Lämmin sää voi tuoda tullessaan sinilevät – ruuhkaisilla uimarannoilla infektiot leviävät helposti

Uimareille terveydellistä haittaa aiheuttavan sinilevän määrä voi vaihdella nopeasti.

Uimareille terveydellistä haittaa aiheuttavan sinilevän määrä voi vaihdella nopeasti. (Kuva THL)

Myös uimareiden mukana voi tulla infektioita aiheuttavia mikrobeja.

TERVEYS Lämmin kesä lisää sinileväesiintymiä. Heinäkuun puolen välin jälkeen sinilevien ja vibrio-suvun bakteerien määrä Suomen eteläisillä ja lounaisilla merialueilla on kohonnut verrattuna viileämpään alkukuuhun.

Uimarannalla olevia tiedotteita uimaveden laadusta kannattaa seurata, sillä hyvälaatuinenkin uimavesi voi tilapäisesti huonontua ja aiheuttaa uimarille terveydellistä haittaa. Yksittäisiä sinileväesiintymiä on vaikea ennustaa ja hallita, sillä sinilevän määrä voi vaihdella nopeasti.

– Vaikka viranomaiset valvovat säännöllisesti uimavesiä ja tiedottavat laadusta, uimarin kannattaa ennen uimista myös itse tarkistaa, ettei uimavedessä ole silmin havaittavissa sinilevää. Sinileväisessä vedessä uimista tulee välttää, toteaa THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen.

Merivesissä esiintyvät vibriot voivat aiheuttaa uimareille tavallisimmin haavauman kautta saadun ihoinfektion mutta myös korvatulehduksen tai nieltynä vatsataudin. Vibriot voivat lisääntyä voimakkaasti lämpimissä rannikkovesissä.

– Hellekesinä 2014 ja 2018 Suomessa havaittiin vibrio-sukuun kuuluvien bakteerien aiheuttamia infektioita muita vuosia enemmän. Vibrioita pystyttiin osoittamaan kesällä 2018 myös rannikon uimarantojen vesinäytteistä. Sisämaan järvissä ja joissa vibrioriskiä ei ole, sanoo Pitkänen.

Infektiot voivat olla vaaraksi erityisesti niille henkilöille, joilla kehon puolustuskyky on madaltunut sairauden tai pitkäaikaisen lääkityksen vuoksi. Riskiryhmään kuuluvien henkilöiden, joilla on ihorikkoja tai muita haavaumia, kannattaakin välttää uimista rannikkovesissä.

– Toistaiseksi tänä vuonna vibriobakteerin aiheuttamia infektioita ei ole todettu tavanomaista enempää, jatkaa THL:n johtava asiantuntija Saara Salmenlinna.

Suotuisissa olosuhteissa uimavedessä kasvavat sinilevät ja vibriot eivät ole ainoita uimarantavesien pilaajia. Myös uimarit itse tai läheiset jätevesivuodot voivat tuoda uimarannoille infektioita aiheuttavia mikrobeja, kuten norovirusta.

Aiemmat hellekesät ovat osoittaneet, että ruuhkaisilla uimarannoilla infektiot leviävät helposti. Noroviruksen aiheuttaman vatsataudin voi saada esimerkiksi viruksella saastuneesta uimavedestä tai saniteettitilojen pinnoista. Virus tarttuu herkästi henkilöstä toiseen. Uimarantojen käyttäjien tuleekin muistaa hyvä hygienia myös uimarannalla, jotta ei levitä taudinaiheuttajia. Vatsatauti kannattaa sairastaa kotona.

Uimaveden saastuminen tautia aiheuttavilla mikrobeilla voi johtaa uimavesivälitteiseen epidemiaan. Kunnan viranomaiset vastaavat epidemian selvityksestä ja voivat tarvittaessa suositella uimisen välttämistä tai määrätä uimarannan uintikieltoon.

Lue myös: Sinilevä on pahimmillaan saunavedessä – ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä edes keitettynä

Kommentoi Facebookissa