Äidin geeneillä selvä yhteys ennenaikaiseen synnytykseen – kolme riskigeeniä paljastui

Joka vuosi noin 15 miljoonaa lasta syntyy ennenaikaisesti.

Joka vuosi noin 15 miljoonaa lasta syntyy ennenaikaisesti. (Kuva Fotolia)

Maailmanlaajuisesti vähintään joka kymmenes synnytys käynnistyy ennen aikojaan.

TERVEYS Laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa on onnistuttu ensimmäistä kertaa osoittamaan useita ennenaikaiseen synnytykseen liittyviä geenejä äidin perimästä.

Havainto auttaa ymmärtämään ennenaikaiseen synnytykseen liittyviä syitä ja avaa mahdollisuuksia täysin uusien hoitojen kehittämiseen. Tutkimukseen osallistui tutkijoita Oulun yliopistosta ja Helsingin yliopistosta.

Synnytys on ennenaikainen, jos se tapahtuu yli 3 viikkoa ennen laskettua aikaa. Ennenaikaisen synnytyksen syitä ei tunneta tarkasti. Tiedossa on ollut, että siihen vaikuttavat sekä perimä että ympäristö. Aktiivisesta tutkimuksesta huolimatta tehokkaita ehkäiseviä hoitoja ei ole vielä ollut saatavilla.

Tutkimukseen osallistui yli 50 000 äitiä USA:sta, Tanskasta, Norjasta ja Suomesta. Äitien koko genomi eli perimä analysoitiin ennenaikaiselle synnytykselle altistavien geenien löytämiseksi.

– Tutkimus paljasti kolme riskigeeniä, jonka lisäksi kolme muuta geeniä liittyivät raskauden kestoon, kertoo professori Mikko Hallman Oulun yliopistosta.

Maailmanlaajuisesti vähintään joka kymmenes synnytys käynnistyy ennen aikojaan. Joka vuosi noin 15 miljoonaa lasta syntyy ennenaikaisesti. Heistä miljoona kuolee ensimmäisen elinvuotensa aikana. Ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla esiintyy monia epäkypsyydestä johtuvia sairauksia, jotka voivat vaikuttaa merkittävällä tavalla koko loppuelämään.

– Nyt tehty tutkimuslöytö stimuloi alan perustutkimusta, sekä yli 70 vuoden aikana tehtyä, vielä keskeneräistä työtä ennenaikaisten synnytysten ehkäisemiseksi, iloitsee Hallman.

Hallman tutkimusryhmineen on tutkinut keskosuutta ja ennenaikaisen syntymän mekanismeja jo lähes 20 vuoden ajan. Tutkimus on julkaistu juuri ilmestyneessä New England Journal of Medicine -lehdessä.

Kommentoi Facebookissa