Leijonat uhkuu itseluottamusta Tshekki-ottelun alla – ”Pystytään voittamaan kenet tahansa”

Leijonat juhlii maalia Norjaa vastaan

Leijonat juhlii maalia Norjaa vastaan. (Kuva AOP)

Leijonien NHL-vahvistus Olli Määttä on vakuuttunut, että Suomen taso riittää tälläkin kerralla kultamitaleille.

JÄÄKIEKKO Riiassa pelattavissa jääkiekon MM-kisoissa vietettiin keskiviikkona välipäivää. Torstaina pelataan sitten tosipelit. Leijonat kohtaa kello 20.15 alkavassa puolivälieräottelussa Tshekin.

Leijonien NHL-puolustaja Olli Määttä on parantanut tasoaan MM-kisoissa turnauksen edetessä. Jotkut median asiantuntijat jopa kritisoivat Määtän valitsemista kisoihin tämän vaisun NHL-kauden takia, mutta Riiassa on tullut selväksi, että Määttä on Leijonille merkittävä vahvistus.

Määttä on itse ollut esityksiinsä tyytyväinen.

– Ihan hyvin on mennyt tähän asti. Nyt alkaa tosipelit ja näissä pitää olla parhaimmillaan. Kyllä haluaisin parantaa vielä omaa peliä, miten saa enemmän laukauspaikkoja ja saada laukaukset maalille asti, jotta hyökkääjät voi lyödä sisään, hän sanoi keskiviikkona.

Leijonat päätti alkusarjaurakkansa voittamalla Kanadan rankkarikisan päätteeksi 3-2. Määtän mukaan se ottelu toi hyvää tuntumaa torstaille, jolloin Leijonat pelaa puolivälieräottelussa Tshekkiä vastaan.

– Tuntuu, että ollaan parempaan päin menty. Vähän ailahteli keskijaksolla, mutta hyvä, että saatiin Kanada-peli alle. Tottuu siihen kovaan tempoon, joka tulee Tshekkiäkin vastaan. Lähdetään antamaan kaikkemme. Kun tehdään se, on tulos hyvä, Määttä sanoi.

Leijonien ykkösketjussa pelaavat Anton Lundell ja Arttu Ruotsalainen ovat nakuttaneet viime peleissä mukavasti tehoja. Määttä korostaa kuitenkin menestyksen olevan vahvan viisikkopelin ansiota. Kaikki neljä kenttää saavat peliaikaa tasaisesti.

Ojis (Niko Ojamäki), Lundell ja Arttu on kantaneet paljon vastuuta. Mutta samalla pitää antaa krediittiä, miten hyvin me ollaan neljällä kentällä pystytty pelaamaan, Määttä sanoi.

Määttä, 27, debytoi NHL:ssä jo kahdeksan vuotta sitten. Riiassa MM-kisoja pelataan isossa kaukalossa, joten sopeutuminen vei aikansa.

– Iso kaukalo tekee siitä erilaista. Mitkä välimatkat on. Kuinka paljon on aikaa kiekon kanssa. Sijoittumisen kanssa olevia asioita. Kyllä se tekee peliä erilaiseksi, hän arvioi.

MM-kisoissa on nähty lukuisia yllätyksiäkin. Ruotsi ei päässyt edes puolivälieriin ja Kanadallakin on ollut isoja vaikeuksia.

Määttä arvioi pienempien maiden hyötyneen myös pidemmästä leirityksestään.

– Pelaavat tosi hyvin yhdessä. Heillä on ollut pitkiä harjoitusleirejä ja se on varmasti auttanut heitä. Niitä pelaaminen on vaikeaa vastaa pelata. Esimerkiksi Kazakstan pelasi tosi hyvin puolustuksessa, eikä saatu paikoista sitään. Kanadallakin on varmasti ollut totuttautumista siihen, mutta huomaa myös, että erot eivät ole isoja. Pienemmät maat pelaavat hyvällä sykkeellä ja taistelevat kovasti. Siinä on vaikea pelata heitä vastaan.

Suomi kohtaa torstaina Tshekin, jonka ryhmässä on useita nimekkäitä pelimiehiä. Vastus on kova, mutta Määttä on vakuuttunut Leijonien mahdollisuuksista.

– Hyvä joukkue, taitavia hyökkääjiä ja puolustuksesta löytyy hyökkäystaitoa. Vrana ja Kubalik on esimerkiksi vaarallisia jätkiä. Kun pelataan omaa peliä, niin kyllä pystytään voittamaan täällä mikä tahansa joukkue.

Määttä on tullut Riiaan voittamaan kultaa. Hän on voittanut mestaruuksia ennenkin. Stanley Cupia hän juhli Pittsburgh Penguinsissa 2016 ja 2017 ja onkin edelleen viimeisin Stanley Cupin voittanut suomalaispelaaja.

– Kyllä se on hieno asia, kun voitat jotain. Muistan ekasta Stanley Cupista, mikä se tunne on, kun ei yksin sitä voita. Siihen tarvitaan koko joukkue ja tunne on uskomaton, kun joukkueena saavutetaan jotain todella suurta yhdessä, Määttä sanoi.

Määtältä on turnauksen aikana kysytty useasti, että tuliko hän MM-kisoihin antamaan olympianäyttöjä. Ovathan NHL-kiekkoilijat mukana ensi talvena Pekingin olympiaturnauksessa.

Määttä ei ole ajatellut olympialaisia paljoakaan, mutta aikoo antaa olympianäyttönsä voittamalla MM-kultaa.

– Olympialaiset on totta kai tavoite ja haluan olla siellä joukkueessa. Mikä sen parempi näyttö on, kuin voittaa turnaus.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Leijonat kohtaa puolivälierissä Tshekin – Kanada täpärästi jatkoon

Kommentoi Facebookissa