Lemmikkikoira muokkaa kodin mikrobistoa monipuolisemmaksi – astman ja allergioiden riski alenee

Noin joka kolmannessa tutkimukseen osallistuneessa suomalaiskodissa oli koira.

Noin joka kolmannessa tutkimukseen osallistuneessa suomalaiskodissa oli koira. (Kuva THL)

Tutkimuksessa selvitettiin koiran vaikutusta kodin sisäilman mikrobistoon.

TERVEYS Niissä asunnoissa, joissa lemmikkieläimenä on koira, kodin mikrobisto on huomattavasti monipuolisempi ja runsaampi kuin koirattomissa kodeissa. Tämä havaittiin Scientific Reports -lehdessä julkaistussa tuoreessa tutkimuksessa.

Koirista irtoaa sisäilmaan allergeeneja, karvoja ja mikrobeja. Ne myös kantavat turkissaan ja tassuissaan ulkoilman maaperää sisätiloihin.

– Bakteerien rikkaus oli suurempi sulan maan aikana otetuissa näytteissä kuin lumipeitteen aikana otetuissa näytteissä. Kodin bakteeriston monipuolisuus on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty alentuneeseen astman ja allergioiden riskiin, sanoo THL:n erikoistutkija Anne Karvonen.

Koirien asuttamista kodeista tunnistettiin suhteellisesti enemmän bakteereja, jotka olivat todennäköisimmin peräisin koiran omasta mikrobistosta, kuten kirsusta, iholta, suusta ja maha-suolikanavasta. Koiran vaikutus kodin sienimikrobistoon, eli hiivoihin ja homeisiin, oli vähäisempää.

Juttuvinkki: Maalaistalon ympäristö suojaa lapsia astmalta – jopa ulkokengillä kävely sisätiloissa auttaa

– Tulevaisuudessa aiomme selvittää, suojaavatko juuri nämä tietyt koiraan liitetyt bakteerit kodissa asuvia lapsia varhaislapsuuden ylähengitystieinfektioilta. Jos näin on, pystyisimme tulevaisuudessa muokkaamaan kodin sisäilmaa terveyttä edistävään suuntaan, kertoo THL:n vieraileva tutkija, lastenlääkäri Jenni Mäki.

Tutkimuksessa analysoitiin huonepölynäytteiden mikrobeja suomalaisista kaupunki- ja haja-asutusalueen kodeista sekä saksalaisista kaupunkikodeista. Noin joka kolmannessa tutkimukseen osallistuneessa suomalaiskodissa oli koira, saksalaisissa kodeissa koiria oli huomattavasti vähemmän eli noin kuudessa prosentissa.

Kodin sisäilman mikrobistoon vaikuttavat lemmikin lisäksi myös useat muut tekijät, kuten ihmisten lukumäärä, asuinympäristö, polttopuiden säilytys sisätiloissa sekä kodin mahdollinen kosteusvaurio. Tässä tutkimuksessa selvitettiin koiran vaikutusta kodin sisäilman mikrobistoon.

Tutkimukseen osallistuivat Suomesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Kuopion yliopistollinen sairaala ja Itä-Suomen yliopisto.

Lue myös: Tutkimus: Koirat sekä omistajat kärsivät allergisista sairauksista enemmän kaupungeissa kuin maaseudulla

Kommentoi Facebookissa