KOULUVÄKIVALTA Julkisuudessa on käyty keskustelua vantaalaisessa Kytöpuiston koululla tapahtuneesta väkivaltatilanteesta. Neljä alaikäistä koululaista pahoinpiteli 11-vuotiasta poikaa niin, että uhri jouduttiin viemään sairaalaan. Tapahtuma oli videoitu ja jaettu muun muassa Snapchat-palvelussa.
Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on huolestuttu lasten ja nuorten keskuudessa leviävistä raakaa väkivaltaa sisältäviä videopätkistä. Videoissa on kuvattu tilanteita, joissa henkilöä pahoinpidellään tai käynnissä on tappelu. Videoita tulee Itä-Uudenmaan poliisin tietoon toistuvasti.
Poliisi pyrkii selvittämään videolla esiintyvät henkilöt viipymättä ja aloittaa omat toimensa asiassa, tarvittaessa kirjataan rikosilmoitus.
– Lähes kaikilla lapsilla ja nuorilla on nykyään kännykkäkamerat joka paikassa mukana, joten näitäkin tilanteita valitettavasti kuvataan ja jaetaan eteenpäin erilaisilla somealustoilla kuten Snapchatissa, TikTokissa tai WhatsAppissa. Lapset harvoin tietävät, että väkivaltaa tai jotakin henkilöä muutoin loukkaavaa materiaalia ei saa levittää eteenpäin, koska silloin voi itse syyllistyä rikokseen, rikoskomisario Simo Kauppinen muistuttaa.
Aikuisilla on erityisen tärkeä rooli seurata lasten ja nuorten kokemuksia somesta. Huoltajien olisi hyvä olla tietoisia ja kiinnostuneita siitä, millaista sisältöä lapset netistä katsovat. Lasten keskuudessa leviävästä väkivaltavideosta on hyvä ilmoittaa poliisille ja mahdollisuuksien mukaan toimittaa poliisille video tai linkki, josta video löytyy.
Vantaalaiskoulun välikohtauksen uhrin omainen on kertonut, että tapahtuneen johdosta koululla järjestettyyn tilaisuuteen ei saatu edes kaikkia tekijöiksi epäiltyjä paikalle. Tekijät voivat myös käydä normaalisti koulua, mutta uhriksi joutunut poika odottaa, siirretäänkö hänet toiseen kouluun.
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ toteaa, että rehtoreilla ei ole nykyisellään riittäviä keinoja puuttua koulussa sattuviin kiusaamis- ja väkivaltatapauksiin. Nyt määräaikainen erottaminen vaatii monijäsenisen toimielimen päätöksen ja vie aikaa. OAJ esittää, että rehtori voisi evätä opetuksen korkeintaan kolmeksi päiväksi. Väkivaltaa tehnyt olisi nämä päivät oppilashuollon piirissä.
Samaan aikaan luokka voisi käydä asiaa rauhassa läpi ilman väkivaltaa tehnyttä, jolloin uhrille ja hänen perheelleen välittyisi viesti, että asiaan on puututtu välittömästi. Uhrillakin olisi edes teoriassa mahdollisuus tulla kouluun, jos fyysiset vammat sitä eivät estä.
– Väkivallan uhri ja tämän perhe eivät ymmärrettävästi voi käsittää, että väkivaltaa tehneet voivat noin vain tulla seuraavana päivänä kouluun. Uhri ei siihen yleensä pysty, vaikka fyysisiä vammoja ei olisi, OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Nina Lahtinen sanoo.
OAJ kertoo esittäneensä jo vuosia sitten toimia koulukiusaamisen ja väkivallan ehkäisemiseksi. Suomen edellinen hallitus perusti työrauhatyöryhmän, joka teki muun muassa ehdotuksen opetuksen epäämisoikeudesta kahdeksi päiväksi. Ehdotus ei kuitenkaan johtanut mihinkään.
Lue myös: Poliisi selvittää väitteitä kouluväkivallasta – vanhemmat sanovat lasten saaneen jopa tappouhkauksia
Kommentoi Facebookissa