Leijonien kultasankarit eivät mahtuneet NHL:ään

Maalivahti Jussi Olkinuora on olympiavoittaja ja maailmanmestari. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Sakari Manninen ja Jussi Olkinuora voittivat viime kaudella olympiakultaa ja MM-kultaa ja olivat Leijonissa merkittävissä rooleissa. Molemmat suuntasivat täksi kaudeksi NHL:ään, missä eivät mahtuneet joukkueisiinsa.

JÄÄKIEKKO Sakari Manninen teki viime keväänä Tampereella Leijonien MM-kullan ratkaisseen maalin. Manninen pelasi loistavasti myös Pekingin olympialaisissa ja sai tuplakultansa jälkeen sopimuksen Vegas Golden Knightsin NHL-joukkueesta.

Jussi Olkinuora torjui MM-kisoissa Leijonien ykkösmaalivahtina. Hän sai sopimuksen NHL-seura Detroit Red Wingsistä.

Tällä viikolla Detroit purki Olkinuoran sopimuksen. Vain 15 AHL-ottelussa esiintynyt Olkinuora siirtyy loppukaudeksi Ruotsin SHL:ään Brynäsin joukkueeseen. Hän halunnee pelata myös MM-kisoissa.

Olkinuoran haasteena oli, että Detroitilla oli liikaa hyviä maalivahteja. Jopa farmissa hänen oli vaikea nousta ykkösmaalivahdiksi.

Manninen ei hänkään ole saanut peliaikaa NHL:ssä. Manninen on pelannut AHL:ssä Henderson Silver Knightsin joukkueessa 26 ottelua tehopistein 3+15=18.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen arvioi viime keväänä, että Mannisen kamppailuvoima riittää NHL:ään. Jalosen mielestä Manninen on aivan yhtä hyvä kuin esimerkiksi Mikael Granlund.

Mannisen ongelmaksi koitui Vegasin NHL-joukkueen liian vahva pelaajamateriaali. Hänelle ei löytynytkään joukkueesta roolia.

Mannisella on kuitenkin yksisuuntainen sopimus. Hän saa AHL:ssä saman palkan kuin NHL:ssäkin. Kaksisuuntaisella sopimuksella hän ei välttämättä olisi NHL:ään lähtenyt.

Joka tapauksessa Mannisen ja Olkinuoran kohtalot osoittavat, miten kova sarja NHL lopulta on. Huippusuoritukset olympialaisissa ja MM-kisoissa eivät takaa, että NHL:ssä voisi menestyä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: SaiPa nostanut kädet pystyyn – surkea putki jatkui rökäletappiolla

Kommentoi Facebookissa