Lapsille ja nuorille etsitään tukihenkilöitä – keskustelukumppanista aina sporttikummiksi

Lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä parissa toteutettavia vapaaehtoistoiminnan muotoja on runsaasti.

Lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä parissa toteutettavia vapaaehtoistoiminnan muotoja on runsaasti. (Kuva Fotolia)

Vapaaehtoistyötä esitellään useissa eri organisaatioissa vietettävällä teemaviikolla.

VAPAAEHTOISTYÖ Kotimaan lapset ja lapsiperheet tarvitsevat apua ja tuen tarve perheissä kasvaa jatkuvasti. Monet lapset jäävät yksin, kun vanhemmat etsivät keinoja selviytyä vaikeasta elämäntilanteesta. Lasten, nuorten ja heidän perheidensä parissa tehtävä vapaaehtoinen tukihenkilötoiminta tai muu vastaava vapaaehtoistoiminta keventää perheiden ja lasten arjen kuormitusta.

Tällä viikolla, 8.–14.1.2018, vietetään lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä parissa tehtävän vapaaehtoistyön viikkoa. Teemaviikon järjestävät Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ ry, Pelastakaa Lapset ry, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri sekä Helsingin kaupungin lasten ja nuorten tukihenkilötoiminta.

– Haluan toimia vapaaehtoisena, koska tiedän omasta kokemuksesta, kuinka tärkeää on, että lapsella on edes yksi luotettava aikuinen elämässään. Minusta tuntuu, että on minun aikani antaa jotain takaisin, olenhan elämässä saanut itse paljon hyvää, kertoo Pelastakaa Lasten vapaaehtoisena tukihenkilönä toimiva Wilma Wahlroos.

Vapaaehtoistoiminta on monimuotoista. Esimerkiksi nuoren tukena oleva tukihenkilö tapaa nuorta säännöllisesti pari kertaa kuukaudessa, erilaisen mukavan tekemisen merkeissä kodin ulkopuolella. Koko perheen tukena oleva vapaaehtoinen on mukana arjessa olemalla luotettava keskustelukumppani vanhemmalle ja vaikkapa jakamalla omaa elämänkokemustaan.

Sporttikummit puolestaan vievät lasta tai nuorta liikkumaan ja kannustavat harrastamaan sellaisissa perheissä, joissa on rajalliset mahdollisuudet tukea lasta liikkumaan tai olla mukana lapsen harrastuksessa. Nämä tehtävät vain esimerkkinä – lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä parissa toteutettavia vapaaehtoistoiminnan muotoja on runsaasti.

Lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä parissa tehtävää vapaaehtoistyötä organisoidaan ja ohjataan ammatillisesti useissa eri organisaatioissa ja teemaviikon tarkoituksena on tuoda esiin niitä organisaatioita, jotka toimintaa järjestävät. Samalla halutaan kertoa yksittäisistä kokemuksista ja hetkistä, joita vapaaehtoiset lasten ja nuorten kanssa kokevat.

  • Teemaviikon julkaisut löytää sosiaalisesta mediasta aihetunnisteella #olentukena

Kommentoi Facebookissa