Mörkövahdissa on ainesta maailmanvalloitukseen

Kirjailija Tuutikki Tolosen Mörkövahti-kirjasta on tekeillä englanninkielinen elokuva.

Kirjailija Tuutikki Tolosen Mörkövahti-kirjasta on tekeillä englanninkielinen elokuva. (Kuva Karoliina Ek/Tammi)

Tuutikki Tolosen lastenkirjasta on tehty elokuvasopimus ja käännösoikeudet myyty useisiin maihin.

KIRJA Silloin tällöin kirjamarkkinoita ilahduttavat uudet tarinat, jotka saavat menestystä yli kielirajojen, ja jonka lukijat eri maissa ottavat omakseen.

Suomalaisittain poikkeuksellinen uutinen tänä syksynä saatiin, kun Elina Ahlbäck Literary Agency ilmoitti neuvotelleensa englanninkielisen elokuvasopimuksen Tuutikki Tolosen Mörkövahti-kirjasta Scott Free Productionsin kanssa.

— Merkittävää elokuvasopimuksen syntymisen kannalta on myös Mörkövahdin kansainväliset tuotantosopimukset 14 maahan ja erityisesti sopimus amerikkalaisen kustantajan Houghton Mifflinin kanssa. Yhdysvalloissa Monster Nanny ilmestyy syksyllä 2017, lupaa Elina Ahlbäck.

Tuutikki Tolonen: Mörkövahti (Tammi)
Tuutikki Tolonen: Mörkövahti (Tammi)

Lapsia ja mörköjä

Millainen on tämä Tuutikki Tolosen kirjoittama ja Pasi Pitkäsen kuvittama Mörkövahti-kirja, joka ilmestyi viime vuoden lokakuussa? Kirja myös sai Suomen nuorisokirjailijat ry:n myöntämän Arvid Lydecken -palkinnon tänä vuonna.

Tarinan päähenkilöinä seikkailevat sisarukset Hilla 11, Kaapo 9 ja Maikki 6 vuotta ja 4 kuukautta, joiden perhetaustaa täydentävät vihdoin lomalle Lappiin pääsevä huolehtiva ja järjestelmällinen äiti, enemmän työmatkoilla kuin kotona oleva isä. Näkymätön Ääni on lasten isälleen antama lempinimi, koska keskustelut useimmiten käydään puhelimitse.

Seikkailuksi ensi alkuun melko tavallinen arki kääntyy, kun hoitajaksi ilmaantuu kuivunutta metsämaata pölisevä mörkö. Kerronta on taitavaa ja realistisen kuvauksen joukkoon kuvataan hyvin luontevasti fantasiaa ja mielikuvituksen loihtimia elementtejä.

Sekä aikuisen että lapsen on helppo samaistua kirjan henkilöihin, komentelevaan ja kilpailuhenkiseen isosiskoon, kirjoista turvaa ja tietoa etsivään Kaapoon ja riemastuttavan välittömään ja mielikuvitusrikkaaseen Maikkiin.

Mörköromaanit on kuvittanut helsinkiläinen kuvittaja ja graafikko Pasi Pitkänen.
Mörköromaanit on kuvittanut helsinkiläinen kuvittaja ja graafikko Pasi Pitkänen.

Mörköjen olemus on oivallisesti hiukan arvoituksellinen, mutta samalla sympaattinen ja ihmisestä poikkeava ulkoisine olemuksineen ja erilaisine tapoineen. Tarinan lämmin teema korostaa erilaisuuden hyväksymistä, arvokasta on edes yrittää ymmärtää toisenlaista ja antaa ystävyydelle mahdollisuus muidenkin kuin omanlaistensa kanssa. Voisipa sanoa, että tämänkin vuoksi kirjaa haluaa erityisesti suositella perheessä ääneen luettavaksi.

Luontevin ikäryhmä kirjalla lienee kymmenen ikävuoden molemmin puolin, mutta kuten hyvät lasten- ja nuortenromaanit tapaavat olla, niin tämäkin toimii paljon laajemmalla ikähaarukalla, kunhan lukijalla on mielikuvitus yhä tallella!

Tarinamaailma, johon voi eläytyä

Mörkövahti-tarina on hyvin visuaalinen jo luettuna, sen voi hyvin kuvitella elokuvaksi. Kirjassa on uusia raikkaita mielikuvitushahmoja, kuten puhuva kylpytakki, mutta myös myyttisiä aineksia, esimerkiksi metsään ja mörköihin liittyvät asiat, jotka saavat tarinan tuntumaan samalla kertaa sekä uudelta että perinteiseltä.

Mörköromaanissa on myös niin paljon omaperäisyyttä, kekseliästä juonenkuljetusta ja hykerryttävän taitavasti kuvattua perheen sisäistä dialogia, että vain hiukan liioitellen sen voi sanoa omaavan samaa taikaa ja karismaa kuin on Harry Potter -kirjoissa. Mörkövahdissa on myös samaa uskottavan oloisen fantasiamaailman koukuttavuutta, joten sillä on kaikki eväät valloittaa tarinoita janoavaa lukijakansaa eri puolilla maailmaa.

Tuutikki Tolonen: Mörköreitti
Tuutikki Tolonen: Mörköreitti (Tammi)

”Möröt ovat lähteneet liikkeelle”

Kirjailija Tuutikki Tolonen on jo kirjoittanut toisen osan mörköseikkailuunsa, Mörköreitti ilmestyi tänä vuonna ja se jatkaa tarinaa ensimmäisen osan jännittävästä lopetuksesta. Tällä kertaa liikutaan myös maanalaisessa maailmassa ja jännitetään mörköjen salaperäisen hallitsijan edessä.

Molemmat kirjat kuvittanut Pasi Pitkänen on helsinkiläinen kuvittaja ja graafikko, joka on työskennellyt hahmosuunnittelijana ja graafikkona myös Rovio Entertainmentilla. Hän on luonut saumattoman maailman tekstin kanssa, joka vahvistaa nuorempienkin lukijoiden visuaalista lukuelämystä.

Teossarjan käännösoikeudet on myyty tähän mennessä muun muassa Saksaan, Espanjaan sekä espanjan että katalaanin kielelle, Romaniaan, Viroon ja Unkariin. Tolonen, joka on myös sanataideopettaja ja lasten kirjallisuuslehti Vinskin toimittaja on luonnollisesti iloinnut tarinansa saavuttamasta menestyksestä:

— On ihanaa ja uskomatonta, että möröt ja Mörköreitin lapset ovat koskettaneet Scott Free Productionsin väkeä niin paljon, että he ovat nähneet Mörkövahdissa potentiaalia elokuvaksi. Tuntuu todella siltä, että möröt ovat lähteneet liikkeelle ympäri maailman.

Kommentoi Facebookissa