Partiojohtaja sai sankarimerkin – Hanna pelasti hengenvaarassa olleen hukkumasta

Hanna Villasen sankarimerkin numero on 61, vuodesta 1919 myönnettyä merkkiä myönnetään suhteellisen harvoin.

Hanna Villasen sankarimerkin numero on 61, vuodesta 1919 myönnettyä merkkiä myönnetään suhteellisen harvoin. (Kuva Atte Kesti)

Sankarimerkki voidaan myöntää partiolaiselle suurta uhrautuvaisuutta osoittavasta teosta.

PARTIOLAISET Partiojohtaja Hanna Villaselle Palokan Partiolaiset ry:stä on myönnetty Suomen Partiolaisten Sankarimerkki. Sankarimerkki voidaan myöntää partiolaiselle suurta uhrautuvaisuutta osoittavasta teosta, jonka aikana partiolainen, autettava tai molemmat, ovat olleet ilmeisessä hengenvaarassa.

Sankarimerkki luovutettiin Hanna Villaselle Palokan Partiolaisten Yrjönpäiväjuhlassa Jyväskylässä. Villasen kohdalla veden varaan joutuneen henkilön pelastustilanne tuli eteen viime kesänä kesätöiden yhteydessä seurakunnan kesäkodissa Jyväskylässä.

– Olin töissä Lehtisaaressa, jonne saa kuka vain saapua viettämään kesäpäivää. Kulkeminen saareen tapahtuu vesiteitä pitkin soutamalla, mutta toiset innostuvat myös uimaan tuon matkan, Villanen kertaa heinäkuisen päivän tunnelmia.

Kuten vastaavanlaisissa tilanteissa yleensäkin, toiminnan hetki tulee vastaan yllättäen. Aivan tavallisena alkanut päivä sai käänteen, kun järveltä kuului avunhuuto. Mantereelta saareen aiemminkin uineen henkilön voimat olivat tällä kertaa ehtymässä liian aikaisin.

– Siinä tilanteessa ei voinut harkita ja epäillä, oliko hätä todellinen vai vitsailua. Oli tuuria, että olin jo matkalla, enkä vasta siinä tilanteessa alkanut suunnata veneellä järvelle, Villanen muistelee.

Hanna Villanen toteaa, että onneksi autettavan voimat riittivät vielä sen verran, että pelastettava sai pidettyä itsensä pinnan päällä Villasen veneen saapumiseen saakka.

– Jos hän olisi ehtinyt painua pinnan alle, olisi ollut äärimmäisen haastavaa suunnata oikeaan suuntaan järvellä.

Sankarimerkki on Suomen Partiolaisten ansioristijärjestelmän korkein merkki ja se voidaan tarvittaessa myöntää samalle henkilölle useammankin kerran, mikäli teot niin osoittavat. Ensimmäiset Sankarimerkit myönnettiin vuonna 1919. Villasen merkin numero on 61, mikä tarkoittaa, että kyseistä merkkiä myönnetään suhteellisen harvoin.

  • Lähde Suomen Partiolaiset/ Viivi Keinänen

Kommentoi Facebookissa