Lemmikkien sairastumisien syy varmistui – ”Näin ei olisi ikinä saanut tapahtua”

Yhtiö tulee korvaamaan asiakkaille tapauksesta aiheutuneet eläinlääkärikulut. (Kuvituskuva Fotolia)

Laboratoriokokeissa syyksi vahvistui ulkomaisen perunahiutaleen korkea glykoalkaloiditaso.

LEMMIKIT Musti ja Mirri kertoo, kuinka yhtiö on kuluneen kahden viikon aikana selvittänyt syitä lemmikkien saamille oireille tiiviissä yhteistyössä Ruokaviraston, eläinlääkäreiden ja raaka-ainetuottajien kanssa.

Teetetyissä laboratoriokokeissa on nyt vahvistunut, että lemmikkien sairastumisien syy on perunahiutaleen korkea glykoalkaloiditaso. Kokeet suoritettiin sekä raaka-aineelle että valmiille tuotteelle. Molempien tuloksissa paljastui kohonneet glykoalkaloiditasot. SMAAK Herkkä kala viljaton koiranruoka -tuotteessa peruna on merkittävä osa reseptiä ja glykoalkaloiditaso oli korkea kyseisessä tuotteessa. Musti ja Mirri on käyttänyt kyseistä perunahiutaletta kahdessa tuotteessa, joiden myynti lopetettiin kokonaisuudessaan viime viikolla.

Ruokaviraston kanssa laaditun listan pohjalta on testattu myös mahdollisia mikrobiologisia oireiden aiheuttajia, mutta näytteet ovat olleet puhtaita. Ruokavirasto jatkaa omia tutkimuksia ja yhtiö tekee heidän kanssaan aktiivista yhteistyötä, kunnes loputkin laboratoriotutkimukset valmistuvat.

– Pyydämme anteeksi kaikilta asiakkailtamme, ja erityisesti heiltä, joiden lemmikit ovat sairastuneet. Näin ei olisi ikinä saanut tapahtua. Teemme kaikkemme palauttaaksemme asiakkaidemme luottamuksen. Tapauksen on oltava myös herätys koko lemmikkiruoka-alalle. Meidän on yhdessä eurooppalaisten ruokaviranomaisten kanssa vaikutettava niin, että rehulle määritellään EU:ssa raja-arvot. Vain siten voimme todella varmistua, että näin ei tapahdu enää koskaan, sanoo David Rönnberg, Musti Groupin toimitusjohtaja.

Glykoalkaloideille ei EU:ssa ole asetettu rehurajoja. Tämän takia eurooppalaiset toimittajat eivät mittaa arvoja joka erästä. Musti ja Mirri vakuuttaa jatkossa mittaavansa jokaisen saapuvan perunaerän raakaaineen glykoalkaloiditason ja yhtiö on lopettaneet yhteistyön kyseisen raaka-ainevalmistajan kanssa.

Yhtiö tulee myös korvaamaan asiakkaille tapauksesta aiheutuneet eläinlääkärikulut.

Lue myös: Tämä tiedetään nyt koiran- ja kissanruokatapauksista – mahdollinen syy sairastumisiin perunahiutale

Kommentoi Facebookissa