Kuubalaiset lentopalloilijat syyllistävät joukkoraiskauksen uhria: ”Hän tuhosi meidät täydellisesti”

Yöllinen rikos tapahtui Tammerkosken rannalla sijaitsevassa tornihotelli ilveksessä, jossa Kuuban lentopallomaajoukkue oli majoittunut.

Yöllinen rikos tapahtui Tammerkosken rannalla vasemmalla siintävässä Hotel Ilveksessä, jonne Kuuban lentopallomaajoukkue oli majoittunut. (Kuva Fotolia)

Viisi törkeistä raiskauksista tuomittua valittaa suomalaisista vankilaoloista.

RIKOS Törkeä raiskausrikos tapahtui viime heinäkuussa Tampereella Hotel Ilveksessä. Kuuban lentopallojoukkue osallistui maailmancupin turnaukseen, ja joukkue oli majoittunut Tammerkosken rannalle.

Eräänä iltana yksi pelaajista tutustui hotellin yökerhossa suomalaiseen naiseen, joka lähti yhteisymmärryksessä lentopalloilijan huoneeseen harrastamaan seksiä. Mies lähetti kuitenkin naisen tietämättä myös joukkuetovereilleen viestejä.

Nainen raiskattiin huoneeseen saapuneiden miesten toimesta moneen kertaan, ja tapahtumat myös kuvattiin, mikä auttoi tapahtuneen todistamisessa oikeudessa. Miesten käsistä päästyään itkuinen nainen meni hotellin vastaanottoon, josta soitettiin poliisit paikalle.

Raiskaukseen syyllistyneet lentopalloilijat olivat Kuuban olympiajoukkueen jäseniä. Rion olympialaiset jäivät heiltä väliin, mutta italialaisen urheilulehden haastattelussa he kertoivat seuranneensa ylpeinä Kuuban lentopallojoukkueen otteita olympialaisissa. Tosin pelit eivät häikäisseet, sillä puolet joukkueesta oli tutkintavankeudessa Tampereella.

Neljä miestä tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen. Yksi pelaajista sai kolmen ja puolen vuoden vankeustuomion, yhden syyte hylättiin. Oikeus totesi, että hän oli osallistunut jälkien peittelyyn, mutta ei varsinaiseen raiskaukseen.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi viime syyskuussa viisi kuubalaista olympiatason lentopalloilijaa pitkiin vankeusrangaistuksiin törkeistä raiskauksista.
Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi viime syyskuussa viisi kuubalaista olympiatason lentopalloilijaa pitkiin vankeusrangaistuksiin törkeistä raiskauksista. (Kuva Päivän Lehti)

Kolme kuubalaista lentopalloilijaa kärsii nyt tuomiotaan Kylmäkoskella ja kaksi Turussa. Italialaisessa La Gazzetta dello Sport -urheilulehdessä miehet valittavat vankilaoloista.

Kuuban lentopallojoukkueen entinen kapteeni Rolando Cepeda, 27, väitti haastattelussa oikeuslaitoksen rasismin vaikuttaneen tuomioon. Cepedan mukaan oikeutta käytiin vihamielisessä ilmapiirissä, koska miehet olivat ulkomaalaisia ja heillä oli tumma iho.

Cepeda sanoo elämän vankilassa olevan ankeaa, ja yhteydenpidon vaimoon ja lapsiin vaikeaa. Kuubassa kun ei toimi Skype, vaan yhteydenpitoa varten vaimon ja lasten pitää mennä Moskovaan. Cepeda ei silti kadu tekojaan, vaikka se tuhosi häneltä 16 vuoden työn, ja hän menetti kaikki Euroopassa ammattilaisena ansaitsemansa rahat.

Osmany Uriarte, 21, puolestaan valittaa, että vankilassa ei voi kuunnella salsa-musiikkia. Kuubalaisten cd-levyt ovat laittomia piraattikopioita, eikä sellaisia sallita vankilassa ainakaan Suomessa. Hän ei kerro, miksi tuomitut eivät osta nyt ulkomailta laillisia, reilut kymmenen euroa maksavia cd-levyjä.

Ja kuten tällaisissa jutuissa on tapana, tekijät syyllistävät uhrin. Cepeda sanoo olleensa liian luottavainen. Abraham Gavilan, 21, väittää puolestaan olleensa peloissaan ja hermostunut, ja että uhri vain nauroi heille.

– Hän tuhosi meidät täydellisesti, Gavilan uhriuttaa itsensä.

Viime vuosina oikeus on harkinnut tuomion lieventämistä, jos teko tuo tekijälleen huomattavaa kielteistä julkisuutta. Myös kuubalaiset vetosivat siihen, ja että julkisuus on ollut maailmanlaajuista.

Pirkanmaan käräjäoikeus ei kuitenkaan ottanut asiaa huomioon tuomiota lieventävänä seikkana. Käräjäoikeuden päätöksessä todetaan, että tekijöiden on täytynyt ymmärtää teosta saattavan koitua heidän kannaltaan kielteisiä seurauksia.

  • Italialaisen urheilulehden haastattelusta kertoi Suomessa ensimmäisenä Aamulehti.

Kommentoi Facebookissa