalla syyslomasta #lukuloma. Silloin on hyvin aikaa lueskella yhdessä perheen ja kavereiden kanssa jotain kivaa.”

Lukuloma-hankkeen teemana on matkustaminen, jota lukeminen parhaillaan on. Nojatuolimatkoja menneisiin tai tuleviin maailmoihin, sukelluksia päätähuimaaviin seikkailuihin, lentomatkoja tuntemattomiin galakseihin. Tai uppoutumista tieteen kiehtoviin saavutuksiin ja sankaritarinoihin. Matkat kirjan siivin ovat myös tasa-arvoisempi ja ekologisempi vaihtoehto perinteisille matkustamismuodoille.

Lukumatkalle pääsee lähikirjastoissa ja kirjakaupoissa, joissa kirja-alan ammattilaiset antavat lukuvinkkejä eri ikäisille lukijoille. Lukuloma-hankkeen verkkosivuston kautta pääsee tutustumaan Kirjasammon kokoamiin lukuvinkkeihin aikuisille ja nuorille lukijoille.

Mukana hankkeessa ovat Kirjailijaliitto, Kirjakauppaliitto, Kirjasampo, Lukukeskus, Lukuliike, Opetushallitus, Suomen Kirjastoseura, Suomen Kustannusyhdistys, Suomen Tietokirjailijat ja Äidinkielen opettajain liitto.

Hankkeen taustalla on Ruotsin menestyksekkäät kokemukset vastaavasta muutoksesta muutama vuosi sitten. Lukuloma-hanke lanseerataan Turun kirjamessuilla 4.–6.10.2019.

Lue myös: Poikkitaiteellisuus ja ajankohtaisuus uudistavat Turun Kirjamessuja – teatteri, ilmastonmuutos ja lukutaito ensi syksyn teemat

Kommentoi Facebookissa