Kuuma sää on terveysriski – erityisesti pienille lapsille, ikääntyneille ja pitkäaikaissairauksista kärsiville

Juo riittävästi pitkin päivää, kehoa voi viilentää myös viileiden suihkujen avulla.

Juo riittävästi pitkin päivää, kehoa voi viilentää myös viileiden suihkujen avulla. (Kuva Fotolia)

Nauti hikoilusta johtuvan neste- ja suolavajauksen välttämiseksi riittävästi vettä ja muista myös syödä.

TERVEYS Lähipäiville on ennustettu voimakasta hellettä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos varoittaa, että kuumasta säästä ja helleaalloista voi aiheutua vakavia terveyshaittoja erityisesti ikääntyneille ja pitkäaikaissairauksista kärsiville. Myös vauvat ja pienet lapset, raskaana olevat sekä kuumissa olosuhteissa työskentelevät ja urheilevat ovat alttiita kuumuuden haitoille.

Helteellä kannattaa karttaa auringonpaahdetta ja kuumia paikkoja sekä ylimääräistä fyysistä rasitusta. Nauti hikoilusta johtuvan neste- ja suolavajauksen välttämiseksi riittävästi vettä ja muista myös syödä. Hyviä viilentymiskeinoja ovat uimaan pulahtamisen lisäksi viileät suihkut ja kylmäkääreet. Lisäksi kannattaa pukeutua kevyesti. Muista kuitenkin suojautua auringon UV-säteilyltä.

Myös alkoholia on hyvä välttää helteellä, sillä se kuivattaa elimistöä. Jos käytät alkoholia, kannattaa pitäytyä kohtuukäytössä ja miedoissa juomissa sekä muistaa juoda myös vettä.

Helteen terveyshaittojen ehkäisemiseksi on tärkeää pyrkiä pitämään sisätilat viileinä. Kotien lisäksi sisätilojen viileyteen on syytä kiinnittää erityistä huomiota sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä lasten päivähoitopaikoissa, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia.

– Auringonpuoleiset ikkunat tulisi suojata päivisin esimerkiksi verhojen tai sälekaihtimien avulla. Ikkunat kannattaa sulkea, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää ja tuulettaa sisätilat illalla tai yöllä ulkoilman viilennyttyä, sanoo THL:n tutkija Virpi Kollanus.

Jos sisätilat kuumenevat herkästi, kannattaa erityisesti riskiryhmään kuuluvien harkita siirrettävää jäähdytintä tai ilmalämpöpumpun asentamista. Myös tuuletin helpottaa oloa, jos ilman lämpötila on alle 35 astetta.

Sisälämpötilan noustessa tukalan kuumaksi, voi viettää aikaa jossakin muussa viileässä paikassa, kuten varjoisassa puistossa tai viilennetyssä julkisessa rakennuksessa. Älä kuitenkaan hakeudu julkisiin tiloihin, jos sinulla on hengitystieinfektioon viittaavia oireita.

Helteellä jokaisen kannattaa huolehtia läheistensä hyvinvoinnista. Eritysesti tulee pitää huolta ikääntyneistä sekä perussairauksista tai heikentyneestä toimintakyvystä kärsivistä.

– Riskiryhmiin kuuluviin kannattaa pitää yhteyttä päivittäin. Tarvittaessa auta läheistäsi suojautumaan kuumuudelta, Kollanus toteaa.

Kuumuus sekä hikoilusta johtuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen. Lämpöuupumuksen oireita voivat olla esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys ja pahoinvointi. Kuumarasitus voi myös pahentaa pitkäaikaissairauden tai vakavan akuutin sairauden oireita.

– Pitkäaikaissairauksista kärsivien kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa jo ennakkoon siitä, kuinka kuumuus vaikuttaa sairauteen tai sen hoitoon käytettäviin lääkityksiin, Kollanus sanoo.

Jos ilmenee voimakkaita oireita tai perussairauden oireet selvästi pahenevat, tulee ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, ensisijaisesti puhelimella omaan terveyskeskukseen, päivystykseen tai Päivystysapuun puhelin 116117. Kiireellisissä tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Lue myös: Kesän tulipalot eivät ole vain onnesta kiinni – ”Sytyttäjä on aina vastuussa riistäytyneen tulen vahingoista”

Kommentoi Facebookissa