Kuntavaalit siirtyvät koronan johdosta kesäkuulle – THL väläytti jopa yli 10 000 päivätartunnan uhkakuvia

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan riski vaalien epäonnistumiselle huhtikuun puolivälissä on liian suuri.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan riski vaalien epäonnistumiselle huhtikuun puolivälissä on liian suuri. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Kahdeksan puoluetta yhdeksästä kannatti siirtoa, vain perussuomalaiset vastustivat.

KUNTAVAALIT Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit ovat oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin kutsusta keskustelleet kuntavaalien ajankohdasta. Kahdeksan puoluetta yhdeksästä kannatti kokouksessa kuntavaalien siirtoa kesäkuulle. Perussuomalaiset vastustivat siirtoa.

Kahdesta vaihtoehtoisesta aikataulusta enemmän kannatusta sai ministeri Henrikssonin esitys siirtää vaalit pidettäväksi 13. kesäkuuta 2021. Siirron syynä on oikeusministeriön mukaan nopeasti pahentunut koronatilanne, jonka vuoksi huhtikuun vaalien terveysturvallisuus voi vaarantua.

Eduskuntapuolueet ovat saaneet käyttöönsä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilannekuvan, jossa ilmaistaan koronaepidemiasta johtuva selkeä huoli vaalien terveysturvallisuudesta. THL:n arvio vaalien terveysturvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä on muuttunut selvästi huolestuneemmaksi. Oikeusministeriö toteaa, että riski vaalien epäonnistumiselle huhtikuun puolivälissä on liian suuri.

THL arvioi, että epidemiatilanne voi olla suunniteltuna vaalipäivänä 18. huhtikuuta niin vakava, että se aiheuttaa tuntuvan riskin vaalien terveysturvallisuudelle. Tämän hetken päivittäinen tapausmäärä on noin 750 vuorokaudessa. THL arvioi, että mikäli kasvuvauhti jatkuisi, päivittäinen tapausmäärä Suomessa voisi 18.4. olla jopa välillä 2600–11200.

Kuntavaalien siirtämistä kesäkuulle puoltaa myös THL:n arvio siitä, että riskiryhmät on kesäkuussa jo ehditty rokottaa hyvin kattavasti. Edellytykset järjestää terveysturvalliset ja kokonaisuutena onnistuneet kuntavaalit ovat siten kesäkuussa paremmat kuin huhtikuussa. Toisaalta vaaleja ei ole syytä lykätä enempää kuin on välttämätöntä.

Siirto toteutetaan niin, että ehdokaslistat ja äänioikeusrekisteri kootaan uudelleen vaalilain mukaisessa aikataulussa. Ennakkoäänestysaikaa pidennetään myös kahteen viikkoon, jotta mahdollisuudet turvalliseen äänestämiseen paranevat.

Eduskuntapuolueiden puoluesihteereistä koostuva työryhmä käy vielä tarkemmat keskustelut eräistä vaalien järjestämisen yksityiskohdista. Hallitus tekee asiaa koskevan esityksen oikeusministeriön valmistelusta. Kuntavaalien siirrosta päättää eduskunta.

Lue myös: Koronavirus ruuhkautti myös käräjäoikeudet – yli 2000 keskeytettyä ja ratkaisematta olevaa rikosasiaa

Kommentoi Facebookissa