Kuninkaalliset häät aloittivat modernimman aikakauden – prinssi poimi kukkia morsiamensa hääkimppuun

Naurunpurskahduksiltakaan ei väl´tytty, kun näyttelijä Meghan Markle ja prinssi Harry saivat toisensa.

Naurunpurskahduksiltakaan ei vältytty, kun näyttelijä Meghan Markle ja prinssi Harry saivat toisensa. (Kuva AOP)

Britit uskovat prinssi Harryn ja näyttelijä Meghan Marklen liiton perustuvan aitoon rakkauteen.

KUNINKAALLISET Tänään Sussexin herttua ja herttuatar saivat toisensa, kun miljoonat katsojat ympäri maailmaa seurasivat hääseremoniaa. Kyseessä olivat luonnollisesti hääaamuna arvonimen saaneet prinssi Harry sekä amerikkalainen näyttelijä Meghan Markle, josta ei voi tulla prinsessaa.

Kaksi vuotta seurustellut nuoripari sanoi toisilleen tahdon kuninkaallisissa häissä Pyhän Yrjön kappelissa Windsorin linnassa. Prinssi Harry saapui paikalle veljensä ja bestmaninsa prinssi Williamin kanssa, molemmilla on armeijatausta ja he olivat pukeutuneet Blues & Royals -rykmentin sotilasasuun.

Meghan Markle saapui äitinsä Doria Raglandin seurassa, isä Thomas Marklella kerrottiin olevan terveyshuolia.
Meghan Markle saapui äitinsä Doria Raglandin seurassa, isä Thomas Marklella kerrottiin olevan terveyshuolia. (Kuva AOP)

Hunnutettu morsian Meghan Markle saapui hääpaikalle puolestaan äitinsä Doria Raglandin seurassa Rolls-Roycella. Morsiamen yksinkertaisen tyylikkäässä hääpuvussa oli pitkä laahus, puvun oli suunnitellut Givenchyn taiteellinen johtaja Clare Waight Keller. Morsiamen tiara oli laina kuningatar Elisabetilta, kyseessä oli kuningatar Maryn tiara vuodelta 1932.

Morsiamen puvun oli suunnitellut Givenchyn taiteellinen johtaja, tiara oli laina kuningatar Elisabetilta.
Morsiamen puvun oli suunnitellut Givenchyn taiteellinen johtaja, tiara oli laina kuningatar Elisabetilta. (Kuva AOP)

Kuninkaallisesta perheestä läsnä olivat myös muun muassa Harryn isä Walesin prinssi Charles ja hänen puolisonsa Cornwallin herttuatar Camilla sekä kuningatar Elisabet puolisonsa, viime aikoina terveytensä kanssa kamppailleen 96-vuotiaan prinssi Philipin kanssa.

Viimeisenä kappeliin astelleen morsiamen saattoi alttarille prinssi Charles, huntua kannattelevien lasten kanssa. Vihkitilaisuutta johti Windsorin dekaani David Conner. Ennen avioliittovalaa kirkossa kuultiin gospelkuoron esittämänä ikivihreä Stand by me, esitettävän musiikin oli valinnut hääpari itse.

Canterburyn arkkipiispa Justin Welby julisti prinssi Harryn ja näyttelijä Meghan Marklen aviopuolisoiksi.
Canterburyn arkkipiispa Justin Welby julisti prinssi Harryn ja näyttelijä Meghan Marklen aviopuolisoiksi. (Kuva AOP)

Prinssi Harry ja Meghan Markle vannoivat modernisoidun vihkivalan ja Canterburyn arkkipiispa Justin Welby julisti rennon nuorenparin aviopuolisoiksi. Harry pujotti bestmanina toimineen prinssi Williamin ojentaman Walesin kullasta valmistetun sormuksen morsiamensa sormeen, prinssi Harryn sormus oli platinaa.

Häätilaisuuden tunnelma oli vapautunut ja britit ovat olleet iloisia nuorekkuutta ja kansainvälisyyttä hoviin tuovasta morsiamesta. Meghan Marklen tausta on monikulttuurinen ja hän on eronnut. Britit uskovat pariskunnan liiton perustuvan aitoon rakkauteen.

Häävieraita riemastutti amerikkalaisen piispan Michael Curryn puhe, jollaista ei aikaisemmin ole kuultu kappelissa.
Häävieraita riemastutti amerikkalaisen piispan Michael Curryn elävä puhe, jollaista ei aikaisemmin ole kuultu kappelissa. (Kuva AOP)

Yhdysvaltain episkopaalisen kirkon johtaja piispa Michael Curry piti värikkään puheen, jossa hän totesi rakkauden voivan muuttaa kaiken, jopa koko maailman. Hääpari kuunteli puhetta käsi kädessä.

Morsiamen hääkimpussa oli muun muassa kukkia, joita prinssi Harry oli itse poiminut Kensingtonin palatsin puutarhasta. Osa kukista oli lemmikkejä, Harryn äidin prinsessa Dianan lempikukkia.

Näyttelijä George Clooney ja ihmisoikeusjuristi Amal Clooney tunsivat pukukoodin
Näyttelijä George Clooney ja ihmisoikeusjuristi Amal Clooney tunsivat pukukoodin. (Kuva AOP)

Häävieraiden pukukoodin mukaan naisilla on oltava polvimittainen hame sekä hattu. Itse kappelissa hääseremoniaa seurasi noin 600 vierasta. Prinssi Harry on vallanperimysjärjestyksessä kuudentena, jonka johdosta häissä ei nähty valtionpäämiehiä.

Näyttelijä Idris Elba ja Sabrina Dhowre olivat 600 häävieraan joukossa.
Näyttelijä Idris Elba ja Sabrina Dhowre olivat 600 häävieraan joukossa. (Kuva AOP)

Tunnettuja vieraita olivat muun muassa näyttelijät George Clooney ja Idris Elba, tv-juontaja Oprah Winfrey, tennispelaaja Serena Williams, muusikot James Blunt ja Elton John, sekä jalkapallokentiltä tuttu David Beckham puolisonsa Victoria Beckhamin kanssa. Mukana oli myös Meghan Marklen näyttelijätovereita television lakidraamasta Pukumiehet.

Laulajana uraansa tehnyt Victoria sekä jalkapalloilijana tunnettu David Beckham kuuluivat myös kutsuvieraisiin.
Laulajana uraa tehnyt Victoria sekä jalkapalloilijana tunnettu David Beckham kuuluivat myös kutsuvieraisiin. (Kuva AOP)

Kappelissa kuultiin lisäksi musiikkia BBC:n sinfoniaorkesterista, English Chamber Orchestrasta sekä filharmonikoista kootun orkesterin toimesta. Viimeisenä esityksenä oli yhteislauluna kuultu God save The Queen.

Kappelin ulkopuolella odottaneen yleisön iloksi portailla nähtiin pitkä, kuninkaallinen suudelma.
Kappelin ulkopuolella odottaneen yleisön iloksi portailla nähtiin pitkä, kuninkaallinen suudelma. (Kuva AOP)

Kappelista portailla nähtiin vielä kuninkaallisen hovin uuden modernimman aikakauden merkkinä pitkä suudelma, ennen kuin hääpari lähti kiertämään avovaunuilla Windsorin katuja, joiden reunustoille oli kokoontunut kymmeniä tuhansia hurraavia ihmisiä.

Vihkitilaisuuden päätteeksi kuninkaallinen aviopari lähti tervehtimään kansalaisia hevosten vetämillä avovaunuilla Windsorin kaduille.
Vihkitilaisuuden päätteeksi kuninkaallinen aviopari lähti tervehtimään kansalaisia hevosten vetämillä avovaunuilla Windsorin kaduille. (Kuva AOP)

Lue myös: Näin kruunu siirtyy – seuraavina Ruotsissa hallitsee kaksi kuningatarta

Kommentoi Facebookissa