Suurten ostosten ja investointien tai arjen yllätyksiä seuranneiden uudelleenjärjestelyiden toteuttaminen ilman lainarahaa ei ole aina mahdollista, jos tililtä tai sukanvarressa ei ole suurta pääomaa odottamassa. Niin yrittäjät kuin yksityishenkilöt voivat maksimoida lainansa kannattavuuden ja minimoida sen kulut kilpailuttamalla lainan ja vertailemalla eri lainatarjouksia.
Lainamarkkinoilla toimii monentyyppisiä toimijoita. Perinteiset pankit ovat yhä yleisin taho, jolta niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin hakevat lainoja. 2000-luvun aikana yleistyivät myös verkossa toimivat rahoituspalvelut, jotka tarjoavat lainoja joustavammin ja dynaamisemmin kuin perinteiset toimijat. Niiden avulla on esimerkiksi mahdollista löytää yrityslainaa lukuisten lainanantajien tarjouksien keskeltä.
Lainatyypit yrityksille
Yritystoiminnan aloittaminen vaatii aina pääomaa. Vaikka kyseessä olisi yhden hengen konsulttipalvelu, niin työvälineet, työtilat ja jopa edustavat vaatteet tulevat kustantamaan konsultille rahaa. Jos taas kyseessä on suuria työvälineitä tai halleja vaativa teollisuusyritys, niin tarve alkupääomalle on vielä suurempi. Vain harvalla aloittelevalla yrittäjällä on pääomaa laittaa yritystoiminta pyörimään ilman ulkopuolista taloudellista vipuvartta. Tässä vaiheessa astuvat yrityslainat, joukkorahoituskampanjat ja muut yritysrahoituksen muodot.
Suomessa ylivoimaisesti yleisin tapa rahoittaa yritystoiminnan aloittaminen on tavallinen yrityslaina. Yrityslainaa voi hakea niin pankista kuin myös verkon rahoituslaitokselta. Optimaalisin taho lainan hakemiseen liittyy aloittavan yrittäjän tarpeisiin, aikatauluun ja muihin käytännöllisiin seikkoihin. Yritystoiminnan lisäksi yrityksen laajentaminen ja kehittäminen vaatii taloudellisia investointeja. Etenkin aloilla, joilla työvälineet ovat suuria ja kalliita, yrityksen oma pääoma ei aina riitä investointien kattamiseen.
Saadakseen yrityslainaa yrittäjän on todistettava lainan antajalle, että kyseessä on kannattava liikeidea, ja yrityksen toiminnalle on selkeät edellytykset. Etenkin pankit vaativat vakuuttelua ja todistelua toiminnan kannattavuudesta. Tämä voi olla vaikea paikka etenkin aloitteleville ja kokemattomille yrittäjille. Lisäksi jos yrittäjällä on ollut menneisyydessä ongelmia esimerkiksi luottotietojen kanssa, niin pankit voivat suhtautua lainan hakemiseen nihkeästi, vaikka ongelmat olisivat jääneet kauas menneisyyteen.
Rahoituslaitokselta yrityslainan hakeminen voi käydä nopeammin ja helpommin. Rahoituslaitoksetkaan eivät halua lainata rahaa, jos he eivät usko saavansa omiaan takaisin korkojen kera. Silti ne ovat joustavampia lainanantajia kuin pankit, minkä lisäksi niiden kautta lainan hakeminen onnistuu nopeammin.
Lainatyypit yksityishenkilöille
Nykyisin lainamarkkinoiden tarjonta on niin monipuolista, että yksityishenkilöillä on lainojen suhteen kosolti valinnan varaa. Perinteisten asunto-, auto- ja opintolainojen lisäksi arjen elämää sekä suuria hankintoja voidaan rahoittaa esimerkiksi remonttilainoilla, kulutusluotoilla tai pikalainoilla.
Yksityishenkilöiden lainamahdollisuudet koostuvat myös pankeista sekä rahoituslaitoksilta haettavista lainoista. Pankit ovat myös yksityishenkilöiden saralla kankeampia lainanantajia kuin rahoituslaitokset. Toisaalta pankkien lainat ovat lähtökohtaisesti edullisempia ja koroiltaan maltillisempia kuin muiden tahojen myöntämät lainat.
Lainojen vertailu ja kilpailuttaminen
Riippumatta siitä, haetko lainaa yrityksenä vai yksityishenkilönä, tarjolla olevien lainojen vertaaminen ennen yhden hakemista on aina viisasta. Sekä pankeilta että rahoituslaitoksilta haetut lainat voi kilpailuttaa lähettämällä lainahakemuksen kerralla useammalle mahdolliselle lainan antajalle. Riippuen lainanantajan kriteereistä ja lainaa hakevan yrityksen tai henkilön taloudellisesta tilanteesta sekä tulevaisuudennäkymistä, lainanantajat antavat omat tarjouksensa.
Tarjouksia on helppo vertailla esimerkiksi korkojen ja takaisinmaksuaikojen perusteella. Kun lainojen ehdot on kirjattu selkeästi ja konkreettisesti esiin, niin parhaan ja otollisimman lainan valitseminen käy helposti. Esimerkiksi investointeja tekevän yrityksen on tehtävä kaikkensa kulujen minimoimiseksi, jotta investoinneista seuranneesta toiminnan kasvusta saataisiin kaikki irti.
Artikkeli on yhteistyökumppanimme tuottamaa sisältöä.
Kommentoi Facebookissa