Leijonat voitti Kanadan rankkareilla – sysäsi vaahteralehdet kuilun partaalle

Leijonat juhlii maalia MM-kisoissa.

Leijonat juhlii maalia MM-kisoissa. (Kuva AOP)

Suomi voitti jääkiekon MM-kisoissa Kanadan voittolaukauskisan päätteeksi lukemin 3-2.

JÄÄKIEKKO Leijonien alkusarjaurakka jääkiekon MM-kisoissa päättyi voittoisasti. NHL-pelaajista koottu Kanadan joukkue hävisi suomalaisille rankkarikisan jälkeen lukemin 2-3.

Kanadalle tappio oli paha takaisku. Jos tiistai-illan ottelu Saksa-Latvia etenee jatkoajalle, päättyy Kanadan turnaus alkusarjaan.

Kanada johti Suomi-ottelua 1-0 ja 2-1. Arttu Ruotsalainen maalasi Leijonat kahdesti tasoihin. Rankkarikisassa suomalaisten laukojista onnistuivat Oliwer Kaski, Saku Mäenalanen ja Ruotsalainen. Maalivahti Jussi Olkinuora pysäytti Kanadan viimeisen rankkariyrityksen.

Alussa Kanada vei ja Suomi vikisi. Leijonat sai toisessa erässä pelinsä kuitenkin kuosiin

– Meillä oli ongelmia alussa, kuten kaikki varmaan näkikin. Mutta sen jälkeen pelasimme hyvin ja paransimme pelin edetessä, kommentoi Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen.

Buffalo Sabresin NHL-hyökkääjä Ruotsalainen oli Leijonien hahmo kahdella maalillaan. Ruotsalainen teki maalin myös voittolaukauskisassa.

– Hän teki kaksi maalia tässä pelissä, mikä on hieno saavutus. Ja osui myös rankkareissa. Koko ketju pelasi hyvin, kiitteli Jalonen Ruotsalaista sekä tämän ketjukavereita Anton Lundellia ja Niko Ojamäkeä.

Leijonien jatkopaikka oli varmistunut jo aiemmin, mutta Jalonen piti voiton henkistä merkitystä tärkeänä. Olihan vastassa joukkue, jonka pelaajien yhteenlaskettu palkkataso on muutama kymmenen miljoonaa euroa.

– Onhan se selvää, että on iso merkitys itseluottamukselle. Jos oltaisiin oltu koko peli alakynnessä, olisi se vaikuttanut mentaalisesti. Meiltä löytyi virtaa ja puhtia. Ei saatu sitä alussa ihan ulosmitattua. Mutta tärkeä oli nousu ohi ja voittaa rankkareilla.

Tuomarilinja ei ole ollut MM-kisoissa linjassa Euroopan seurajoukkuepelien kanssa. Jalonen on siitä ihmeissään.

– Eihän täällä suunnilleen vihelletä kuin ruumiit. Mielenkiintoinen linja kyllä on. Toivottovasti linja pysyy samanlaisena loppuun saakka, eikä tule tuomareilta mitään kaneja hatusta, Jalonen sanoi.

Jalonen korostaa, ettei kaipaa liian herkkää linjaa, mutta hämmästyttävää on, ettei selvistä rikkeistä vihelletä jäähyjä. Löysä linja haittaa yleensä joukkuetta, joka hallitsee kiekkoa.

– Ei meille ole puhuttu linjasta mitään etukäteen. Täällä ei saa pelata erilaista lätkää mihin ollaan totuttu. Niin paljon kamppeja on mennyt läpi. Me ollaan useasti hallittu peliä ja useasti joukkue, joka hallitsee peliä, ottaa vähemmän jäähyjä, Jalonen totesi.

Leijonat tuskin voittaa lohkoaan. Italian heikolla joukkueella tuskin on mahdollisuuksia ottaa Yhdysvalloilta pisteitä, joten Yhdysvallat vienee lohkovoiton.

– En usko, että tulee yllätys. USA voittanee ja meille tulee kakkostila. Seuraava peli on ratkaiseva. Emme tiedä, ketä vastaan pelaamme, Jalonen sanoi.

Jalosen mukaan Leijonien peli on hyvällä tolalla. Mutta erikoistilanteet ovat vielä arvoitus, koska niitä on päästy pelaamaan todella vähän.

– Kolme pistettä on menetetty seitsemässä ottelussa. Kertoo, että suhteessa vastustajaan ollaan pelattu paremmin kuin vastustaja. Ollaan hyvässä tikissä. Tiedetään, missä mennään. Erikoistilanteet on haastavin juttu, kun niitä ei ole paljoa tullut, eikä ole päässyt harjoittelemaan tositoimissa. Viisi viisi-pelissä kaikki on kunnossa, Jalonen totesi.

Leijonien puolivälierävastustaja ratkeaa tiistai-illan aikana.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: MM-romahdus ei kerro totuutta – Ruotsi on yhä jääkiekon suurvalta

Kommentoi Facebookissa