Tesla Model 3:sta on tulossa uusia versioita – Performance-malli haastaa suorituskyvyllään BMW M3:n

Neliveto lisää Model 3:n hintaa USA:n markkinoilla noin 5000 dollarilla.

Neliveto lisää Model 3:n hintaa USA:n markkinoilla noin 5000 dollarilla. (Kuva Tesla)

Neliveto toteutetaan etu- ja taka-akselien omien sähkömoottorien avulla.

AUTOT Teslan ”kansanmalli” Model 3:n tuotannon alku on yskähdellyt pahasti erilaisten valmistusteknisten ongelmien vuoksi. Sähköautomerkin omin sanoin tuotantohelvetiksi nimeämää tilannetta on eletty jo viime syksystä lähtien, mutta nyt tunnelin päässä on näkyvissä jo valoa. Tuotanto on hiljalleen pääsemässä kunnon vauhtiin, ja niinpä mallivalikoiman laajentamistakin voidaan jo miettiä.

Teslan perustaja ja pääomistaja Elon Muskilla on tapana kertoa Twitterissä uutisia brändin tulevista malleista, ja nyt Musk twiittasi uutisia Model 3:sta. Hän vahvisti, että autosta on tulossa sekä kahdella moottorilla varustettu nelivetomalli että vieläkin tehokkaampi Performance-versio. Molemmissa käytetään samaa voimanlähderatkaisua, eli neliveto toteutetaan etu- ja taka-akselien omien sähkömoottorien avulla.

Musk kertoi, että neliveto lisää Model 3:n hintaa USA:n markkinoilla noin 5000 dollarilla. Joka nurkasta raapiva sähköauto maksaa siis edullisimmillaan noin 40 000 taalaa, koska takavetoisen Model 3:n lähtöhinta on 35 000 dollarin luokkaa. Myös suorituskyky paranee pidon kohentuessa, ja nelivetoversion pitäisi kiihtyä paikaltaan 60 mailin tuntinopeuteen (96 km/h) 4,5 sekunnissa. Huippunopeudeksi kerrotaan puolestaan 225 km/h, ja toimintasäteen pitäisi olla 500 kilometrin luokkaa.

Tehoversiollakin pääsee yhdellä latauksella parhaimmillaan noin 500 kilometrin päähän.
Tehoversiollakin pääsee yhdellä latauksella parhaimmillaan noin 500 kilometrin päähän. (Kuva Tesla)

Performance-malli pistää vielä paremmaksi. Sen luvataan nimittäin pyrähtävän 60 mailin tuntivauhtiin vain 3,5 sekunnissa, ja huippujakin pitäisi riittää saksalaisten polttomoottorikilpailijoiden tavoin 250 km/h. Toimintamatka ei sen sijaan muutu, eli tehoversiollakin pääsee yhdellä latauksella parhaimmillaan noin 500 kilometrin päähän.

Elon Musk ei vielä suostunut kertomaan Model 3:n uusien versioiden tarkkoja teholukemia tai akkukapasiteetteja. Performance-mallinkin hinta on sen sijaan jo tiedossa. Autosta pitää pulittaa Atlantin toisella puolella 78 000 dollaria, mutta summassa on jo mukana kaikki lisävarusteet osittain itsenäiseen ajoon kykenevää Autopilotia lukuun ottamatta.

Musk innostui kehumaan Model 3:n uusien nelivetomallien ajotuntumaa hämmästyttäväksi. Lisäksi hän uhosi, että Performance-versio peittoaa radalla kaikki luokkansa kilpailijat. Auto on kuulemma 15 prosenttia nopeampi ja käsiteltävyydeltään parempi kuin samaa hintaluokkaa edustava BMW M3. Tämä olisi melkoinen saavutus, koska Teslat ovat tähän asti loistaneet lähinnä kiihdytyssuoralla. Rataolosuhteissa sähkötekniikan rajat ovat sen sijaan tulleet sporttisia polttomoottorikilpailijoita aiemmin vastaan.

Model 3:n tämänhetkinen takavetoinen perusmallikaan ei ole hidas, koska se kiihtyy nollasta sataan 5,1 sekunnissa ja yltää 225 km/h:n huippunopeuteen. Näihin lukemiin päästään taka-akselilla sijaitsevan sähkömoottorin avulla, joka luovuttaa noin 270 hevosvoimaa. Toimintasäde on puolestaan 350 kilometrin luokkaa, mutta sitä voi kasvattaa noin 500 kilometriin lisävarusteena tarjottavalla 75 kWh:n akkupaketilla.

Elon Musk ei vielä kertonut, koska uusien nelivetoversioiden toimitukset alkavat. Huhujen mukaan ensimmäiset asiakkaat voisivat saada alleen joka nurkasta raapivan Model 3:n jo heinäkuussa, mutta Teslan tuotannon aloitusaikatauluihin kannattaa historian valossa suhtautua aina pienellä varauksella.

Lue myös: Teslan valikoima laajenee – seuraavaksi tulossa on kompakti Model Y -crossover

Kommentoi Facebookissa