EMMA valittiin Vuoden museoksi 2018 – ”Yksi maamme merkittävimmistä taidemuseoista”

Espoon modernin taiteen museo EMMA pääsi voittajana juhlimaan palkintoa.

Espoon modernin taiteen museo EMMA ja museonjohtaja Pilvi Kalhama sekä intendentit Reetta Kalajo ja Henna Paunu juhlivat palkintoa. (Kuva Ossi Nyqvist)

Espoon Tapiolassa sijaitseva museo esittelee kotimaista ja kansainvälistä modernismia, nykytaidetta sekä designia.

MUSEOT EMMA – Espoon modernin taiteen museo on valittu Vuoden museoksi Valtakunnallisilla museopäivillä Vaasassa. Samasta palkinnosta kilpailivat viisi muuta finalistia: Aineen taidemuseo Torniosta, Muumimuseo ja Pelimuseo Tampereelta, Suomen Ilmailumuseo Vantaalta ja Suomen Kansallismuseo Helsingistä.

Palkintolautakunta perustelee valintaansa muun muassa seuraavasti:

”Museo on selkeästi linjattu, asiantunteva, nykyaikainen ja korkeatasoinen kokonaisuus. Museon vaikuttavuus on omaa toiminta-aluettaan huomattavasti suurempi ja siitä onkin kasvanut yksi maamme merkittävimmistä taidemuseoista.” 

– Voitto tuntuu hyvältä, koska olemme jo usean vuoden ajan tehneet määrätietoista kehittämistyötä koko henkilökunnan voimin: laajennusosa katseluvaraston avautuminen on esimerkki tästä. EMMAssa on hyvä tekemisen meininki, ja taidemuseon kävijämäärät ovat kasvaneet neljättä vuotta perättäin, museonjohtaja Pilvi Kalhama iloitsee palkinnosta.

EMMAn vuosi 2017 huipentui marraskuussa, kun EMMA ja TWRB Säätiö avasivat yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan henkilökohtaisiin kokoelmiin pohjautuvan pysyvän laajennusosan, Aukion. Uudenlaisessa katseluvarastossa esitellään taiteilijaparin laajaa kokoelmaa ja arkistoa monesta eri näkökulmasta.

Kokoelman esittelyyn ja design-ilmiöihin vaihtuvin näyttelyin keskittyvässä Aukiossa yleisö pääsee seuraamaan myös museotyön arkea: akvaariomaisessa tilassa työskentelevä henkilökunta näyttää miten kokoelmaa säilytetään, pakataan, tutkitaan, konservoidaan ja valokuvataan.

Espoon Tapiolassa sijaitseva EMMA esittelee kotimaista ja kansainvälistä modernismia, nykytaidetta sekä designia. Arkkitehti Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa entisessä painotalossa toimii neljän museon, ravintolan ja museokaupan Näyttelykeskus WeeGee.

Vuoden museo -tunnustuspalkinto myönnetään vuosittain museolle, joka on edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta omalla toiminta-alueellaan. Palkintolautakunnan jäseniä ovat ICOM:n varapuheenjohtaja Maija Ekosaari, historioitsija Teemu Keskisarja, Museoliiton viestintäpäällikkö Nelli Korpi, Rauman kulttuurijohtaja Risto Kupari, Kuntaliiton erityisasiantuntija Johanna Selkee ja Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen.

Lue myös: Muistatko vielä mullistavan Futuron? – Utopistinen muovitalo täyttää jo 50 vuotta

Kommentoi Facebookissa