Leidit kokeilivat kuinka ralliauto kulkee – ”Saako käsilaukun ottaa autoon mukaan?”

Eija Sipilä pitää naisille suunnattua ajopäivää tärkeänä. – Ajotaitojen päivittäminen ei mene koskaan eikä kenenkään kohdalla hukkaan.

Eija Sipilä pitää naisille suunnattua ajopäivää tärkeänä. – Ajotaitojen päivittäminen ei mene koskaan eikä kenenkään kohdalla hukkaan. (Kuva Anne Anttila)

Piia Matikainen pitää huolen siitä, ettei Suomen huonoin kuski ole ainakaan nainen.

MATKAILU Kun nainen päästetään auton rattiin, tuloksena on aitoja tunteita ja suurta viihdettä.

”Saako käsilaukun ottaa autoon mukaan?”

Tämä on tärkeä kysymys, johon oulaistelainen Piia Matikainen antaa luonnollisesti luvan.

– Voi, tämä on niin tuttua! Kun kyseessä on nainen, niin käsilaukku seuraa sinne minne tyttökin, Piia naurahtaa.

Isäntäpari Riitta ja Martti sekä heidän lapsensa Pasi ja Piia tunnetaan edelleen kovatasoisina jokamiesluokan kuljettajina. Yhdeksän vuotta sitten Matikaisen Lomaparatiisia ryhtyi kipparoimaan perheen Piia-tytär. Ennen sukupolvenvaihdosta hän asui kuuden vuoden ajan Yhdysvalloissa.

– Opiskelin kansainvälistä markkinointia – ja hallintoa. Halusin oppia kielen, kulttuurin ja bisneksen, joten tein ohessa myös paljon töitä. Toimin eri ravintoloissa jopa johtajan tehtävissä sekä Hotel Hiltonin vuoropäällikkönä.

Hauskoista elämyksistä tunnetun lomaparatiisin uusi vetonaula on naisille suunnattu vauhtipäivä. ”Leidit radalla”- tapahtuman keskeisessä roolissa ovat nainen, auto ja ajorata. Miesten osuus jää tällä kertaa lähinnä saunanlämmitykseen.

– Kilpailuhenkinen ajotaitopaketti on luonnollinen jatkumo yrityksemme autourheiluteemaan. Tiedän kokemuksesta, että meistä leideistä saattaa kuoriutua melkoinen rattinainen, kun siihen annetaan vain aika, paikka ja mahdollisuus, Piia selvittää.

Rallirouva Piia Matikainen saa toteuttaa perheyrityksessään Yhdysvalloista tuomiaan oppeja. – Halusin tuoda rohkeuden toteuttaa ihmisten unelmia.
Rallirouva Piia Matikainen saa toteuttaa perheyrityksessään Yhdysvalloista tuomiaan oppeja. – Halusin tuoda rohkeuden toteuttaa ihmisten unelmia. (Kuva Anne Anttila)

Sisäinen vauhtipeto

Piia Matikainen luonnehtii toimintaa lähinnä hyvän mielen elämysmatkaksi, jossa ajotaitojen päivittäminen tapahtuu turvallisesti, suljetulla radalla sekä asiantuntijoiden opastuksella.

– Pidän valtavan tärkeänä, että esimerkiksi talviajoa harjoitellaan säännöllisesti ja mahdollisimman luonnollisissa olosuhteissa, Piia sanoo.

Naisille suunnattu autourheilupäivä osoittautuikin todelliseksi ilon ja naurun ruumiillistumaksi. Tunnelma oli ensiminuuteista lähtien letkeä, vaikka joukossa oli myös niitä, joille auto on vain ”peltikoppa ja neljä pyörää”. Piia lupaa, että ajotapahtuma on kaikin puolin turvallinen.

– Rata on erinomainen. Myös ajovarusteet ja auton turvavarusteet varmistavat sen, etteivät pienet peltipusutkaan pääse pilaamaan ajonautintoa. Nyt vain sokka irti ja päästäkää sisäinen vauhtipetonne valloilleen. Muistakaa kuitenkin, että jokainen ajaa kykyjensä mukaan, Piia rohkaisee.

Jännitys on huipussaan, kun varikolle astelee seitsemän eri-ikäistä leidiä ja samalla seitsemän erilaista kuljettajaa. Yhteistä heille kaikille on kuitenkin punaiset ajohaalarit, voimassaoleva ajokortti sekä kova polte testata ajotaitojaan.

Osalla leideistä on jo aikaisempaa kisakokemusta, mutta lähtöviivalle asettui myös muutama ensikertalainen.
Osalla leideistä on jo aikaisempaa kisakokemusta, mutta lähtöviivalle asettui myös muutama ensikertalainen. (Kuva Anne Anttila)

Rauhallisuus auttaa keskittymään

Rallirouva Piia Matikainen kertaa vielä kerran tapahtuman säännöt, esittelee autot ja pyytää rouvia valitsemaan ajokkinsa.

– Minä otan tämän! Tässä on nätit vanteet ja mukavan pieni ohjauspyörä, yksi rouvista ilahtuu ja kömpii sisälle autoon.

Myös muut löytävät mieleisensä ajokin, jonka jälkeen Piia apujoukkoineen auttaa leideille kypärän päähän ja turvavyöt paikoilleen.

– Nelipistevyöt pitävät kuljettajan tukevasti penkissä. Joillekin vyöt saattavat aiheuttaa jopa pientä ahtaan paikan kammoa, mutta tunne menee kuitenkin hetkessä ohitse, Piia tietää kertoa.

Siinä vaiheessa kun kaikki naiset ovat tukevasti kiinni turvavöissä, osalla naisista nousee jännitys pintaan. Piia hymähtää ymmärtäväisesti leidien levottomuudelle ja rohkaisee heitä vain keskittymään.

– Pitäkää kädet ratissa ja katse radassa. Tuntuma autoon syntyy nopeasti, kun pysytte rauhallisina ja keskitytte ajamiseen. Rohkeita saa olla, mutta ei rämäpäisiä, Piia muistuttaa.

Matikaisen Lomaparatiisi tunnetaan ympärivuotisista autourheilutapahtumistaan.
Matikaisen Lomaparatiisin naisille suunnattuja ajopäiviä voidaan harjoittaa ympärivuotisesti. (Kuva Anne Anttila)

”Talviajoa pelätään”

Turvakaarilla varustetut baijerilaiskaunottaret lähtevät liikkeelle varovaisesti. Kaasun käyttö on hillittyä ja kaarteeseen tullaan yhtä arvokkaasti kuin kirkkotielle. Kun pohjoisessa on lunta, talviajoakin tulee testattua.

Ensimmäisellä kierroksella vauhti on tasaista, mutta toisen kierroksen alkaessa tapahtuu se, mitä Piia Matikainen epäilikin. Tuntuma autoon on saavutettu ja takavetoisesta saksalaisesta lähdetään etsimään aivan uusia ulottuvuuksia.

– Hienoa! Nyt uskalletaan vaihtaa jo vaihdettakin, Piia iloitsee suojattiensa puolesta.

Ensimmäisen varikkokäynnin tunnelmat ovat leidien keskuudessa korkealla.

– Hitsi! Kerrankin voi kaasutella olosuhteissa, joissa ei tarvitse pelätä hirviä, polkupyöräilijöitä eikä peltipoliiseja. Ei tavallisella tiellä voi kikkailla eikä testata auton todellista käyttäytymistä. Tämä on harvinaista herkkua, kun omatkin taidot voi pistää kunnolla puntariin, ylivieskalainen Marja Sorvisto riemuitsee.

Myös raahelainen Eija Sipilä oli vauhtisiskonsa kanssa samaa mieltä.

– Huikea kokemus! Onhan tämä upeaa vaihtelua normiarkeen, sillä olen 16 vuotta ”hurjastellut” lähinnä vain hevosella. Hieman oli erilaiset potkut tämän hirnujan alla, Eija kuvailee naureskellen.

Oululainen Johanna Moilanen kehuu ”leidien liukastelupäivää” mukavaksi, mutta samalla myös erittäin tarpeelliseksi tapahtumaksi.

– Talviajoa yleensä pelätään. Pelko ei ole kuitenkaan turha, sillä kesän jälkeen talvi yllättää varsin usein myös kokeneen kuljettajan. Ajotaitojen päivittäminen ei mene kenenkään kohdalla hukkaan. Päinvastoin. Taidoista on aina hyötyä myös jokapäiväisessä liikenteessä, jokkiskisoistakin kokemusta kerännyt Johanna sanoo.

Leidit radalla -tapahtuma saa kotiäiditkin innostumaan ja kokeilemaan rajojaan ratin takana.

Leidit radalla -tapahtuma saa kotiäiditkin innostumaan ja kokeilemaan rajojaan ratin takana. (Kuva Anne Anttila)

Kotiäitikin osaa ajaa

Tapahtuman päätösnäytös on aika-ajo, jossa rouvat saavat näyttää todelliset kyntensä. Osalla leideistä on jo aikaisempaa kisakokemusta, mutta lähtöviivalle asettui myös muutama ensikertalainen. Yksi heistä on pienen poikalapsen äiti Tamara Nyman.

– Herranen aika sentään! Toivottavasti tytöt eivät tuuppaa hankeen. Täytyy edetä oppien mukaan ja varoa, ettei kurvissa kaasuttele liikaa, Tamara suunnittelee mietteliäänä.

Lievää kauhunkankeutta on havaittavissa myös Teija Saikanmäen kohdalla.

– Nyt olisi hyvät neuvot tarpeen! En ole koskaan aikaisemmin ajanut tällaisella härvelillä. Autolla kyllä, mutta en takapotkuisella kilpatykillä. Onneksi ei äijät ole säätämässä ja selvittämässä. Ei häviö ole kuitenkaan häpeä, joten keskityn vain radalla pysymiseen.

Seitsemän voitonnälkäistä naista ajavat toisiaan vastaan kuin vanhat mestarit. Rataa kierretään tyylikkäästi. Ajolinjat valitaan oikein, kaasun käyttö on taidokasta, kuin myös jarrun ja kurviinkin tullaan lähes tyylipuhtain pistein.

Ruutulipun heilahtaessa heistä jokainen on voittaja, vaikka paras aika kellotetaankin Marja Sorvistolle. Hopealle kaasuttelee ikuiseksi kakkoseksi itsensä luokitteleva Johanna Moilanen. Kolmanneksi suoriutuu kilpailun suurin yllättäjä, vanhempainvapaalla oleva Tamara Nyman.

– Nyt täyttyi kotiäidin suurin unelma. En ole ikinä voittanut mitään, en edes kahvipakettia. Ihanaa tytöt, ihanaa! Nyt räpsähti jättipotti, sillä kisan kolmosena voin todistaa, että kotiäitikin osaa ajaa, Tamara iloitsee.

  • Matikaisen Lomaparatiisin kotisivut löydät tästä.

Kommentoi Facebookissa