Kunta-alan hoitajajärjestöjen neuvottelut keskeytyivät – 300 miljoonan euron riita lomarahaleikkauksista

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piirissä on kaikkiaan noin 130 000 kuntasektorin työntekijää.

SuPerin ja Tehyn ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piirissä on kaikkiaan noin 130 000 kuntasektorin työntekijää. (Kuva Fotolia)

SuPer ja Tehy julistivat kunta-alalla ylityö- ja vuoronvaihtokiellon tiistaista alkaen.

TYÖMARKKINAT Kuntasektorin työmarkkinaneuvottelut ovat keskeytyneet riitaan lomarahaleikkauksen kompensoinnista. Neuvottelujen vauhdittamiseksi Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ja sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy julistivat kunta-alalla ylityö- ja vuoronvaihtokiellon alkaen 6.2. klo 7.00.

Virka- ja työehtosopimukset kunta-alalla päättyivät 31.1 ja työpaikoilla vallitsee niin sanotusti sopimukseton tila, jolloin työtaistelutoimet ovat mahdollisia. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piirissä on kaikkiaan noin 130 000 kuntasektorin työntekijää.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on laillinen työtaistelutoimi. Sen voimassa ollessa superilaiset ja tehyläiset ovat töissä ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti, mutta eivät tee ylityötä eivätkä vaihda vuoroja. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana työnantaja vastaa potilasturvallisuudesta ja riittävästä määrästä henkilöstöä.

Kuntatyönantajien mukaan palkansaajajärjestöt ilmoittivat neuvotteluissa vaativansa 150 miljoonan euron korvausta sekä tänä että ensi vuonna. Yhteensä summa on 300 miljoonaa ja noin kaksi prosenttia kunta-alan palkkasummasta. Kuntatyönantajat katsoo, että vaatimusta on mahdotonta hyväksyä.

Lomarahojen leikkaamisesta on Kuntatyönantajien mukaan sovittu kilpailukykysopimuksessa palkansaajajärjestöjen aloitteesta, minkä lisäksi vaaditut summat ovat kohtuuttomia. Kunta-alan neuvotteluissa on muuten edistytty viikonloppuna. Sopimusalakohtaiset neuvotteluryhmät jatkavat edelleen työskentelyään.

– Lomarahaleikkaus on julkisen sektorin työntekijöille todella epäreilu ja leikannut ihan arkista kulutusta, kun palkka on muutenkin pieni. Suomen taloudellinen tilanne on parantunut merkittävästi kiky-sopimuksen tekemisen ajankohdasta. Valtiovalta ei voi vältellä vastuutaan, kun tärkein peruste koko leikkaukselle on väistynyt ja taloustilanne on odotettuakin parempi, sanovat puolestaan palkansaajajärjestöt.

Hoitajajärjestöjen puheenjohtajat Silja Paavola ja Millariikka Rytkönen eivät ihmettele, että julkisen sektorin palkansaajat ja etenkin koulutettu hoitohenkilöstö ovat kiukkuisia lomarahan leikkauksesta. Samaan aikaan henkilöstöllä on paljon epävarmuutta ja uhkakuvia sote- ja maakuntauudistuksen takia.

– Kehotamme hallitusta tarkasti puntaroimaan sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuutta tässä maassa. Koulutettu hoitohenkilöstö on selvästi suurin henkilöstöryhmä, jonka osaamisen ja työpanoksen varassa sote-palvelut ovat 24/7. Jos hoitajat suututtaneeseen lomarahaleikkaukseen ei löydy mitään vastaantuloa, myötämielisyyttä uudistuksillekin on koko ajan vähemmän.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n hallitus päätti jo viime viikolla aloittaa kunta-alalla maanantaina 5.2. klo 6.00 alkaen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Kiellon ulkopuolelle rajataan kunta-alan sopimusten viranhaltijat, perhepäivähoitajat ja maatalouslomittajat.

Kommentoi Facebookissa