YLEISURHEILU Qatarin Dohassa järjestettävät yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut tulevat jäämään huippu-urheilun historian todella noloksi luvuksi. Kansainvälinen Yleisurheiluliitto IAAF on tahrannut lajinsa julkisuuskuvaa niin pahasti, ettei puhdistusprosessi käy käden käänteessä.
Qatarin ihmisoikeuskysymykset ovat oma lukunsa, mutta Dohan tapahtuma olisi voinut saada positiivista julkisuutta, jos siellä olisi ollut suuren urheilujuhlan tuntua. Ongelmana, etteivät kisat Qatarissa kiinnosta juuri ketään.
Viime viikonloppuna vain muutama tuhat katsojaa oli seuraamassa illan päättäneitä miesten ja naisten 100 metrin finaaleita. Katsojia oli illan aikana paikan päällä enemmän, mutta moni poistui ohjatusti ennen ohjelman huipennusta. Samoin kävi tiistaina ennen naisten 200 metrin finaalia, joka oli illan ohjelman huipennus.
Tiistaina ja keskiviikkona katsojia oli paikan päällä enemmän, mutta kyse ei ollut edistyksistä lipunmyynnissä. Useiden lähteiden mukaan paikan päälle marssitettiin sotilaita ja siirtotyöläisiä, jotka saivat seurata kisoja pakolla ilmaiseksi.
Ilta-Sanomat on haastatellut Qatarissa työskentelevää kisoja seuraamassa ollutta suomalaista Jussia. Hän kertoi, että yhtäkkiä paikan päälle tuotiin 400-500 mieskatsojaa, joita valvottiin tarkasti. He eivät saaneet poistua katsomosta. Jos joku yritti poistua, lähti turvamies heti perään.
Jussin mukaan toisia näistä katsojista kisat eivät näyttäneet kiinnostavan lainkaan. Osa nukkui.
Kisajärjestäjät ovat Dohassa jakaneet alkuviikosta ilmaislippuja, jotta katsomoita saataisiin täytettyä. Ennakkoon lippuja oli myyty vain noin 50 000, mikä on noin 5000 katsojaa kisapäivää kohden.
Qatarissa yleisurheilu on todellinen marginaalilaji. Maassa kiinnostavat lähinnä moottoriurheilu, kamelikilpailut ja jalkapallo.
Yleisurheilun MM-kisoilla Qatarin hallinto yrittää ilmeisesti rakentaa maabrändiä modernista Qatarista. Urheilukisoilla kerää kansainvälistä huomiota, mutta välttämättä ei aina positiivista sellaista. Dohan MM-kisoilla Qatar ei ainakaan saa uusia ystäviä, vaan lähinnä kielteistä julkisuutta.
Edellisissä MM-kisoissa Lontoossa 2017 paikallinen olympiastadion oli jokaisena kisapäivänä täynnä. Myös Moskovan 2013 ja Pekingin 2015 MM-kisoissa oli jokaisena kisapäivänä paikalla useita kymmeniätuhansia katsojia, vaikka kaikki liput eivät menneet kaupaksi.
Qatarissa on öljy- ja kaasuvarojen takia niin paljon rahaa, ettei sadankaan miljoonan euron panostus urheilutapahtumaan merkitse mitään. Kyse on Qatarin valtion mittakaavassa taskurahoista, joille ilmeisesti ei ole parempaakaan käyttöä.
Yleisurheilun kansainväliselle julkisuuskuvalle Doha on kuitenkin valtava tappio. Vaikka kisat Qatariin miljoonien voitelurahoilla myönnettiinkin, on IAAF:n budjetti yhä alijäämäinen. Doha-pelleilyn myötä sponsorihankinta lienee IAAF:lle entistä haastavampaa.
Tämän vuoden MM-kisoja haki myös Barcelona. Siellä olisi ollut mahdollista järjestää urheilujuhla, joka olisi tuonut yleisurheilusta positiivisia mielikuvia.
Teksti: Otto Palojärvi
LUE MYÖS: Suomalaiset tuottaneet Dohassa pettymyksiä – ”Jalat eivät vaan kestäneet happoja”
Kommentoi Facebookissa