Lapsella voi jatkossa olla kaksi äitiä – eduskunta hyväksyi äitiyslain äänin 122–42

Äitiys vahvistetaan maistraatin tai tuomioistuimen päätöksellä noudattaen menettelyä, joka vastaa pitkälti isyyden vahvistamismenettelyä.

Kumppanin äitiys vahvistetaan maistraatin tai tuomioistuimen päätöksellä noudattaen menettelyä, joka vastaa pitkälti isyyden vahvistamismenettelyä. (Kuva Fotolia)

Lapsen synnyttäneen äidin naispuolinen kumppani voidaan myös vahvistaa olevan lapsen äiti.

ÄITIYSLAKI Eduskunta on hyväksynyt äitiyslakia koskeva kansalaisaloitteen äänin 122-42. Äitiyslaki sisältää säännökset äitiyden määräytymisestä.

Lakiin kirjataan oikeudellinen periaate, jonka mukaan lapsen synnyttäjä on lapsen äiti. Lisäksi laki sisältää säännökset äitiyden vahvistamisesta hedelmöityshoitoon annetun suostumuksen perusteella.

Niiden perusteella lapsen synnyttäneen äidin naispuolinen kumppani voidaan vahvistaa olevan lapsen äiti lapsen synnyttäneen ohella, kun lapsi on hankittu yhteistuumin hedelmöityshoidon avulla.

Äitiys vahvistetaan maistraatin tai tuomioistuimen päätöksellä noudattaen menettelyä, joka vastaa pitkälti isyyden vahvistamismenettelyä. Nykyisin äitiys vahvistetaan tällaisissa tapauksissa perheen sisäisellä adoptiolla.

Äitiyslaki ei vaikuta isyyden määräytymiseen, eikä myöskään mahdollista sitä, että lapsella voi olla useampi kuin kaksi oikeudellista vanhempaa.

Kommentoi Facebookissa