Lähes puolet yrittäjistä tekee yli 50-tuntista työviikkoa – ja kokee joskus ylirasitusta työssään

Toimialoista pisintä päivää tekivät yrittäjät rakentamisessa ja teollisuudessa.

Toimialoista pisintä päivää tekivät yrittäjät rakentamisessa ja teollisuudessa. (Kuva Fotolia)

Lähellä loppuun palamista on silti vain 12 prosenttia yrittäjistä, ja ainoastaan harva hakee apua.

TYÖPÄIVÄ Yrittäjien työpäivät ovat pitkiä. Lähes puolet eli 44 prosenttia tuoreeseen Yrittäjägallupiin vastanneista yrittäjistä tekee yli 50-tuntista tai sitä pidempää työviikkoa. Alle 40-tuntista työviikkoa tekee 27 prosenttia haastatelluista. Kahdeksalla prosentilla vastaajista työviikko venyi yli 70 tuntiin.

Toimialoista pisintä päivää tekivät yrittäjät rakentamisessa ja teollisuudessa. Niissä yli 50-tuntista viikkoa teki yli puolet yrittäjistä. Työllistävissä yrityksissä työsuhteisiin liittyvä hallinnollinen taakka lisää yrittäjän työtunteja.

Vaikka työpäivät ovat todella pitkiä, vain 12 prosenttia Yrittäjägallupin vastaajista kertoo olevansa jatkuvasti ylirasittunut tai lähellä loppuun palamista. Puolet vastaajista kokee joskus ylirasitusta. Vastaajista 38 prosentilla ei ole ongelmia jaksamisen kanssa.

– Yrittäjät ovat usein erittäin innostuneita työstään ja eivät aina muista ajatella jaksamista, taukoja ja työkykyä ylläpitävää lepoa ja virkistymistä, työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén Suomen Yrittäjistä sanoo.

Työpäivien pituus Yrittäjägallupin mukaan.
Työpäivien pituus Yrittäjägallupin mukaan. (Kaavio Suomen Yrittäjät)

Toimialoista uuvuttavinta on rakentamisessa, jossa tehdään pisintä työpäivää ja työ on fyysisesti raskasta: rakennusalan yrittäjistä vain 24 prosenttia ilmoitti, ettei heillä ole jaksamisongelmia. Vastuu hyvinvoinnista on yrittäjällä itsellään.

– Yrittäjien kannattaa muistaa, että koska ihminen ei ole kone, kroppa ja pää saattaa väsähtää, Hellstén sanoo.

Vaikka puolet vastaajista kokee työn joskus raskaaksi, vain yhdeksän prosenttia on hakenut apua jaksamisongelmiin. Heistä valtaosa haki apua terveydenhuollon ammattilaisilta, lähipiiriltä ja harrastuksista.

Suomen Yrittäjien tilaamaan Yrittäjägallupiin vastasi 1 012 yrittäjää ja tutkimuksen teki Kantar TNS. Tiedot kerättiin viikoilla 39–40.

Kommentoi Facebookissa