Kristiina Mäkelä upeasti finaaliin – Maria Huntingtonin kisoille synkkä päätös

Kristiina Mäkelä on hallinnut suomalaista kolmiloikkaa jo vuosien ajan.

Kristiina Mäkelä on hallinnut suomalaista kolmiloikkaa jo vuosien ajan. (Kuva AOP)

Kristiina Mäkelä on mukana lauantaina kolmiloikan MM-finaalissa. Maria Huntingtonin seitsenottelu päättyi vatsatautiin.

YLEISURHEILU Suomalaisittain Dohan MM-kisojen torstai tarjosi iloa ja surua. Kristiina Mäkelä venytti komeasti kolmiloikan finaaliin, mutta Maria Huntington keskeytti seitsenottelun vatsataudin takia.

Huntington oli ollut keskiviikkona oteltujen neljän lajin jälkeen kisassa sijalla 13. Saumoja oli kohtuulliseen tulokseen, mutta vatsatauti puuttui peliin. Kilpailua Huntington ei pystynyt jatkamaan ja hänen hieno kautensa sai kauden tärkeimmässä kilpailussa tylyn päätöksen.

Mäkelällä oli sen sijaan syytä hymyyn. Hän loikki kotimaisen kauden kärkituloksen 14,26 ja oli tuloksilla karsintojen kuudes. Karsintarajan 14,30 ylitti viisi kilpailijaa.

Mäkelä kilpaili kesällä harvakseltaan. Hän keskittyi tekniikkavirheidensä korjaamiseen ja ajoitti kuntoaan Dohaan. Karsintakilpailun perusteella Mäkelän vire vaikuttaa lupaavalta.

Koko maailman kilpailijoiden arvokisafinaalissa Mäkelä on aiemmin ollut Rio de Janeiron olympiakisoissa 2016. Riossa Mäkelä loikki karsinnoissa silloisen ennätyksensä 14,24, mutta oli finaalissa 12:s eli viimeinen tuloksella 13,95. MM-kisoissa Pekingissä 2015 ja Lontoossa 2017 Mäkelä karsiutui finaalista.

MM-kisojen naisten kolmiloikkafinaalissa suomalaisista on aiemmin ollut mukana Heli Koivula-Kruger. Edmontonin MM-kisojen finaalissa 2001 Koivula-Kruger sijoittui peräti viidenneksi tuloksella 14,28. Vuoden 2002 EM-kisoissa Münchenissä Koivula-Kruger voitti hopeaa.

Suomen ennätyksen 14,39 Koivula-Kruger hyppäsi Lappeenrannassa 2003. Mäkelä on Suomen kaikkien aikojen tilastokakkosena tuloksella 14,31. Sen hän loikki 2018 Jyväskylässä.

Kolmiloikan finaali alkaa Dohassa lauantaina kello 20.35. Mäkelällä on onnistuessaan kaikki mahdollisuudet rikkoa Koivula-Krugerin Suomen ennätys. Mitalista puhuminen on aika rohkeaa, mutta kaikkihan on tietysti mahdollista. Suomalaisesta peruspessimismistä huolimatta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Nolo sirkus Dohassa – värvätyillä siirtotyöläisillä peitellään yleisökatoa

Kommentoi Facebookissa