Neljä vangittiin Turun iskusta, yksi vapautettiin – poliisi oikaisee sosiaalisen median huhuja

Turun iskun pääepäilty osallistui vangitsemisoikeudenkäyntiin sairaalasta videokuvan välityksellä.

Turun iskun pääepäilty osallistui vangitsemisoikeudenkäyntiin sairaalasta videokuvan välityksellä. (Kuva AOP)

Poliisi ei voi vahvistaa, että Vantaalla olisi tapahtunut rasistinen hyökkäys.

TURUN VEITSI-ISKU Keskusrikospoliisi tiedottaa, että neljä miestä on vangittu epäiltyinä Turun puukotuksista tai osallisuudesta niihin. Vangitsemisvaatimuksia käsiteltiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa tänään.

Pääepäilty marokkolainen Abderrahman Mechkan vangittiin todennäköisin syin epäiltynä kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Myös yksi osallisuudesta epäilty mies vangittiin todennäköisin syin. Sen sijaan kaksi muuta miestä vangittiin lievemmällä syytä epäillä -perusteella. Osallisuudesta epäiltyjen miesten rikosnimikkeet ovat samat kuin pääepäillyllä.

Keskusrikospoliisi oli jättänyt vangitsemisvaatimuksen myös viidennestä miehestä, mutta hänet päästettiin tänään vapaaksi, koska vangitsemisen edellytykset eivät täyttyneet. Hänen vangitsemistaan ei siis käsitelty oikeudessa lainkaan. Tutkinnanjohdon iltapäivällä tekemällä päätöksellä häntä ei myöskään ole enää syytä epäillä rikoksesta.

Päivän Lehti kertoi aikaisemmin tänään, kuinka pääepäillyllä ja osalla nyt vangituista on taustallaan rikoksia myös Saksasta, jossa he ovat oleskelleet ja käyttivät tuolloin muun muassa vääriä henkilöllisyyksiä. Artikkelin löydät tästä.

Poliisi on poikkeuksellisesti halunnut myös oikaista sosiaalisessa mediassa liikkuneita huhuja Vantaan Pähkinäpolulla sunnuntai-iltana ilmoitetusta puukotuksesta ja sen mahdollisesta rasistisesta motiivista. Itä-Uudenmaan poliisilaitos kirjasi sunnuntaina kello 19.30 rikosilmoituksen, jonka mukaan henkilöä olisi yritetty puukottaa.

Poliisilla on tutkinnassa törkeän pahoinpitelyn yritys. Teon rasistinen motiivi on yksi tutkintalinja ja poliisi ei voi vahvistaa, että kyseessä olisi ollut rasistinen teko. Poliisin tiedot perustuvat hyvin pitkälle asianomistajan tietoihin, ulkopuolisia todistajia tapahtumalle ei ole.

Tapahtuman jälkeen terveydenhuollon ammattilaiset ovat tapahtumapaikalla todenneet, ettei asianomistaja tarvitse ensiapua tai sairaalahoitoa.

Keskusrikospoliisi ilmoitti myös aikaisemmin viestipalvelu Twitterissä, että Turun puukotusten kuolonuhreista on liikkeellä väärää tietoa. KRP:n mukaan Kauppatorilla kuolleet suomalaisnaiset olivat syntyneet vuosina 1951 ja 1986.

Kommentoi Facebookissa