Lääkkeet ovat turvallisia vain oikein käytettyinä

Kun käytössä on useita lääkkeitä, voi kotona olla vaikeuksia lääkityksen hallinnassa.

Kun käytössä on useita lääkkeitä, voi kotona olla vaikeuksia lääkityksen hallinnassa. (Kuva Fotolia)

Moni ikääntynyt tarvitsisi tukea lääkehoidon hallintaan kotona.

TERVEYS Lääkkeen käyttäjällä on iso vastuu lääkehoidon onnistumisesta. Lääkkeet ovat tehokkaita ja turvallisia vain oikein käytettynä. Lääkehoidon hallinta kotona voi olla haastavaa monilääkitylle ikääntyneelle tai hänen omaishoitajallensa.

Apteekit tarjoavat maaliskuun aikana tuhannelle asiakkaalleen Lääkityksen tarkistuspalvelun maksutta. Kampanjassa on mukana 250 apteekkia ympäri Suomen. Kampanjalla apteekit haluavat kiinnittää huomiota etenkin monilääkittyjen vanhusten lääkityksen pulmiin ja riskitekijöihin, joita palvelulla voidaan vähentää. Lääkityksen tarkistuspalvelu tukee lääkityksen hallintaa ja onnistumista kotona.

Apteekki.fi-sivustolta löytyy kampanjassa mukana olevat apteekit, lisätietoa palvelusta ja ilmoittautumislinkki. Apteekit ottavat asiakkaisiin yhteyttä ilmoittautumisen jälkeen ja sopivat palveluajasta sekä antavat ohjeet palveluun tuloa varten. Apua ilmoittautumiseen voi pyytää myös apteekista.

Kampanjasivuston ilmoittautuminen sulkeutuu, kun tarkistuspalveluun on ilmoittautunut 1 000 asiakasta. Yksittäisen apteekin palveluun otetaan korkeintaan viisi asiakasta.

Lääkityksen tarkistuspalvelussa kartoitetaan ensin asiakkaan koko lääkitys ja hänen käyttämänsä itsehoitolääkkeet sekä luontaistuotteet.

– Usein lääkehoito onnistuu ongelmitta, kun käytössä on vain muutama lääke, mutta kun käytössä on useita lääkkeitä, voi kotona olla vaikeuksia lääkityksen hallinnassa. Lääkehoidosta ei saada parasta tehoa, mikä voi näkyä voinnissa, asiantuntijaproviisori Charlotta Sandler Apteekkariliitosta kertoo.

Palvelussa myös varmistetaan, ettei käytössä ole iäkkäille sopimattomia lääkkeitä ja että lääkkeet otetaan oikein ja oikeaan aikaan.

Palvelun aikana asiakas voi keskustella turvallisesti lääkehoitoon liittyvistä huolistaan. Palvelun lopuksi asiakkaalle kootaan ajantasainen lääkityslista ja tarkistuksen aikana tehdyt havainnot, kuten lääkkeiden oikeat ottoajankohdat.

Kommentoi Facebookissa