Krista oli viikonlopun hiihtokuningatar – Salpausselän kisoissa 32 500 kisavierasta

Krista Pärmäkoski on jo pidempään puhunut idolinsa Marit Björgenin päihittämisestä yksittäisessä kilpailussa ja tänään se toteutui.

Krista Pärmäkoski on jo pidempään puhunut idolinsa Marit Björgenin päihittämisestä yksittäisessä kilpailussa ja tänään se toteutui. (Kuva Hiihtoliitto)

Lahdessa päästiin kilpailemaan maailmancupia tänä talvena mukavassa talvisäässä.

SALPAUSSELKÄ Lahdessa noustiin tänään kahdesti suomalaisittain palkintopallille perinteisen väliaikalähtökilpailuissa. Krista Pärmäkoski hiihti naisten 10 kilometrin kilpailun tasaisen vahvasti ja lopputuloksena maalissa oli uran toinen voitto maastohiihdon maailmancupissa.

– Tänään homma toimi hyvin, olin jo aika luottavaisin mielin lähtöpaikalla, että nyt tulee hyvä hiihto. Kroppa oli kunnossa ja sukset oli kunnossa. Sain hyvin tietoa matkalla, että voitto tulee. Näitä pertsan kymppejä voitaisiin hiihtää koko ajan ja vaihtaa kaikki kilpailut siihen, näyttää toimivan, nauroi Pärmäkoski.

Krista Pärmäkoski on jo pidempään puhunut idolinsa Marit Björgenin päihittämisestä yksittäisessä kilpailussa ja tänään se toteutui Björgenin ollessa kilpailun kolmas. Björgen totesi kilpailun päätteeksi, ettei hänellä ollut Pärmäkosken kanssa tänään mitään jakoa.

– Tuntuuhan se hyvältä! Olen hänet kerran aikaisemmin päihittänyt vuonna 2009 vai 2010 vuonna sprintissä, kun menin jatkoon ja hän ei mennyt. Siihen ne ovatkin sitten jääneet, nyt tuli sitten toisen kerran päänahka, kertasi Pärmäkoski.

Suomalaisnaisilta nähtiin kilpailussa muutenkin vahva panos, kun neljä urheilijaa hiihti kymmenen parhaan joukkoon. Kerttu Niskanen jäi pronssista vain 0,3 sekuntia ja oli kilpailun neljäs, Aino-Kaisa Saarinen hiihti sijalle yhdeksän ja Johanna Matintalo oli kymmenes.

Myös miesten 15 kilometrin kilpailussa noustiin palkintopallille, kun Iivo Niskanen oli kolmas. Niskanen koki, ettei saanut olympialaisten jälkeen tämän päivän kisaan vielä optimaalisinta suoritustaan irti.

– Aavistuksen tukkoinen hiihto, paljon on jouduttu hieromaan tällä viikolla, että saadaan olympialaisten jumit pois. Ihan OK kuitenkin kolmossija, ei nämä palkintopallisijat ole ikinä itsestäänselvyys, vaatii aina sen parhaan vireen, kommentoi Niskanen.

Niskanen kiitteli paikalle saapuneita katsojia vahvasta tuesta kilpailun aikana.

– Tosi hyvä kannustus, oli mukava tulla hiihtämään Lahteen. Jos kisa olisi ollut muualla, ei olisi ehkä ollut samanlaista poltetta tulla kisaamaan, kertoi Niskanen.

Yhdistetyn kilpailussa koettiin jännityksen hetkiä ihan viime metreille saakka, kun Eero Hirvonen hiihti itsensä neljänneksi. Hirvonen starttasi hiihto-osuudelle neljäntenä, 23 sekuntia kärjen perässä.

Kilpailun voitto ratkaistiin vasta viimeisellä kilometrillä, jolloin Saksan Johannes Rydzek irtosi napaten mukaansa Hirvosen. Suomalaisen kiri ei kuitenkaan riittänyt aivan loppuun saakka, vaan kaksi miestä kuittasi Hirvosen ohi loppusuoralla.

Järjestyksessään 93. Salpausselän kisoissa vieraili kisaviikonlopun aikana 32 500 kisavierasta, joista 3 500 perjantaina, 15 500 lauantaina sekä 13 500 sunnuntaina.

– Olen erityisen tyytyväinen tunnelmaan, joka Salpausselällä tänäkin vuonna vallitsi. Sunnuntain yleisömäärä kertoo siitä että pohjoismaiset hiihtolajit kiinnostavat suomalaisyleisöä. Tämä on hyvin positiivinen asia, josta on hyvä ponnistaa tuleville vuosillekin, sanoo kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Juha Kolu.

Salpausselän kisat järjestetään ensi talvena kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n alustavien kalentereiden mukaan 9.–10. helmikuuta 2019 tämän vuoden tapaan yhteensä kahdeksalla maailmancupin osakilpailulla mäkihypyssä, yhdistetyssä ja maastohiihdossa.

  • Lähde Hiihtoliitto

Kommentoi Facebookissa