Lelusalakuljettajan epäillyt avustuskohteet – oma puutarhamökki ja pankkitili Turkissa

Lelusalakuljettajana tunnettu Rami Adham sai jo elokuussa Helsingin käräjäoikeudessa viiden kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

Lelusalakuljettajana tunnettu Rami Adham sai jo elokuussa 2017 Helsingin käräjäoikeudessa viiden kuukauden ehdollisen vankeustuomion. (Kuva Youtube)

Esitutkinta on valmistunut Suomi Syyria yhteisö ry:n epäillyssä rahankeräysrikoksessa.

RIKOS Poliisin esitutkinnan mukaan Suomi Syyria yhteisö ry SSY:n vastuuhenkilöiden epäillään syyllistyneen rahankeräysrikokseen keräämällä varoja ilman rahankeräyslupaa ja luvan saannin jälkeen rikkoneen annettuja lupa- ja keräysehtoja.

Ilman rahankeräyslupaa rahaa oli kerätty 25.2.2014–29.11.2015 välisenä aikana. Yhdistys oli saanut 30.11.2015 Helsingin alueelle rajatun luvan, mutta rahaa oli kerätty valtakunnallisesti muun muassa internetin kautta. Varoja oli kerätty yhteensä lähes 420 000 euroa 25.2.2014–20.12.2016 välisenä aikana.

Toiminta ja päätöksenteko SSY:ssä on esitutkinnan mukaan käytännössä ollut yhden toimijan varassa. Epäilty on hallinnut yhdistyksen varoja ja muun muassa nostanut yhdistyksen tililtä noin 300 000 euroa. Osan rahoista epäillään sijoitetun puutarhamökin hankintaan Suomessa ja osa on toimitettu käteisenä epäillyn henkilökohtaiselle tilille Turkkiin.

Kyseessä on lelusalakuljettajana tunnettu Rami Adham. Lähes sankariksi nousseen miehen maine romahti, kun selvisi hänen sepittäneen muun muassa haavoittumisiaan Syyrian sisällissodassa.

Rami Adham, 45, sai lisäksi elokuussa Helsingin käräjäoikeudessa viiden kuukauden ehdollisen vankeustuomion veropetoksesta, dopingrikoksesta, huumausainerikoksesta, kirjanpitorikoksesta, kiristyksen yrityksestä sekä kahdesta pahoinpitelystä. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Epäilty on kuulusteluissaan kertonut toimittaneensa kaikki varat Syyriaan eri avustuskohteisiin ja tarkoituksiin. Esitutkinnassa ei ole kyetty selvittämään kerrottuja avustuskohteita ja kerrottuja suorituksia Syyriassa.

Esitutkinnassa on lisäksi ilmennyt, että SSY:n liiketapahtumien kirjaaminen ja tilinpäätösten laatiminen on osin laiminlyöty, eikä kirjanpitoa ole pidetty kirjanpitolainsäädännön velvoittamalla tavalla.

Edelleen esitutkinnassa on ilmennyt, että yhdistyksen päätöksentekoon liittyviin asiakirjoihin ja kokouspöytäkirjoihin on merkitty henkilöitä, jotka esitutkinnassa ovat kertoneet, etteivät ole allekirjoittaneet asiakirjoja. Mainittuja asiakirjoja on toimitettu viranomaiselle muun muassa Patentti- ja rekisterihallitukseen.

Kommentoi Facebookissa