Muistatko vielä mullistavan Futuron? – Utopistinen muovitalo täyttää jo 50 vuotta

WeeGeen omistuksessa oleva ensimmäinen sarjavalmisteinen Futuro-talo.

WeeGeen omistuksessa oleva ensimmäinen sarjavalmisteinen Futuro-talo. (Kuva Ari Karttunen/ EMMA/ WeeGee)

Näyttelykeskus WeeGeellä juhlistetaan 1960-luvun ikonin merkkivuotta.

NÄYTTELY Arkkitehti Matti Suurosen (1933–2013) suunnittelema utopistinen muovitalo Futuro täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Futuro-talo esiteltiin televisiolle ja lehdistölle ensimmäistä kertaa Polykem Oy:n tehtaalla Hiekkaharjussa maaliskuun lopussa 1968. Kansainvälisen läpimurtonsa talo teki lokakuussa 1968, kun kolmas Futuro (nro 002) osallistui Lontoossa Finnfocus-vientinäyttelyyn.

Futuro-talo on oman aikansa utopistinen visio, joka kiehtoo edelleen. Näyttelykeskus WeeGee juhlistaa yhdessä EMMA – Espoon modernin taiteen museon kanssa 50-vuotista Futuroa kesän ja syksyn ajan näyttelyillä ja tilaisuuksilla, jotka tarjoavat yleisölle mahdollisuuden tutustua monipuolisesti modernismin ajan kokeellisiin muotoihin ja optimistisiin ideoihin.

Näyttelykeskus WeeGeen omistuksessa on ensimmäinen sarjavalmisteinen Futuro-talo (nro 001), joka oli kesästä 1968 syksyyn 2011 Matti Kuuslan hallussa Hirvensalmella.

Futuro on vuosien ajan kiehtonut myös taiteilijoita, suunnittelijoita ja yleisöä ympäri maailmaa. Juhlavuoden kunniaksi kuvataiteilija ja elokuvaohjaaja Mika Taanila kutsuttiin luomaan Futuroon uusi taideteos. Syntyi Muovisydän, monikanavainen ääni-installaatio, juhlateos Futurolle. Teoksessa Taanila on käyttänyt ainoastaan Futuron materiaaliin liittyviä autenttisia muovin käsittelyn ääniä.

Muovisydän on kuultavissa Futuro-talon sisällä: se muuntaa ovaalimaisen sisätilan kaikukopaksi, jonka sisällä kuulija pääsee uppoutumaan Futuron musiikilliseen syntytarinaan.

Näyttelykeskuksen aulassa on Futuron maailma 50 vuotta -näyttely.
Näyttelykeskuksen aulassa on Futuron maailma 50 vuotta -näyttely. (Kuva Heidi-Hanna Karhu/ WeeGee)

Näyttelykeskus WeeGeen aulassa on puolestaan arkkitehti Matti Suurosen mukaan nimetty Studio Suuronen, jossa on esillä Futuron maailma 50 vuotta -näyttely. Näyttely esittelee Futuro-talon sekä sen levinneisyyden maailmalla valokuvin, kuvatekstein ja karttagrafiikoin. Mukana on kuvia 50 Futurosta eri puolilta maailmaa. Näyttelyssä on katsottavissa myös dokumenttielokuva Futuro –  Tulevaisuuden olotila.

Uudessa näyttelyssä Futuromania – Designing Future Living luodaan taas katsaus 1950–1960-lukujen suomalaisten suunnittelijoiden tulevaisuusutopioihin. Näyttely pureutuu modernismin ajan klassikkosuunnittelijoiden visioihin tulevaisuuden elämäntavasta. Aarne Ervin, Vuokko Eskolin-Nurmesniemen, Antti Nurmesniemen, Armi Ratian, Aarno Ruusuvuoren, Matti Suurosen ja Tapio Wirkkalan asumis- ja kaupunkisuunnitelmia täydentää Aamu Songin ja Johan Olinin (Company) uusi, kävijöitä osallistava installaatio.

Myös juhlavuoden luennot tarjoavat mahdollisuuden tutustua lähemmin Futuroon, modernismin ajan utopistisiin visioihin ja niiden taiteilijoille tarjoamiin inspiraatioihin.

  • Futuro-talo 15.5.–16.9.2018, Näyttelykeskus WeeGee
  • Futuron maailma 50 vuotta 15.5.–31.12.2018, Studio Suuronen
  • Futuromania – Designing Future Living 6.6.2018–17.2.2019, EMMA
  • Muovisydän 17.8.–16.9.2018, Futuro-talo  

Kommentoi Facebookissa