Likainen haava voi altistaa jäykkäkouristukselle – lapsena saatua rokotesuojaa tehostettava vielä aikuisena

Aikuisten tulisi tehostaa jäykkäkouristussuojaansa 25-, 45- ja 65-vuotiaana.

Aikuisten tulisi tehostaa jäykkäkouristussuojaansa 25-, 45- ja 65-vuotiaana. (Kuva Fotolia)

Maksuttoman rokotuksen saa terveyskeskuksesta, vain voimassa oleva rokotus suojaa taudilta.

ROKOTUKSET Jäykkäkouristus on vakava tauti, jota voidaan ehkäistä tehokkaasti rokotuksilla. Lapsena saatavaa rokotesuojaa tulisi kuitenkin vahvistaa säännöllisesti vielä aikuisenakin.

Jäykkäkouristuksen eli tetanuksen aiheuttaa Clostridium tetani -bakteeri, jota esiintyy yleisesti maaperässä. Tartunnan voi saada esimerkiksi maaperästä haavan, rikkoutuneen ihon tai eläimen pureman kautta. Taudin oireena ovat kivuliaat lihaskouristukset. Hoitamattomana tauti johtaa kuolemaan ja hoidetuistakin potilaista 1–2 kymmenestä menehtyy.

– Suomen kaltaisissa korkean rokotuskattavuuden ja hyvän hygieniatason maissa tautitapaukset ovat onneksi harvinaisia. Meillä todetaan yleensä noin 1–2 jäykkäkouristustapausta vuodessa, sanoo THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio.

Juttuvinkki: Lapsia rokotetaan vähemmän kun palveluja on rajattu – ”Vanhemmat ovat siirtäneet neuvola-aikoja koronatilanteen takia”

Jäykkäkouristusrokotukset kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan. Lapset saavat rokotukset neuvolassa ja koulussa. Aikuisten tulisi tehostaa jäykkäkouristussuojaansa 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Tämän jälkeen rokotus tulisi uusia kymmenen vuoden välein.

– Suurin osa suomalaisista harrastaa esimerkiksi ulkoilua, tekee puutarhatöitä, mökkeilee tai matkustaa. Siksi on tärkeää huolehtia siitä, että oma rokotussuoja on aina voimassa, Kontio sanoo.

Jäykkäkouristus eroaa monesta muusta rokottein ehkäistävästä taudista, sillä rokotuksilla ei voida tuottaa laumasuojaa. Jäykkäkouristus ei tartu ihmisestä toiseen, joten riski saada tartunta ei riipu lainkaan siitä, onko muut rokotettu vai ei.

Taudilta voi suojautua ainoastaan ottamalla itse rokotteen. Maksuttoman rokotuksen saa terveyskeskuksesta.

Lue myös: Suomessa lähes kaikki lapset suojataan rokotuksilla taudeilta – rokottamattomia vain alle prosentti kouluikään ehtineistä

Kommentoi Facebookissa