Lapsiavioliitot aiheuttavat yli 60 tytön kuoleman joka päivä – vaarassa erityisesti kehitysmaissa elävät tytöt

Miljoonat tytöt joutuvat vuosittain naimisiin hyvinkin paljon heitä vanhempien miesten kanssa.

Miljoonat tytöt joutuvat vuosittain naimisiin hyvinkin paljon heitä vanhempien miesten kanssa. (Kuvituskuva Fotolia)

Positiivinen kehitys pysähtyi jo ennen koronaviruspandemian puhkeamista.

TYTTÖJEN PÄIVÄ Kansainvälisenä Yhdistyneiden kansakuntien julistamana tyttöjen päivänä 11.10. julkaistu Pelastakaa Lasten uusi analyysi paljastaa, että arviolta yli 22 000 tyttöä kuolee vuosittain lapsiavioliitoista aiheutuviin raskauksiin ja synnytyksiin.

Lapsiavioliittojen määrä on Länsi- ja Keski-Afrikassa maailman korkein. Näiden alueiden osuus kaikista lapsiavioliittoihin liittyvistä kuolemantapauksista maailmassa on lähes puolet, 9 600 tapausta, mikä tarkoittaa noin 26 kuolemaa päivässä. Teini-ikäisten äitiyskuolleisuus on näillä alueilla neljä kertaa suurempi kuin missään muualla maailmassa.

Etelä-Aasiassa puolestaan raportoidaan vuosittain noin 2000 lapsiavioliittoon liittyvää kuolemaa eli kuusi joka päivä. Seuraavina tilastoissa ovat Itä-Aasian ja Tyynenmeren alue, jossa vastaava luku on 650 kuolemantapausta sekä Latinalainen Amerikka ja Karibia, jossa luku on 560 kuolemantapausta vuodessa.

Lähes 80 miljoonaa lapsiavioliittoa on pystytty estämään maailmanlaajuisesti viimeisen 25 vuoden aikana. Positiivinen kehitys oli kuitenkin pysähtynyt jo ennen koronaviruspandemian puhkeamista, joka on osaltaan edelleen pahentanut lapsiavioliittoihin ajavaa eriarvoisuutta.

– Lapsiavioliitot ovat räikeä tyttöjen oikeuksien rikkomus ja samalla yksi pahimmista tyttöihin kohdistuvan sukupuoleen perustuvan väkivallan muodoista. Raskauteen sekä synnytykseen liittyvät komplikaatiot ovat merkittävin kuolinsyy 15–19-vuotiaiden tyttöjen parissa. Erityisen suuressa vaarassa ovat kehittyvissä maissa elävät tytöt, toteaa Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja.

Miljoonien tyttöjen lapsuus loppuu vuosittain ennen aikojaan ja he joutuvat usein naimisiin hyvinkin paljon heitä vanhempien miesten kanssa.

– Sen lisäksi, että tyttöjen terveys ja eloonjäänti vaarantuvat lapsiavioliittojen myötä, heiltä evätään usein myös mahdollisuudet koulutukseen ja kehittymiseen. Kaikkia tyttöjä on suojeltava tältä äärimmäisen haitalliselta käytännöltä.

Pelastakaa Lasten mukaan sukupuolten eriarvoisuus ruokkii edelleen lapsiavioliittoinstituutiota. Monissa yhteisöissä on yhä myös vallallaan haitallisia uskomuksia esimerkiksi siitä, että nuorille äideille syntyneet lapset ovat terveempiä ja älykkäämpiä, ja vanhemmille miehille on hyvä saada nuori vaimo. Jopa maissa, joissa lapsiavioliitot ovat laittomia, käytäntö on edelleen laajalle levinnyt.

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla.

Pelastakaa Lasten julkaisemassa Global Girlhood Report 2021: Girls’ rights in crisis -selonteossa järjestö vaatii kaikkien maiden hallituksia toimimaan ongelman ratkaisemiseksi.

Lue myös: Mies alisti salakuljettamaansa puolisoa – valvoi liikkumista, uhkaili ja määräsi milloin uhri sai puhua

Kommentoi Facebookissa