Lamborghinin katumaasturin menekki yllätti valmistajankin – Urusta valmistetaan jo tänä vuonna noin 1000 kappaletta

Uruksen lähtöhinta on noin 200 000 dollaria, mutta suurin osa asiakkaista hellittää kukkaronnyörejään vielä enemmän.

Uruksen lähtöhinta on noin 200 000 dollaria, mutta suurin osa asiakkaista hellittää kukkaronnyörejään vielä enemmän. (Kuva Lamborghini)

Auton lisävarusteisiin upotetaan keskimäärin 40 000 dollarin summa, jolla saisi jo erittäin hyvän perheauton.

AUTOT Superautovalmistajana tunnetun Lamborghinin valikoimaan kuului jo 1980- ja 1990-luvuilla brutaalin näköinen maasturi, jota valmistettiin vain noin 300 kappaletta seitsemän vuoden aikana. LM002:ksi nimetty auto jäi siis melkoiseksi harvinaisuudeksi, mutta se sai toimia tienraivaajana paljon myöhemmin esitellylle katumaasturille.

Lamborghini lanseerasi nimittäin muutama kuukausi sitten merkin modernin historian ensimmäisen SUV:n, josta oli annettu esimakua konseptiauton avulla jo useampi vuosi sitten. Urukseksi nimetty uutuus on jakanut esittelyhetkestään lähtien voimakkaasti mielipiteitä, mutta se on kohoamassa melkoiseksi menestykseksi.

Italialaismerkin toimitusjohtaja Stefano Domenicali kertoi, että autosta on tullut odotettua enemmän tilauksia, ja Uruksen valmistusmäärän arvioidaan nousevan noin 1 000 kappaleeseen vielä tämän vuoden aikana. Tärkeintä Uruksen myynnissä on kuitenkin se, että noin 70 prosenttia auton ostajista tulee muilta merkeiltä. Lisäksi naisasiakkaiden osuus on kuulemma yllättävän suuri, mikä voi kuulostaa yllättävältä brutaalin näköisestä katumaasturista puhuttaessa.

Uruksen 650-hevosvoimainen tuplaturbo-V8 antaa SUV:lle superautomerkin imagoa vastaavan suorituskyvyn.
Uruksen 650-hevosvoimainen tuplaturbo-V8 antaa SUV:lle superautomerkin imagoa vastaavan suorituskyvyn. (Kuva Lamborghini)

Uruksen lähtöhinta on noin 200 000 dollaria, mutta suurin osa asiakkaista hellittää kukkaronnyörejään vielä enemmän Lamborghinin katumaasturia tilatessaan. Auton lisävarusteisiin upotetaan nimittäin keskimäärin noin 40 000 dollarin summa, jolla saisi jo erittäin hyvän perheauton. Vakiona viisipaikkainen ja isolla takaluukulla varustettu Urus voi toimia kuitenkin sellaisenakin, ja bonuksena tulee vielä nelivedon mukanaan tuoma etenemiskyky. Myös maavara on huomattavasti suurempi kuin Lambon urheilumalleissa.

Se takaa auton kysynnän esimerkiksi Venäjän ja Intian kaltaisissa maissa, joiden tieverkoston huono kunto pakottaa monen Lamborghini-fanin luopumaan urheiluautohaaveestaan. Näillä markkinoilla on lähes mahdotonta myydä maata nuolevia Huracánia tai Aventadoria, mutta Uruksen kohdalla tilanne on aivan toinen.

Stefano Domenicalikin tietää varsin hyvin, että Lamborghinin katumaasturi jakaa voimakkaasti mielipiteitä. Sitä joko rakastaa tai vihaa, mutta monen vihaajan mieli voi kuulemma muuttua koeajon jälkeen. Uruksen 650-hevosvoimainen tuplaturbo-V8 antaa SUV:lle superautomerkin imagoa vastaavan suorituskyvyn, vaikka moottori perustuukin Audin tekniikkaan.

Urus toimii tärkeänä osana Lamborghinin kasvustrategiaa. Merkki aikoo nostaa kokonaistuotantomääränsä tämän vuoden aikana noin 5000 autoon, ja ensi vuonna pitäisi valmistua jo noin 8000 Lamborghinia. Domenicalin mukaan tämän suuruusluokan kasvu ei vielä vaaranna Lamborghinin eksklusiivista mainetta, mutta jatkossa täytyy olla tarkkana. Niinpä merkki ei suunnittele kasvavansa tämän suuremmaksi, mistä ainakin nykyiset Lamborghinin omistajat ovat varmasti mielissään.

Kommentoi Facebookissa