Suomessa sattuu 14 000 peräänajoa vuodessa – bussin kuolonkolarin syy selvisi

Liikenneturvan mukaan erityisesti älypuhelimet ovat kasvava turvallisuusriski liikenteessä.

Liikenneturvan mukaan erityisesti älypuhelimet ovat kasvava turvallisuusriski liikenteessä. (Kuva Fotolia)

Kännykän käyttö liikenteessä nelinkertaistaa riskin joutua vakavaan liikenneonnettomuuteen.

LIIKENNE Euroopan komissio arvioi vuonna 2015 julkaistussa raportissaan, että 10–30 prosentissa onnettomuuksista tarkkaamattomuus on riskitekijänä. Liikenneturvan mukaan erityisesti älypuhelimet ovat kasvava turvallisuusriski liikenteessä

Tutkimusten mukaan joka toinen alle 25-vuotias lukee sosiaalisen median viestejä autoa ajaessa, kolmannes ottaa samalla myös valokuvia tai kuvaa videoita. Yhdysvalloissa näistä aiheutuneissa tarkkaamattomuusonnettomuuksissa on kuollut jo yli 3 000 ihmistä.

Onnettomuustietoinstituutin raportin mukaan Suomessa ajetaan lähes 14 000 peräänajoa vuosittain. Kun tuhansien kilojen painoinen auto liikkuu parikymmentä metriä sekunnissa, on syytä olla tarkkana. Liikenneturva muistuttaa, että edessä oleva liikennetilanne saattaa muuttua sekunneissa. Perävalojen syttymistä ei rekisteröi, jos katse on muualla ja aivot pohtivat esimerkiksi kojelaudan diginäyttöjen säätämistä.

Espoossa Länsiväylällä Helsingin suuntaan menevällä kaistalla tapahtui linja-auton ja rekka-auton välinen kolari elokuun lopussa. Linja-auto ajoi vaihteistovian vuoksi muuta liikennettä huomattavasti hitaammin ajavan rekka-auton perään. Peräänajokolarissa menehtyi 31-vuotias linja-auton kuljettaja, linja-autossa ei ollut tapahtumahetkellä matkustajia.

Poliisi sai viime viikolla tutkinnan valmiiksi ja selvitti teknisen materiaalin perusteella onnettomuuden syyksi sen, että linja-auton kuljettaja oli ajon aikana käsitellyt tablettitietokonetta, eikä sen vuoksi ollut riittävästi seurannut edessä olevaa liikennettä.

Poliisi haluaakin muistuttaa matkapuhelinten ja muiden medialaitteiden käytön vaarallisuudesta ajon aikana. Liikenteessä erilaiset tilanteet vaihtelevat jatkuvasti ja kuljettajan tulee keskittää koko huomiokykynsä liikenteen seuraamiseen.

Liikenteessä näkee huolestuttavan paljon matkapuhelinten ja tablettien käyttöä niin ajoneuvon kuljettajilla kuin jalankulkijoillakin. Poliisi luonnollisesti puuttuu valvonnassa niiden säännösten vastaiseen käyttöön, mutta on hyvä muistaa, että rikesakon lisäksi käytöstä saattaa koitua vakavia seurauksia kolarin muodossa.

Kommentoi Facebookissa