Lewis Hamilton lähellä Schumin ennätyksiä – epävarmuus rassannut Valtteri Bottasta

Lewis Hamiltonin nykyinen sopimus Mercedeksen kanssa umpeutuu ensi kauden jälkeen.

Lewis Hamiltonin nykyinen sopimus Mercedeksen kanssa umpeutuu ensi kauden jälkeen. (Kuva AOP)

Sopimustilanteen epävarmuudella on saattanut olla vaikutuksia Valtteri Bottaksen suoriutumiseen mestaruustaisteluissa Lewis Hamiltonia vastaan.

FORMULA 1 Lewis Hamilton varmisti kuudennen Formula ykkösten maailmanmestaruutensa sijoituttuaan Texasin Austinin F1-kilpailussa toiseksi. Hamilton nousi samalla kaikkien aikojen mestaruustilastossa toiseksi legendaarisen Juan Manuel Fangion edelle.

Argentiinalainen Fangio voitti 1950-luvulla viisi mestaruutta. Fangion mestaruusvuodet olivat 1951, 1954, 1955, 1956 ja 1957. Hän voitti mestaruuksia useammalla automerkillä ja oli 1950-luvun nopein ajaja, mutta nautti tiimeissään myös selkeää ykköskuljettajan kohtelua.

Hamiltonin edellä mestaruustaistossa on enää Michael Schumacher, joka vuosien 1994-2004 aikana voitti seitsemän mestaruutta. Schumacheria ja Fangiota yhdisti selkeä ykköskuljettajan kohtelu, mutta tuskin voi kiistää, etteikö 91 kilpailua voittanut Schumacher olisi ollut aikakautensa paras ajaja, vaikka Mika Häkkiselle 1998-99 hävisikin.

Kuusi mestaruutta ja 83 F1-kilpailua voittanut Hamilton uhkaa Schumacherin ennätyksiä jo ensi vuonna. Mercedeksen tallipomo Toto Wolff ilmoitti sunnuntaina Austinissa medialle, että Hamiltonia ei pysäytä mikään. Wolff on vakuuttunut, että Hamilton voi mennä mestaruustilastossa Schumacherin edelle.

Viimeksi Hamilton päihitettiin mestaruustaistossa 2016. Silloin asialla oli Nico Rosberg, joka lopetti F1-uransa mestaruuteen.

Rosberg ilmoitti Hamiltonin kuudennen mestaruutensa varmistumisen jälkeen pitävänsä ex-tallikaverinsa saavutusta uskomattomana.

– Aivan mahtavaa. Ajoimme yhdessä 13-vuotiaista alkaen. Olimme parhaita kavereita ja vietimme lomiakin yhdessä. Isona unelmana oli taistella F1:n maailmanmestaruudesta. Mutta kuudes mestaruus on aivan uskomaton, Rosberg sanoi Sky Sportsin mukaan.

Rosberg ja Hamilton riitautuivat Mercedes-vuosinaan 2013-2016. Nykyään he ovat jälleen väleissä, kun Rosberg ei enää kilpaile.

Valtteri Bottas on ajanut Formula ykkösissä vahvaa syksyä. Hän voitti lokakuussa Japanissa ja otti voiton myös sunnuntaina Austinissa startattuaan kisaan paalupaikalta.

Kesä oli Bottakselta kuitenkin heikompi. Lewis Hamilton karkasi pisteissä kauaksi ja varmisti mestaruutensa Austinissa, vaikka ajamatta kaudesta on vielä kaksi kilpailua.

Mercedes vahvisti Bottaksen jatkon tallissa 2020 vasta loppukesästä. Austinin kisan voittonsa jälkeen Bottas ei kiistänyt, etteikö epävarmuus olisi saattanut vaikuttaa hänen suoriutumiseensa.

– Minulla ei ollut aavistusta, mitä voisi tapahtua. Piti vain odottaa. Tietenkään sellainen ei ole urheilijalle ideaali tilanne. Ei voi keskittyä työhönsä täysin rauhassa ja tuntea oloaan mentaalisesti vapaaksi oikeassa paikassa, Bottas sanoi Planet-F1:n mukaan.

Mercedes on jatkanut Bottaksen pestiä aina vuosi kerrallaan, kun Hamilton on saanut tiimistä pidempiä sopimuksia. Bottas painottaa, että keskittyminen työhön on haastavampaa, jos seuraavan kauden sopimuksesta ei ole tietoa.

– Sellainen on vaikeaa. Vuosi toisensa jälkeen se tuntuu kipuna takapuolessa, joten on kiva saada sopimus tehdyksi.

Nyt Bottas tuntee olonsa hyväksi, mikä näkyy tuloksissa.

– Nyt en murehdi sellaisesta, koska vauhtini on hyvää, nautin ajamisesta ja työnteosta tiimissäni. Toivottavasti he arvostavat sitä myös, Bottas ilmoitti.

Austinin kisan voitollaan Bottas varmisti MM-hopeansa. Se on hänen uransa paras saavutuksensa F1-sarjassa toistaiseksi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Valtteri Bottas voitti kilpailun – Lewis Hamilton kuudennen mestaruutensa

Kommentoi Facebookissa