Lasten likinäköisyys lisääntyy Suomessa vauhdilla – kaksinkertaistunut noin kymmenessä vuodessa

Suomalaisten lasten älylaitteiden parissa vietetty ruutuaika on kasvanut nopeasti.

Suomalaisten lasten älylaitteiden parissa vietetty ruutuaika on kasvanut nopeasti. (Kuva Fotolia)

Ongelman taustalla on lisääntynyt ruutuaika, ja koulun etäopetusjaksot vahvistavat sitä.

TERVEYS Lasten likinäköisyys lisääntyy voimakkaasti kaikkialla maailmassa. Reilun vuosikymmenen aikana suomalaisten lasten ja nuorten likinäköisyys on peräti kaksinkertaistunut. Ongelman taustalla on lisääntynyt ruutuaika, ja koulun etäopetusjaksot vahvistavat sitä.

Vuoteen 2050 mennessä puolet maailman väestöstä on likinäköisiä, ennakoi Maailman terveysjärjestö WHO. Aasiassa jopa 80–90 prosenttia koululaisista on likinäköisiä, ja myös Suomessa lasten likinäköisyys on tuplaantunut noin kymmenessä vuodessa.

Ilmiön taustalla on muun muassa pitkittynyt ruudun katselu 20-40 sentin etäisyydeltä, mikä aiheuttaa riskejä näkökyvylle.

– Likinäköisyys eli myopia lisääntyy, koska lapset käyttävät lähinäköään yhä enemmän älylaitteiden ja kirjojen parissa ja ulkoilevat yhä vähemmän luonnonvalossa. Perintötekijät vaikuttavat myös likinäköisyyteen, Synsamin johtava optikko Jyri Vestervik kertoo.

Suomalaisten lasten älylaitteiden parissa vietetty ruutuaika on kasvanut nopeasti, ja samaa vauhtia ovat lisääntyneet digilaitteiden käyttöön liittyvät terveysongelmat.

– Tänä vuonna teettämämme tutkimuksen mukaan miltei joka kymmenes suomalaislapsi oli ruutuajan suurkuluttaja jo ennen koronaepidemian aiheuttamia etäopetusjaksoja. Etäopetus tekee kaikista siihen osallistuvista koululaisista suurkuluttajia, Vestervik huomauttaa

Ruutuajan suurkuluttaja on lapsi, joka käyttää ruutuaikaa arkisin 6–8 tuntia tai vielä enemmän. Vestervikin mukaan vanhemmat ja opettajat voisivat ohjata lasta yksinkertaisilla tavoilla huolehtimaan näkökyvystään.

Juttuvinkki: Lapsena sokeutunut Eve ei jättäytynyt elämän ulkopuolelle – ”Näppituntumalla pärjää siinä missä näkevätkin”

Ruutua katsellessa lapsen tulisi pitää lyhyt tauko 20 minuutin välein katselemalla jotakin esinettä 20 metrin päässä 20 sekunnin ajan. Monessa laitteessa on myös sinivalosuodatin, jota kannattaa käyttää. Vaihtoehtoisesti lapsi voi käyttää sinivalosuodattimella varustettuja silmälaseja, jolloin näyttöruutu näyttää täysin normaalilta, mutta silmät ovat suojassa.

Ulkoilu päivänvalossa on tärkeää silmien hyvinvoinnille. Ulkona lapsi katsoo enemmän kauas ja rentouttaa samalla silmälihaksiaan. Lasten likinäköisyyden kehittymistä voi hidastaa lisäksi erityisillä piilolinsseillä, jotka on tarkoitettu juuri lapsille. Linssit hidastavat silmän pituuden kasvua. Niiden erityinen teknologia voi hidastaa likinäköisyyttä jopa 60 prosenttia

Vestervik painottaa, että vanhemman on hyvä ymmärtää, mitä lapsen silmäterveys tarkoittaa. Lapsen kasvaessa pituutta myös silmä kasvaa pituutta, ja likinäköinen silmä kasvaa rakenteeltaan normaalia pidemmäksi.

– Lapsi on yleensä ensin lievästi likinäköinen, mutta iän myötä likinäköistyminen lisääntyy. Likinäköisyys altistaa elämän myöhemmässä vaiheessa erilaisille silmäsairauksille, kuten glaukoomalle eli silmänpainetaudille ja verkkokalvon irtoamiselle, Vestervik muistuttaa.

Jo kahdeksanvuotias lapsi voi käyttää likinäköistymistä hidastavia piilolinssejä. Nykyään linssien käyttöä suositellaan 20 ikävuoteen saakka, joissakin tapauksissa jopa pidempään.

– Pohjoismaissa on havaittu ilmiö, jota muualla maailmassa tavataan vain harvoin: täällä vielä 25-vuotiailla likinäköisyys voi lisääntyä. Näissä tapauksissa puhutaan niin sanotusta yliopistolikinäköisyydestä, jota lisää intensiivinen lähityön tekeminen, Vestervik kertoo.

Lue myös: Ikääntyneet kuskit huolestuttavat poliisia – ”Tuulilasinpyyhkijät viuhuvat kuivallakin säällä”

Kommentoi Facebookissa