Kuhmon Kamarimusiikille Cremona Musica Award – tunnustus ensimmäisen kerran Pohjoismaihin

Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin kamarimusiikin tapahtuma.

Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin kamarimusiikin tapahtuma. (Kuva Kuhmon Kamarimusiikki)

Kuhmossa soi monta upeaa Cremonassa satoja vuosia sitten tehtyä jousisoitinta.

TUNNUSTUS Kuhmon Kamarimusiikki on saanut italialaisen Cremona Musica Awardin projektien sarjassa. Tunnustus annetaan nyt ensimmäisen kerran festivaalille ja myös ensimmäisen kerran Pohjoismaihin.

Perusteluissa todetaan, että festivaalin tekee ainutlaatuiseksi sen formaatti: kahdessa viikossa lähes sata konserttia, joiden ohjelmat sekoittavat erittäin harvinaista ja hyvin tunnettua musiikkia, kuuluisia muusikoita ja nousevia tähtiä epämuodollisella tyylillä tähtikulttia välttäen. Valitsijoiden mukaan Kuhmon festivaali on innovatiivinen esimerkki, jossa myös tuotanto ja talous toimivat muusikoiden innostuksen ansiosta.

Cremona Musican johtaja Roberto Prosseda arvostaa suuresti Kuhmon Kamarimusiikkia.

– Kuhmossa kukaan soittaja ei ole tähti, vaan musiikki on kaikki on kaikessa. Kuhmon Kamarimusiikki on festivaalikentän Stradivari, sanoo Prosseda.

Kuhmon Kamarimusiikin toiminnanjohtaja Sari Rusanen pitää palkintoa merkittävänä tunnustuksena, sillä kaikkien kategorioiden palkitut edustavat kansainvälistä huippua.

– Kuhmon Kamarimusiikki on jo monta kertaa valittu maailman johtavien festivaalien joukkoon. On hienoa huomata, että edelleen arvostetaan meidän omaleimaista tapaamme toteuttaa festivaali, Sari Rusanen sanoo.

Taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn iloitsee siitä, että Kuhmo huomataan juuri Cremonassa.

– Kuhmossa soi monta upeaa Cremonassa satoja vuosia sitten tehtyä jousisoitinta. Meille on kunnia, että niiden syntymäkaupungista ojennetaan meille tällainen tunnustus.

Kaikki tänä vuonna tunnustuksen saavat ovat musiikkimaailman huipulta. Kapellimestareista Cremona Musica Awardin saa Valeri Gergijev, muusikoista viulisti Maxim Vengerov ja säveltäjistä Gija Kantsheli. Lisäksi tunnustuksen saavat italialainen musiikkikirjailija Alessandro Baricco sekä kitaranrakentaja Hermann Hauser III.

Tunnustuksia on jaettu vuodesta 2014 alkaen ja sen ovat aiemmin saaneet muun muassa Accademia di Santa Cecilia, Shlomo Mintz, Krysztof Penderecki, Alfred Brendel ja Michael Nyman.

Palkinnot jaetaan 28.–30. syyskuuta järjestettävän Cremona Musica -tapahtuman yhteydessä. Tapahtuma kokoaa Stradivarin, Guarnerin ja Amatin kotikaupunkiin maailman johtavia soitinrakentajia ja kauppiaita sekä lukuisia kansainvälisiä taiteilijoita. Alunperin tapahtuma oli viulunrakentajien tapaaminen, mutta sittemmin siitä on kehittynyt kansainvälisesti merkittävä musiikin ammattilaisten kohtauspaikka. Viime vuonna kävijöitä oli 17 000.

Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin kamarimusiikin tapahtuma. Kesällä 2018 festivaali soi 49. kerran 14.–28. heinäkuuta.

Lue myös: EMMA valittiin Vuoden museoksi 2018 – ”Yksi maamme merkittävimmistä taidemuseoista”

Kommentoi Facebookissa