HALLITUS Hallitus siirsi puoliväliriihensä pidettäväksi vasta huhtikuussa – kuntavaalien jälkeen – sillä perusteella, että saataisiin uusia tietoja taloudesta. Ratkaisu on puhtaasti poliittinen, vaalimenestystä kuntavaaleissa ei haluta vaarantaa. Tiedot on nimittäin jo koottu.
Valtiovarainministeriö julkaisi helmikuussa katsauksen Suomen julkisen talouden näkymiin:
”Keskeiset hallituksen asettamat tavoitteet eivät täyty. Tavoitteesta, jonka mukaan lisävelkaa ei oteta, ollaan vielä kaukana. Julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen kääntynee kuitenkin tavoitellusti lievään laskuun vuosikymmenen lopussa, mutta velkasuhde uhkaa kääntyä uudelleen kasvuun 2020-luvulla. Työllisyysaste on jäämässä kaksi prosenttiyksikköä tavoiteltua 72:ta prosenttia alhaisemmaksi vuonna 2019.”
Nämä arviot eivät tule tarkentumaan desimaaleja lukuun ottamatta sen enempää muutamassa viikossa, arvioi entinen valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas.
Vielä kerran liikenneverkko?
Hallituksen ongelmana ovat myös kaatuneet hankkeet, joista kaikista ei edes suostuta päästämään irti. Barcelonassa Mobile World Congress -teknologiamessuilla vieraillut liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner puhuu yhä liikenneverkkoyhtiönsä puolesta, vaikka se tyrmättiin hallituskumppaneiden taholta.
Bernerin mukaan monet maat ovat menossa jo kovaa vauhtia liikenneverkkoselvityksen suuntaan.
– Se, mitä täällä näkee, puhuu sen puolesta, että liikenneverkkosuunnitelma on oikealla tiellä, Berner kommentoi Iltalehdelle.
Bernerin mukaan olemme ”ennemmin tai myöhemmin” siinä pisteessä, mihin selvityksessäkin tultiin. Liikenneministeriin luottaa nyt vankkumattomasti myös hänen suojelijansa, pääministeri Juha Sipilä.
Sipilä ja Berner omaavat jonkinlaista sielujen sympatiaa, vaikka Finavia-kohussa Berner toimi täysin vastoin pääministerin ohjeita. Sipilä on viime aikoina todennut olevansa sataprosenttisen varma luottamuksestaan Berneriin ja nyt yllättäen myös liikenneverkkoyhtiöstä.
– Kun olen paneutunut asiaan, olen sataprosenttisen varma, että se olisi ollut tie, jolla me saisimme liikenneinfralle ulkopuolista rahoitusta, Sipilä vakuutti puolestaan Ilta-Sanomille.
Päätökset parlamentaarisesti
Liikenneverkkoselvityksen jatko on kuitenkin parlamentaarisen työryhmän käsissä. Työryhmän toimikausi on tasan vuosi eli 28.2.2018 asti ja sen tarkoitus on antaa väliraportti päästövähennyksiin liittyvistä esityksistä 18. elokuuta 2017.
Työryhmään kuuluvat keskustasta Mirja Vehkaperä ja Markku Rossi, kokoomuksesta Jukka Kopra ja Markku Eestilä, perussuomalaisista Ari Jalonen ja Jari Ronkainen, SDP:stä Krista Kiuru ja Harry Wallin, RKP:n Mats Nylund, kristillisten Peter Östman, vasemmistoliiton Kari Uotila sekä Olli-Poika Parviainen vihreistä.

Jos Sipilä ja Berner pitävät jatkossa vain jääräpäisesti kiinni yhtiömallistaan, edessä on jälleen törmäyskurssi. Kaksi yritysjohtajaa, mutta poliitikkona kokematonta henkilöä, puskee päätään seinään kerta toisensa jälkeen.
Jo hylättyä mallia valmisteltaessa liikenneministeriöllä oli suuria ongelmia valtiovarainministeriön kanssa, kun se omavaltaisesti lisäili raportteihin asioita välittämättä muiden mielipiteistä. Päivän Lehti kirjoitti asiasta muun muassa artikkelissa Nyt repesi riita – Petteri Orpon ja Anne Bernerin ministeriöt sanasodassa.
Satoja sivuja tieliikennelakia
Liikenneministeriöllä olisi myös konkreettista tekemistä, sillä neljä vuotta valmisteltu uusi tieliikennelaki on lausuntokierroksella, joka päättyy 13.4.2017. Yli 450 sivua käsittävä luonnos sisältää monia tavallista kansalaista koskevaa sääntöä, ja siksi sen on oltava Bernerinkin mukaan ”mahdollisimman yksiselitteinen ja ymmärrettävä”.
Lakiluonnoksessa on muutamia jo maallikkoa ihmetyttäviä erikoisia kohtia. Esimerkiksi Yleisradion pääuutislähetystä myöten selitettiin, kuinka tien valkoinen keskiviiva näkyy ajaessa paremmin kuin keltainen. Suomen lumisilla teillä?
Polkupyöräilijät rikkovat usein liikennesääntöjä ajamalla väärään suuntaan. Koska liikennesääntöjä ei haluta noudattaa, väärään suuntaan yksisuuntaista katua pitkin ajaminen sallittaisiin. Ratkaisu kuulostaa vaaralliselta myös jalankulkijoille, sillä he eivät voi ennakoida mistä suunnasta pyöräilijä tulee. Kyseessä kun ei aina ole hillitty kotiäiti ostosmatkalla, vaan yhtä hyvin kaduilla usein nähtävä lycraohjus.
Kaikkein eniten väärään suuntaan ajaminen vaarantaa kuitenkin itse polkupyöräilijän, sillä nokkakolarissa auton kanssa pyöräilijän käy huonommin, vaikka ajosuunta olisi kuinka sallittu.
Kaatuuko myös sote-uudistus?
Kahdella kokemattomalla ministerillä on kokoomuksen seurana myös kokematon hallituspuolue perussuomalaiset. Julkisuudessa ryöpytetty kaavailu veneverosta oli monessa liemessä keitetyn Timo Soinin virhearvio, mutta tärkeämpi kuin liikenneverkko tai ”herrojen huvikuunarit”, on hallituksen hankkeista suoraan kansalaisten ”henkeen ja terveyteen” vaikuttava sote-uudistus.
Perussuomalainen uusi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila tuntuu seuraavan muutoksia vain katseella, kokeneempi sisäministeri Paula Risikko myöntää jo suoraan, että muutoksia on pakko tehdä. Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula sekä kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ovat sote-uudistuksen keskustalaisia synnyttäjiä.
Muutokset ovat mahdollisuus, mutta ne tuovat usein myös ongelmia. Juuri tehty suuri perustoimeentulotuen siirto Kelaan on aiheuttanut valtavia ruuhkia ja vaikka lisähenkilöstöä palkattaisiinkin, jonojen purkaminen saattaa kestää kesään asti. Se on pitkä odotusaika lääkkeiden varassa oleville sairaille. Tämä muutos ei ole ainoastaan hallituksen ongelma, vaan sitä ajoi nykyisistä oppositiopuolueista erityisesti Vasemmistoliitto.
Sote-uudistuksen lakiluonnokset ovat nyt lausuntokierroksella, samassa yhteydessä julkaistiin uuden lainsäädännön vaikutuksia arvioiva muistio. Lukuisat professorit ovat jo kritisoineet lakiluonnosta ja nähneet terveyspalveluiden muutoksissa niin monia vaaratekijöitä, että näin suuressa muutoksessa vaara täydelliseen katastrofiin on suuri.
Se on kova arvio asiantuntijoilta. Ei tarvitse olla suuri ennustaja arvatakseen, että myös sote-uudistus tulee kohtaamaan vielä erittäin vakavia vaikeuksia.
Kommentoi Facebookissa