Laivanrakentajien tarinat esillä Turussa – estradilla Stingin säveltämä Broadway-musikaali

Sigyn on vuonna 1887 rakennettu kauppalaivana toiminut puinen kolmimastoparkki, joka on nykyään kunnostettuna Forum Marinumin museolaivana Turun Aurajoessa.

Sigyn on vuonna 1887 rakennettu kauppalaivana toiminut puinen kolmimastoparkki, joka on nykyään kunnostettuna Forum Marinumin museolaivana Turun Aurajoessa. (Kuva Forum Marinum)

Laivanrakennus on tänä päivänä paljon muutakin kuin hitsauskipinöitä ja työhaalarien kahinaa.

KULTTUURI Turku on laivanrakentajien kaupunki, jonka telakalla on huhkinut niin presidenttimme Mauno Koivisto, kuin perheiden työmiehet ja -naiset useammassa sukupolvessa. Turun telakan kohtalo oli jo vaakalaudalla, mutta tällä hetkellä Meyerin Turun telakan tilauskirja on täynnä pitkälle tulevaisuuteen ja alueelle virtaa uutta työvoimaa.

Telakkateema ja laivanrakentajien tarinat näkyvät ja kuuluvat syksyllä Turun kulttuuripuolella vahvasti: Turun Kaupunginteatteriin rantautuu Stingin säveltämä Broadway-musikaali Viimeinen laiva, jonka Euroopan ensi-ilta nähdään uusitussa teatteritalossa 15.9. Mikko Koukin ohjaama kertomus hiljenevältä telakalta olisi voinut olla tarina Turusta, jos olisi käynyt toisin.

Laivanrakennuksen monivaiheiseen ja vaikuttavaan historiaan Turussa ja koko Suomessa johdattaa Forum Marinumin marraskuussa avattava näyttely. Se havainnollistaa laivanrakentajien työn, alusten ja niiden rakennusmenetelmien kehitystä keskiajalta nykypäivään. Kiinnostavia näkökulmia luodaan myös maailmalla mainetta saaneeseen suomalaiseen laivasuunnitteluun.

Tulevaa näyttelyä pohjustaen Forum Marinum järjestää lauantaina 30.9. avoimen, kaikille kiinnostuneille suunnatun ilmaisen seminaarin, jossa viisi eri alojen asiantuntijaa esitelmöi sekä laivanrakennuksen historiasta että nykytilasta.

Turkulaiseen telakkateollisuuteen ja maailman suurimpien risteilyalusten rakennuspaikkaan pääsee tutustumaan Visit Turun järjestämillä Meyer Turku -telakkakierroksilla. Kierros esittelee Turun laivanrakennuksen menneisyyttä ja nykypäivää ensin merikeskus Forum Marinumilla ja sen jälkeen kiertoajelulla Meyer Turun telakalla. Kierroksen kesto on noin 2,5 tuntia ja ikäraja kierroksille on 15 vuotta.

Laivanrakennus on tänä päivänä paljon muutakin kuin hitsauskipinöitä ja työhaalarien kahinaa. Se on high techia, innovaatioita, huipputason insinööriosaamista ja edelläkävijyyttä. Kaupunginteatterin musikaali, Forum Marinumin näyttely sekä Meyer Turun ja Visit Turun järjestämät telakkakierrokset luovat yhdessä kiehtovan tarinan laivanrakentajien Turusta – sen historiasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi Facebookissa