Laiton maahantulo Suomeen on säilynyt maltillisena – aiempaa enemmän väärennettyjä asiakirjoja

Rajavartiolaitos on aloittanut tänä vuonna yhteensä 4764 esitutkintaa.

Rajavartiolaitos on aloittanut tänä vuonna yhteensä 4764 esitutkintaa. (Kuva Rajavartiolaitos)

Eniten laittomia rajanylityksiä Schengen-alueen kautta on Kreikasta lähteneillä lentoyhteyksillä.

RAJAVALVONTA Laittomien rajanylitysten määrä EU:n ulkorajoilla on kuluvana vuonna supistunut noin kolmanneksen viime vuoteen verrattuna. Reittien osalta merkittävimmät muutokset liittyvät Läntisen ja Keskisen Välimeren reitteihin. Laittoman maahantulon painopiste EU-alueelle on kesästä lähtien ollut Läntisen Välimeren reitillä Marokosta Espanjaan, jossa havaittujen laittomien rajanylitysten määrä on kasvanut kuluvana vuonna huomattavasti.

Reitillä havaitaan lähinnä Marokon ja Länsi-Afrikan maiden kansalaisia, jotka käyttivät aiemmin lähinnä Keskisen Välimeren reittiä Libyasta Italiaan, jossa havaittujen laittomien rajanylitysten määrä on vastaavasti supistunut merkittävästi. Itäisen Välimeren reitillä Turkista Kreikkaan on havaittu kuluvana vuonna hieman viime vuotta enemmän laittomia rajanylityksiä.

Laiton maahantulo Schengen-alueen kautta Suomeen on säilynyt määrällisesti maltillisena. Rajavartiolaitos on kuitenkin kuluvana vuonna havainnut viime vuotta enemmän väärennettyjä tai toiselle henkilölle kuuluvia matkustusasiakirjoja Suomeen saapuvilla Schengen-alueen sisäisillä lennoilla. Eniten laittomia rajanylityksiä on havaittu Kreikasta lähteneillä lentoyhteyksillä kesäkuusta alkaen.

Väärennettyjen ja toiselle henkilölle kuuluvien matkustusasiakirjojen käyttö on kasvanut kuluvana vuonna myös Schengen-alueen ulkopuolelta Suomeen suuntautuvassa lentoliikenteessä. Eniten ulkorajan ylittävässä lentoliikenteessä havaitaan kuitenkin edelleen transit-lentojen väärinkäyttötapauksia, joissa jatkolennot Suomesta eteenpäin jätetään käyttämättä ja haetaan Suomesta turvapaikkaa.

Itärajalla laittoman maahantulon tilanne on jatkunut rauhallisena. Tammi-lokakuussa 2018 itärajalla tehtiin noin 7 500 000 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä väheni tammi-lokakuuhun 2017 verrattuna noin yhden prosentin. Verrattuna itärajan liikenteen huippuvuoteen 2013, on rajanylitysten määrä noin 31 prosenttia vähäisempi.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla tehtiin rajatarkastuksia kuluvan vuoden tammi-syyskuussa 4 668 000 henkilölle. Vuoden 2017 vastaavaan lukuun – 3 929 000 kappaletta – verrattuna rajatarkastusten määrä nousi 19 prosenttia.

Rajavartiolaitos käännytti tai epäsi maahanpääsyn tammi-lokakuussa 2018 yhteensä 1 223 henkilöltä, kun vuotta aiemmin tapauksia oli 1 098. Yleisimmät syyt olivat voimassaolevan viisumin tai oleskeluluvan puuttuminen, maahantuloedellytysten puuttuminen sekä ei asiakirjoja oleskelun tarkoituksen ja olosuhteiden osoittamiseksi.

Rajavartiolaitos aloitti tammi-lokakuussa 2018 yhteensä 4 764 esitutkintaa. Yleisimmät rikosnimikkeet olivat paljastinlaiterikkomus, ulkomaalaisrikkomus ja vesiliikennerikkomus. Laittoman maahantulon järjestämisestä aloitettiin esitutkintoja 49, törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä 21 ja törkeästä ihmiskaupasta yksi. Väärennysrikoksista aloitettiin 260 esitutkintaa.

  • Lähde Rajavartiolaitos

Lue myös: Laivakaappausharjoitus Itämerellä – ulkomaisia erikoisyksiköitä, Karhu ja Rajavartiolaitos mukana

Kommentoi Facebookissa