Leijona-debytantti Minnesotasta ei kärsi kielimuurista – ”Ymmärrän muutamia perusjuttuja ja kirosanoja”

Teemu Kivihalme on Liiga-seuraajille tuttu nimi, sillä mies on pelannut Kärpissä kaksi viime kautta.

Teemu Kivihalme on Liiga-seuraajille tuttu nimi, sillä mies on pelannut Kärpissä kaksi viime kautta. (Kuva AOP)

Suomen ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalainen Teemu Kivihalme on elänyt koko aiemman elämänsä USA:ssa.

JÄÄKIEKKO Viime viikonlopun Karjala-turnauksessa nähtiin Suomen paidassa monta uutta kasvoa, yhteensä kahdeksan kappaletta. Yksi ensikertalaisista oli Kärppien puolustaja Teemu Kivihalme.

Teemu Kivihalme on Liiga-seuraajille tuttu nimi, sillä mies on pelannut Kärpissä kaksi viime kautta. Se, mikä monet kuitenkin yllättää on, että Kivihalme on elänyt koko aiemman elämänsä USA:ssa ja on Suomen ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalainen. Mies ei puhu myöskään suomea lähes ollenkaan.

Kivihalme kehuu, että kieli- tai sopeutumisongelmia ei kuitenkaan ole ollut.

– Yksi valmentajista ja pelaajista auttavat minua. Ymmärrän muutamia sanoja ja perusjuttuja sekä kirosanoja. Edistyn melko hitaasti ja toivoisin sen olevan nopeampaa. Suomi on hankala kieli. Haluan kuitenkin ehdottomasti oppia, varsinkin nyt, kun edustan Suomea.

– Kaikki puhuvat englantia, joten se helpottaa. Toki tässä on ollut muutosta. Kaikki ovat ottaneet minut hyvin vastaan ja kohdelleet minua hyvin, Kivihalme myhäilee.

Kivihalmeen alkukausi Liigassa on mennyt hyvin ja siksi kutsu Suomen jääkiekkomaajoukkueeseen oli ymmärrettävää. Kivihalme itse yllättyi kutsusta positiivisesti ja on ylpeä mahdollisuudestaan edustaa isänsä kotimaata.

– Sain soiton Suomen valmennusjohdolta ja se oli positiivinen yllätys. He kehottivat pelaamaan omanlaistani peliä ja minut valittiinkin tyylini vuoksi. Minkä tahansa maan paidassa pelaaminen on huikeaa. Suomelle pelaaminen on hieno juttu sekä minulle että perheelleni, olen todella ylpeä tästä. Tunnen nyt oloni paljon suomalaisemmaksi, mies toteaa.

Vaikka Kivihalme onkin asunut koko ikänsä USA:ssa, myös isä Janne Kivihalmeen kotimaa Suomi on tullut tutuksi jo pienestä pitäen.

– Kun olin nuori lapsi, tulin Ouluun kesäisin muutamaksi kuukaudeksi. Meillä on myös esimerkiksi sauna kotona. Olen myös melko ujo ensi alkuun ja se on melko suomalaista.

Suomi oli Karjala-turnauksessa liikkeellä laajalla kokoonpanolla ja kilpailu pelipaikoista oli kovaa. Myös Kivihalme tiedosti tämän.

– Pelipaikka täytyy aina ansaita, mitään ei anneta suoraan. Kaikki pelaajamme ovat hyviä ja minun täytyy vain kilpailla ja tehdä parhaani sekä pelata omaa peliäni. Minun täytyy myös näyttää tasoni Jukka Jaloselle, että pääsisin maajoukkueeseen toistekin.

Kivihalme pelasi pääosin Suomen kolmannessa puolustajaparissa pareinaan vuorotellen Atte Ohtamaa ja Jani Hakanpää. Kivihalme suoriutui hyvin ja pääsi avaamaan pistepussinsakin miesten maajoukkuetasolla.

– Pelasimme kaiken kaikkiaan todella hyvin. Aloitimme vähän hitaasti, mutta rakensimme siitä eteenpäin ja se auttoi seuraavissa peleissä. Paransimme joukkueena.  Itse pelasin mielestäni hyvän turnauksen. Alku oli vähän totuttelua, mutta paransin sitten koko ajan, Kivihalme summaa.

Kärpät porskuttaa Liigan kärjessä maaottelutauolta palattaessa ja kuuluu jälleen suurimpiin mestarisuosikkeihin. Kärpät jahtaa menestystä myös jääkiekon Mestarien liigassa. Kärpät lähtee ensi viikolla pelattavaan CHL:n toiseen neljännesvälieräotteluunsa Zürich Lionsia vastaan 4–4-tilanteessa. Kivihalme uskoo, että Karjala-turnauksella on hänen peliinsä ja loppukauteensa positiivinen vaikutus.

– Tämä auttaa rakentamaan loppukauttakin. Oli mahtavaa päästä pelaamaan kaikki kolme ottelua. Pyrin kehittymään pelaajana ja toivon pääseväni pelaamaan toistekin. Olen todella ylpeä tästä.

Ensikosketus Suomen miesten maajoukkueeseen on nyt takanapäin ja Kivihalme lähtee kotiin monta kokemusta rikkaampana. Mies suoriutui siinä määrin hyvin, että maajoukkuekutsuja voi tulla hyvinkin jatkossakin.

– Tämä on ollut hienoa ja on ollut mukavaa tavata uusia ihmisiä. Yritän imeä tämän kaiken itseeni, tämä oli ensimmäinen turnaukseni ja nautin joka hetkestä. Haluan näyttää pystyväni pelaamaan tällä tasolla jatkossakin, mies iloitsee.

Kärpät on selvästi Liigan suurin voittajasuosikki LeoVegasin kertoimien mukaan. Vedonlyönnin kertoimet povaavat vahvasti seuran etenevän CHL:ssäkin vähintään puolivälieriin.

Lue myös: Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen tyytyväinen Karjala-turnaukseen – ”Erittäin hyvä lähtötilanne meille”

Kommentoi Facebookissa